Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Slovo prezidenta

Slovo prezidenta - září 2016

10.09.2016  |  Centrála AKC ČR 

Vážení členové Asociace, příznivci gastronomie, přátelé,

Dovolte, abych vás po prázdninách opět oslovil. Předně bych rád poděkoval všem pobočkám, které pracují, je potěšení vidět vykazované aktivity a slyšet od našich členů, že je pro ně přínosné být členem Asociace kuchařů a cukrářů. Zdá se, že konečně i pražská pobočka se probouzí a skutečně splní sliby svého předsedy z letošní jarní valné hromady. Naposledy se pobočka prezentovala společně se společností Nestle na zářijové Foodparade v pražské Trojské zahradě a dál připravuje řadu podzimních a zimních seminářů. Ale, není podstatné se dívat dozadu, je účelnější se dívat dopředu a plánovat s rozvahou to, co nás do budoucna bude naplňovat a obohacovat, co nám členům, ale i celé gastronomické veřejnosti bude ku prospěchu.

Právě v tuto chvíli bych rád připomenul, že se blíží volební valná hromada, kterou plánujeme na jaro roku 2017.  Byl bych velmi rád, kdyby se široká členská základna soustředila na identifikaci a výběr členů nového představenstva. Je za námi období mnoha změn, které ale ve svém důsledku příznivě ovlivnily naší současnou situaci. Je příjemné si říkat, že většina změn byla přínosná. Samozřejmě plánů a přání je vždy velké množství a je nutné vyhodnocovat priority a podle toho konat. Já se těším z toho, co se nám povedlo, že se nám podařilo udržet všechny významné partnery, přivést k nám další. Úspěchem je i to, že náš tým je tváří Jídelních a lůžkových vozů, soutěžní týmy se připravují na reprezentaci v Erfurtu, Cukrář roku je za dveřmi a pobočka Šumava chystá dalšího Kapra. Určitě je na místě poděkovat i pobočce severní Čechy za založení nové tradice, a to oslav Ladislava Nodla.  Nezaháleli jsme ani v oblasti vzdělávání. Úspěšně jsme ukončili pilotní vzdělávací program pro kuchaře účelového stravování, připraven ke spuštění je vzdělávací program Kuchař specialista pro rostlinnou stravu a v novém roce budeme odborným garantem a zajímavého programu na podporu praktického vyučování na učňovských školách.

Rád bych poděkoval všem za práci v Asociaci a za podporu a rozvoj gastronomie. Pokud usoudíte, že jdeme správným směrem, jsem připraven pokračovat ve svém snažení pro vás a těším se na další, kteří se přidají.

Přátelé, přeji vám všem krásný podzim a hodně odvahy a úspěchů ve vašem profesním i osobním životě

Mirek Kubec

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28.12.2015  |  Centrála AKC ČR

Vážení členové Asociace, příznivci gastronomie, přátelé! 

A je to tady, akorát nějak nevím, jestli spíš jásat nad tím, že končí rok 2015 či nad tím, že začíná rok 2016. V každém případě je ale dobré se poohlédnout.

Z mého pohledu, ale i z pohledu našich partnerů se rok 2015 vyvíjel pozitivně, ne jen pro nás, ale i pro ekonomiku. 

Naše Asociace měla úspěšný start do roku 2015, a to hned v lednu, kdy jsme zrealizovali, jíž 21. ročník soutěže Gastro Junior Bidvest Cup. Skvělé výkony soutěžících doplnila výborná atmosféra výstaviště a samozřejmě spolupráce všech významných aktérů, ať již školy Charbulova, či partnera BVV, nebo všech dalších podporovatelů této soutěže pro studenty odborných škol. Plynule jsme přešli k našim pravidelným aktivitám, kterými jsou vzdělávací semináře – hlavní náplň naší činnosti. V březnu byla soutěž v Kroměříži, kde na odbornost dbala brněnská pobočka již v novém složení pod vedením Elišky Dernerové. Duben se nesl ve znamení Gastro Hradce neodmyslitelné soutěže pro naše členy i nečleny – prostě přehlídka gastronomického umění o které lze konstatovat, že je největší soutěží v této republice. Samozřejmě dále probíhali všechny naše semináře včetně “ Juniorské akademie“, výrazně jsme začali spolupracovat s Kulinářským uměním, kde se nám podařilo společně s jejím zakladatelem Jiřím Roithem začlenit k dnešnímu dni již 42 odborných škol. V Litomyšli byla uctěna památka Magdaleny Dobromily Rettigové. I naši senioři se stále aktivně zapojovali do všech aktivit a mimo to vytvářeli své vlastní, ať to byli semináře, gastronomické výlety nebo účasti na soutěžích. Patří jim za to velké poděkování.

Když budu pokračovat, nemohu nevzpomenout přátelské setkání pobočky Severních Čech spojené se vzpomínkou na Mistra Ladislava Nodla, Mikulovský Gurmet Festival, kde se opět významně prezentoval náš národní tým. V srpnu mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkových gulášů. V září Food Parade, kde jsme opět slavili Mezinárodní den kuchařů a spolupodíleli se na již 6 ročníku MAKRO Mistrovství ČR ve filetování lososů. Asi největší sledovanost roku 2015 měla soutěž o nejlepšího Kuchaře roku 2015/16 na výstavišti v Letňanech a ihned navazující semifinálové kolo soutěže WACS, a to Global Chef Challenge pro kuchaře do 24 let, nad 24 let, a také pro cukráře. Vítěz vzešel ze soutěžících nejlepších kuchařů a cukrářů z centrální Evropy a postupuje do světového finále do Řecké Soluni, které se bude konat při světové kuchařské konferenci.  A je nutno říct, že se bylo na co dívat. V tomto měsíci jsme ještě zvládli i Gastro Food Fest v Litoměřicích a mnoho dalších zajímavých seminářů. V posledním měsíci v roce byly naše soutěžní aktivity zakončeny skvěle zorganizovaným Lázeňským pohárkem v Karlových Varech.

Pevně věřím, že jsem na žádnou aktivitu nezapomněl a pokud se mi to povedlo, velmi se omlouvám. I proto je zde nyní namístě poděkovat každému, kdo se na všech našich aktivitách jakkoliv podílel. Jsem velmi rád, že naše Asociace stále dokáže realizovat tradiční akce, ale také neustále přicházet s novinkami. Já osobně se moc těším na další pokračování naší práce, pevně věřím, že organizační změny na sekretariátu přinesou jen pozitivní reakce. Věřím také, že bude ukončeno mé trápení z nečinnosti pražské a středočeské pobočky, která je stále i přes největší počet členů v nečinnosti, věřím, že sloučením poboček jižní Čechy a Šumava přispějeme ke spokojenosti tamních členů. Budu se osobně podílet na přípravě a podpoře národních týmů, které se připravují na kuchařskou olympiádu. Jsem nadšen z nově vzniklé spolupráce AKC a Jídelních a lůžkových vozů kde právě AKC bude garantem spokojenosti cestujících s kvalitou podávaného jídla.

Na našem posledním představenstvu jsme se jednohlasně shodli na tom, že rok 2016 vyhlásíme“ Rokem vzdělávání“ a rokem kdy chceme přivést do našich řad další nové členy. Prosím podpořte nás v našem snažení.

Dovolte mi, abych vám všem, vašim blízkým, rodinám, přátelům popřál dobrý rok 2016, hlavně co nejvíce pohody, štěstí, úspěchů a hlavně zdraví.  Těším se na setkání s vámi

Váš
Mirek Kubec
Prezident AKC ČR

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Nippon CEC Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb