Souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Kuchař roku 2017/2018

Přílohy ke stažení Související články a fotogalerie

Související články

Kuchař roku 2015/2016
Fotogalerie z Kuchaře roku 2015/2016

Soubory ke stažení

05.10.2017, Výstaviště PVA EXPO Praha Letňany, hala č.1

Ročník: 13. ročník Pobočka:

Vyhlášení soutěže: 5. května 2017     

Uzávěrka přihlášek korespondenčního kola: 31. července 2017    

Termín sdělení o postupu do finále: 1. září 2017

Finálové kolo: 5. října 2017,  Výstaviště PVA EXPO PRAHA Letňany 

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Kuchař roku 2017/2018 proběhne 5. října na slavnostním GALAVEČERU veletrhu FOR GASTRO & HOTEL. 

Záštitu soutěži udělila paní Iveta LOJKOVÁ - zástupkyně starosty městské části Praha 18

Soutěž „Kuchař roku 2017/2018“ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Generálním partnerem této soutěže je společnost Bidfood Czech Republic s.r.o. Do soutěže mohou být přihlášena jídla, která jsou vytvořena v duchu současné doby, odpovídající moderním stravovacím zvyklostem, splňující nároky na zdravou výživu, s reálnou finanční kalkulací.

 

 

PRAVIDLA SOUTĚŽE

Soutěž se skládá z:

1. kolo – písemné práce, výběr finalistů vybere odborná porota AKC ČR

2. kolofinále -  praktické práce – příprava kalkulace a pokrmu dle písemné práce z 1.kola  

 

1. Podmínky účasti:

Soutěž „Kuchař roku 2017/2018“ -  je otevřena pro všechny ženy a muže od 21 let, kteří úspěšně absolvovali učební obor kuchař/kuchařka nebo odbornou gastronomickou školu a aktivně pracují v oboru.

 

2. Soutěžní požadavky:

Soutěžní úkol:   

Příprava moderního tříchodového menu, vycházející z tradiční české kuchyně a sezóny

 

Příprava:

- jednoho teplého či studeného předkrmu 

- jednoho teplého hlavního jídla s přílohou

- jednoho studeného či teplého dezertu

Při přípravě menu musí být použity prvky české kuchyně, tzn. moderně upravena klasická česká chuť a tradiční česká surovina. 

 

V každém soutěžním menu musí být použit:  

Předkrm

Pstruh duhový - celý, kuchaný s hlavou, sladkovodní čerstvá ryba, 200 až 350 g.

Pstruh duhový: Oncorhynchus mykiss., Pochází z chovu. 

Země původu:  Česká republika.

 

Hlavní jídlo -  

Jelen sika kýta ořech bez kosti dle váhy, Země původu: Česká republika.

 

Na výběr, minimálně však jedna surovina Bonduelle:

1.

Cizrna sterilovaná. Zpracovaná zelenina sterilovaná.
Vhodné pro bezlepkovou dietu, diabetes i vegetariánskou stravu.
Hmotnost obsahu: 2400 g, z toho pevný podíl: 1600 g.
Země původu: Francie

 

2.

Černý kořen kousky hluboce zmrazená zelenina.
Výrobce: Bonduelle Europe Long Life, La Woestyne, 59173 RENESCURE, Francie

 

3.

Hrášek extra jemný (Ø do 7,5 mm) MINUTE, zelenina hluboce zmrazená, 
Země původu: Francie 

 

Dezert:

Čokoláda Callebaut – Saint-Domingue 70%

Výrobce: Callebaut   Dodavatel: Almeco, s.r.o.

 

Čokoláda Callebaut – Papouasie 35,8%

Výrobce: Callebaut   Dodavatel: Almeco, s.r.o.

 

Vybrané produkty musí být uvedeny v materiálové i finanční kalkulaci (je vhodné počítat průměrné ceny z velkoobchodů).  

Suroviny na finálové kolo dodá soutěžícím generální partner soutěže, společnost Bidfood Czech Republic s.r.o., společnost Bonduelle  a  Almeco s.r.o.

Na místě soutěže bude s časovým předstihem předáno soutěžícím požadované množství – podrobnosti na místě soutěže.

 

Kalkulace (receptury) musí být napsány a propočteny na 10 porcí (pro talířové podávání).

Nákupní cena surovin na 1 porci/ osobu (pro celé menu) by měla činit maximálně 200,- Kč.

3. Přihláška – písemné korespondenční kolo a zasílací termín:

Přihlášky do soutěže (včetně písemné části, kalkulace a fotografií) musí být doručeny nejpozději

do 31. července 2017 na adresu:

 

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Kuchař roku 2017/2018

U Krbu 521/45

108 00 Praha 10

(Tel: +420 775 657 217, +420 274 812 324, e-mail: sekretariat@akc.cz)

 

1. písemné uvedení osobních dat na oficiální PŘIHLÁŠCE (uzavřené v zalepené dopisní obálce A5 nebo DL, na jejíž vnější straně bude uvedena pouze značka/pseudonym, pod kterým bude soutěžící veden v soutěži. Tato obálka s osobními daty bude vložena spolu se soutěžní prací do velké odesílací obálky A4;

2. písemné soutěžní práce s libovolnými kalkulacemi podle soutěžního zadání, popisy přípravy jídel a jejich konečná prezentace (formuláře přiloženy v příloze) a od každého CHODU samostatná detailní barevná fotografie pohlednicového formátu dokončených jídel (z úhlu asi 45°) naaranžovaných na bílém porcelánu; (na zadní stranu fotografií napište svou soutěžní značku/pseudonym a zařazení pokrmu - předkrm, hl. pokrm, dezert).

 

Přihlášky můžou být zaslány též elektronicky, nahrány na CD nebo USB flash disk. Vždy však musí být vloženy na jednotné formuláře, které jsou k dispozici na webových stránkách AKC ČR – Kuchař roku 2017/2018 - http://www.akc.cz/soutez-266/kuchar-roku-2017-2018

 

Každý soutěžící se může soutěže zúčastnit s více návrhy. Musí se ale vždy přihlásit s kompletním soutěžním programem na samostatné přihlášce pod samostatnou značkou/pseudonymem.

 

Každá soutěžní práce musí přesně odpovídat zadání. Přiložené formuláře mohou být pro další potřebu kopírovány.

Chybně vypracované nebo zcela nevhodné práce budou vyřazeny a soutěžící nebude mít nárok na účastnický diplom.

4. Praktické práce:

Soutěžící, kteří se kvalifikují z písemné části soutěže do finále, budou po vyhodnocení 1.září 2017 písemně vyzváni, aby porotou oceněné pokrmy prakticky předvedli ve finále.

 

Pro Mise en place (materiálovou přípravu pracoviště) smí být dovezeny a použity pouze suroviny předem neupravené, s některými mezinárodně uznávanými výjimkami, obvyklými pro kuchařské soutěže (tzn. hrubě opracovaná – očištěná zelenina, brambory atp.).

 

Do finále postupuje 12 nejlepších semifinalistů.

 

Finálové – praktické kolo se bude konat: 5. října 2017 na Výstavišti PVA EXO Praha Letňany

Vybraní kandidáti do finále soutěže o titul „Kuchař roku 2017/2018“ musí v této části soutěže připravit 4 porce soutěžního tříchodového menu s použitím hlavní suroviny tj.:

 

Předkrm

Pstruh duhový – celý, kuchaný s hlavou, sladkovodní čerstvá ryba, 200 až 350 g.

Pstruh duhový: Oncorhynchus mykiss., Pochází z chovu. 

Země původu:  Česká republika.

 

Hlavní jídlo -  

Jelen sika kýta ořech bez kosti dle váhy, Země původu: Česká republika.

 

Na výběr, minimálně však jedna surovina Bonduelle:

1.

Cizrna sterilovaná. Zpracovaná zelenina sterilovaná.
Vhodné pro bezlepkovou dietu, diabetes i vegetariánskou stravu.
Hmotnost obsahu: 2400g, z toho pevný podíl: 1600g.
Země původu: Francie

 

2.

Černý kořen kousky hluboce zmrazená zelenina.
Výrobce: Bonduelle Europe Long Life, La Woestyne, 59173 RENESCURE, Francie

 

3.

Hrášek extra jemný (Ø do 7,5 mm) MINUTE, zelenina hluboce zmrazená, 
Země původu: Francie 

 

Dezert:

Čokoláda Callebaut – Saint-Domingue 70%

Výrobce: Callebaut   Dodavatel: Almeco, s.r.o.

 

Čokoláda Callebaut – Papouasie 35,8%

Výrobce: Callebaut   Dodavatel: Almeco, s.r.o.

 

Suroviny dodá generální partner soutěže, společnost Bidfood Czech Republic s.r.o., společnost Bonduelle  a  Almeco s.r.o. na základě výběru odborné komise AKC ČR.

 

Bez cizí pomoci v časovém limitu 4 hodin, připravit a prezentovat pokrm odborné porotě (celkem 4 porce od každého chodu). Jídla by měla být shodná z písemného kola. Pokud soutěžící provede změny v jídlech, je potřeba odbornou porotu informovat před zahájením soutěže, změny by neměly zásadně ovlivnit přihlášená jídla.

Finalisté obdrží v předstihu opět písemně všechny nezbytné informace a fotografie talířů, které budou k dispozici pro finále. Proto je nutné uvést aktuální kontaktní adresu, telefonní číslo, e-mail!

 

Jídla budou podávána na jednotných talířích. Pro aranžování jídel, pro nestranné posouzení porotou a pro fotografování bude od organizátorů účastníkům finále zapůjčen porcelán.

Použití vlastního porcelánu nebude ve finálové části povoleno.

 

Jídla budou porotě servírována jako při servisu v restauraci, všichni finalisté budou s postupem seznámeni den před konáním soutěže.  

 

 

Kritéria pro písemnou část korespondenční:

1. Celkový dojem, kreativita, novátorství

2. Složení receptury, pracovní postup

3. Ekonomické hledisko, náročnost surovin

4. Vypracování kalkulace

 

Po sečtení výsledků odborné poroty budou vyzváni postupující do finálového kola: 12 kuchařů + 2 náhradníci.

Kritéria pro praktickou část finále: Budou sestaveny 2 poroty.

Porota I. bude bodovat převážně praktické dovednosti soutěžících na jejich pracovišti a bude znát i jejich výrobky.

Porota II. bude zcela vizuálně odloučena od soutěžících a nebude mít přístup na pracoviště. Bude senzoricky a chuťově hodnotit anonymní výrobky.

 

Porota I.

1. Mise en place (přiměřenost na počet porcí)

2. Provádění základních kuchařských postupů

3. Používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav

4. Způsob podávání a celkový dojem

Členům poroty je vyhrazeno právo degustace již během přípravy a před podáváním pokrmů.

 

Porota II.

1. Prezentace, kreativita, novátorství

2. Provádění základních kuchařských postupů

3. Používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav

4. Způsob podávání a celkový dojem

5. Použití povinných surovin

6. Degustace

Bodové ohodnocení poroty II. se počítá dvojnásobně.

5. Ceny – finále:

Po sečtení výsledků odborných porot budou vyhlášeny a předány následující ceny:

 

1. místo: Titul “Kuchař roku 2017/2018” + Putovní pohár + pohár + diplom + věcné ceny

2. místo: pohár + diplom + věcné ceny

3. místo: pohár + diplom + věcné ceny

 

Ostatní účastníci finále budou uvedeni podle abecedního pořadí. Obdrží diplom za účast ve finále soutěže „Kuchař roku 2017/2018“.  Každý soutěžící ve finále obdrží KUCHAŘSKÝ RONDON.

 

Jména vítězů budou oznámena široké veřejnosti a publikována v odborných časopisech. Jejich recepty budou převzaty Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a případně i společností Bidfood Czech Republic s.r.o. a mohou být jejich prostřednictvím publikovány.

 

Účastí v soutěži dává soutěžící souhlas ve smyslu příslušných ustanovení zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, v platném znění, s uveřejněním svého jména, příjmení a fotografie v souvislosti s konanou akcí a oficiálním vyhlášením výsledků.

 

7. Hrazení nákladů

Z účasti v písemné a finálové části soutěže nevzniká jakýkoliv nárok na hrazení nákladů.

 

8. Další ustanovení

Spolupracovníci, přímo se podílející na organizaci této soutěže z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a pracovníci společnosti Bidfood Czech Republic s.r.o. jsou z účasti v samotné soutěži vyloučeni.

Ze strany organizátora nesmí být vedena o této soutěži žádná jiná informativní korespondence.

Ocenění prací odbornou porotou je konečné a vymáhání změn či cen právní cestou je vyloučeno. Veškeré změny v průběhu soutěže jsou vyhrazeny.

Generálním partnerem této soutěže je společnost Bidfood Czech Republic s.r.o.

Hlavními partnery soutěže jsou: Bonduelle spol. s r.o., Callebaut, Almeco s.r.o., Compass Group Czech Republic s.r.o., InterGast a.s., PVA EXPO Praha Letňany – veletrh FOR GASTRO  & HOTEL.  

Partnery jsou: ILLE – Papír Service s.r.o., Johann Kotanyi s.r.o., Nektar Natura s.r.o., Robot Coupe

Hlavním mediálním parterem soutěže je společnost T&M Creative s.r.o  a GASTRO&REPORT MINUTKA

 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast KKIG Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Almeco s.r.o. ARDO Mochov s.r.o. Callebaut Fomi Gastrojobs.cz JLV, a.s. Makro Cash & Carry ČR s.r.o. Nektar natura Nestlé Professional Nippon CEC Robot Coupe

Odborní partneři

Hasap Horizont

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Czech Specials Czech Tourism Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Kudyznudy Kulinářské umění

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Gastrojobs.cz Nestlé Professional Thermomix ® - Vorwerk

Připomínky k věcnému obsahu a informační dotazy směřujte na: info@akc.cz.
Připomínky nebo náměty technického či grafického charakteru stránek směřujte na: webmaster@akc.cz

© 2001-2017 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, tvorba www Neofema, s.r.o., redakční systém Kompletweb