Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Petržel a máta v gastronomii

24.08.2017  |  Centrála AKC ČR

Petržel

 

Info

Petržel není jenom pěknou ozdobou na talíři. Díky kombinaci unikátních živin je i neskutečně zdraví prospěšná. Obsahuje velké množství silic, flavonoidů a má také vyšší podíl vitamínu C než pomeranč. Vysoký obsah antioxidantů a chlorofylu z ní svým způsobem dělá superpotravinu.

Věděli jste?

Petržel je původem ze Středomoří. Název vznikl z řeckého slova petros – skála, kámen. Řekové jím označovali odvážné a nezlomné lidi. O petrželi se také traduje, že má afrodiziakální účinky. Výčet všech léčivých přínosů je opravdu dlouhý. Mimo jiné zlepšuje kvalitu pleti a vlasů.

Nálev z listů petržele se používá jako osvěžující kondicionér na vlasy. Dá se také využít k zesvětlení pih nebo jako tonikum pro suchou pleť.

Pěstování

Petržel je dvouletá rostlina. Klíčení semen je problematické, proto je lepší zasadit petrželku koupenou v květináči, nebo ji v květináči nechat a pěstovat celoročně. Na pěstování je nenáročná, vyžaduje pouze slunné nebo částečně zastíněné místo. Není dobré ji pěstovat v blízkosti košťálových rostlin. Naopak dobrým sousedem jsou růže, kterým petržel zintenzivní vůni a podpoří jejich růst.

Využití v kuchyni

Petržel se báječně hodí k rybám a jiným masitým pokrmům. Použít se dá jak čerstvá i sušená nať.  Nasekané čerstvé listy se přidávají do polévek, salátů, omáček nebo třeba jako ozdoba k přílohám. V italské kuchyni je velmi oblíbeným dochucovadlem Gremolata, kde je kromě petržele také citrónová kůra a česnek. Francouzští kuchaři petržel často kombinují s estragonem, pažitkou a kerblíkem.

Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho. Pokud si chceme nechat petržel do zásoby, můžeme ji rovněž zamrazit nebo usušit.

 

Máta

Info

Máta se stala velmi oblíbenou bylinkou, hlavně v létě, kdy ji můžete přidat do limonád, sorbetů nebo míchaných drinků. Odhaduje se, že má až na 40 různých druhů. Nejběžněji se setkáte s mátou peprnou nebo kadeřavou. V lidovém názvosloví se můžete setkat s názvy pepřová máta, balšám či větrové koření. Za její domovinu je považována Anglie, dnes je však rozšířena po celém světě.

Věděli jste?

Máta obsahuje asi 2 % silic, hlavně mentolu a menthonemu. Dále jsou zastoupeny látky jako hořčík, třísloviny, flavonoidů a kyselina octová. Má silné antioxidační účinky. Dokáže také uklidnit žaludek a pomoct s trávením. Vhodná je také při nespavosti, stresu a bolestech hlavy či migrénách. Navíc se jedná o přírodní afrodiziakum. Pokud vás trápí bolest zubů, připravte si odvar z máty a vyplachujte jím ústa.

Máta v kuchyni

Máta je velmi aromatická bylinka s větrovou, svěží chutí. Použít se dá do limonád, míchaných nápojů, třeba do známého mojita. Oblíbená je zejména ve francouzské, anglické, italské a arabské kuchyni. Můžete si z ní připravit i neobvyklé marinády na maso nebo ji přidat do nádivek či sekané.

Mátu můžete kombinovat i s dalšími bylinkami. Rozumět si bude třeba s estragonem, libečkem, saturejkou nebo bazalkou.

 

QUINOA TABBOULEH ŠÉFKUCHAŘKY SOFIE SMITH

4 až 6 porcí

 

Quinoa                                                                                 150 g

Olivový olej                                                                        120 ml

Citrón                                                                                   2

Mořská sůl a pepř                                                           dle chuti

Cherry rajčata                                                                   400 g

Okurka                                                                                 1 malá

Jarní cibulka – očištěná a nakrájená                         1 svazek

Listová petržel                                                                  100 g

Máta                                                                                     50 g

 

·Uvařte quinou podle návodu, dejte do misky a nechejte vychladnout.

·Smíchejte olivový olej, šťávu ze dvou citrónů, sůl a pepř. Polovinu dresinku přidejte do misky s quinoou a zamíchejte.

·Nakrájejte rajčata na čtvrtiny, okurku na kostičky a přidejte do misky.

·Cibulku nasekejte najemno společně s petrželí a mátou a vše smíchejte dohromady.

·Nakonec přidejte zbytek dresinku a dochuťte. Nechejte uležet asi 15 minut a pak podávejte.

 

Pokud byste rádi vyzkoušeli i jiný recept s bylinkami, inspiraci najdete například tady:  http://www.gurmanka.cz/2010/09/salsa-verde-podle-klasiku-italske-kuchyne.

Prostory k focení poskytlo kuchyňské studio Cocina Rivero

Foto: http://fotorepo.cz/ 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Auto Palace Spořilov Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Partneři sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. Country Life s.r.o. Šmakoun
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb