Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Petržel a máta v gastronomii

24.08.2017  |  Centrála AKC ČR

Petržel

 

Info

Petržel není jenom pěknou ozdobou na talíři. Díky kombinaci unikátních živin je i neskutečně zdraví prospěšná. Obsahuje velké množství silic, flavonoidů a má také vyšší podíl vitamínu C než pomeranč. Vysoký obsah antioxidantů a chlorofylu z ní svým způsobem dělá superpotravinu.

Věděli jste?

Petržel je původem ze Středomoří. Název vznikl z řeckého slova petros – skála, kámen. Řekové jím označovali odvážné a nezlomné lidi. O petrželi se také traduje, že má afrodiziakální účinky. Výčet všech léčivých přínosů je opravdu dlouhý. Mimo jiné zlepšuje kvalitu pleti a vlasů.

Nálev z listů petržele se používá jako osvěžující kondicionér na vlasy. Dá se také využít k zesvětlení pih nebo jako tonikum pro suchou pleť.

Pěstování

Petržel je dvouletá rostlina. Klíčení semen je problematické, proto je lepší zasadit petrželku koupenou v květináči, nebo ji v květináči nechat a pěstovat celoročně. Na pěstování je nenáročná, vyžaduje pouze slunné nebo částečně zastíněné místo. Není dobré ji pěstovat v blízkosti košťálových rostlin. Naopak dobrým sousedem jsou růže, kterým petržel zintenzivní vůni a podpoří jejich růst.

Využití v kuchyni

Petržel se báječně hodí k rybám a jiným masitým pokrmům. Použít se dá jak čerstvá i sušená nať.  Nasekané čerstvé listy se přidávají do polévek, salátů, omáček nebo třeba jako ozdoba k přílohám. V italské kuchyni je velmi oblíbeným dochucovadlem Gremolata, kde je kromě petržele také citrónová kůra a česnek. Francouzští kuchaři petržel často kombinují s estragonem, pažitkou a kerblíkem.

Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho. Pokud si chceme nechat petržel do zásoby, můžeme ji rovněž zamrazit nebo usušit.

 

Máta

Info

Máta se stala velmi oblíbenou bylinkou, hlavně v létě, kdy ji můžete přidat do limonád, sorbetů nebo míchaných drinků. Odhaduje se, že má až na 40 různých druhů. Nejběžněji se setkáte s mátou peprnou nebo kadeřavou. V lidovém názvosloví se můžete setkat s názvy pepřová máta, balšám či větrové koření. Za její domovinu je považována Anglie, dnes je však rozšířena po celém světě.

Věděli jste?

Máta obsahuje asi 2 % silic, hlavně mentolu a menthonemu. Dále jsou zastoupeny látky jako hořčík, třísloviny, flavonoidů a kyselina octová. Má silné antioxidační účinky. Dokáže také uklidnit žaludek a pomoct s trávením. Vhodná je také při nespavosti, stresu a bolestech hlavy či migrénách. Navíc se jedná o přírodní afrodiziakum. Pokud vás trápí bolest zubů, připravte si odvar z máty a vyplachujte jím ústa.

Máta v kuchyni

Máta je velmi aromatická bylinka s větrovou, svěží chutí. Použít se dá do limonád, míchaných nápojů, třeba do známého mojita. Oblíbená je zejména ve francouzské, anglické, italské a arabské kuchyni. Můžete si z ní připravit i neobvyklé marinády na maso nebo ji přidat do nádivek či sekané.

Mátu můžete kombinovat i s dalšími bylinkami. Rozumět si bude třeba s estragonem, libečkem, saturejkou nebo bazalkou.

 

QUINOA TABBOULEH ŠÉFKUCHAŘKY SOFIE SMITH

4 až 6 porcí

 

Quinoa                                                                                 150 g

Olivový olej                                                                        120 ml

Citrón                                                                                   2

Mořská sůl a pepř                                                           dle chuti

Cherry rajčata                                                                   400 g

Okurka                                                                                 1 malá

Jarní cibulka – očištěná a nakrájená                         1 svazek

Listová petržel                                                                  100 g

Máta                                                                                     50 g

 

·Uvařte quinou podle návodu, dejte do misky a nechejte vychladnout.

·Smíchejte olivový olej, šťávu ze dvou citrónů, sůl a pepř. Polovinu dresinku přidejte do misky s quinoou a zamíchejte.

·Nakrájejte rajčata na čtvrtiny, okurku na kostičky a přidejte do misky.

·Cibulku nasekejte najemno společně s petrželí a mátou a vše smíchejte dohromady.

·Nakonec přidejte zbytek dresinku a dochuťte. Nechejte uležet asi 15 minut a pak podávejte.

 

Pokud byste rádi vyzkoušeli i jiný recept s bylinkami, inspiraci najdete například tady:  http://www.gurmanka.cz/2010/09/salsa-verde-podle-klasiku-italske-kuchyne.

Prostory k focení poskytlo kuchyňské studio Cocina Rivero

Foto: http://fotorepo.cz/ 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb