Jubilejní Slezský bigos na hradě

Bigos je tradiční pokrm slezské a polské kuchyně. Recepty na jeho přípravu nalézáme ve starých kuchařských knihách, některé rodinné recepty jsou předávány z generace na generaci.
Soutěžní bigosy jsou na hradě připravovány tradičním způsobem v kotlíku na ohni. Soutěžit přijely týmy z Polska, tým ze Slovenska a týmy z Moravy a Slezska. 
Týmy měly na přípravu svého soutěžního pokrmu tři hodiny. Po rozlosování místa pro jednotlivé týmy proběhlo představení jednotlivých týmů a představení hodnotící jury, která seznámila soutěžící s kritérii hodnocení. Předsedou jury byl pan Karel Drápal, místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko (AKC, SMS), certifikovaný komisař. Členy poroty byli pan Jacek Dutka (prezident Beskidzki Klub Kulinarny, Polsko), Šárka Rafajová (šéfkuchařka, vítězka 10. ročníku této soutěže) a Renáta Škvorová (vedoucí školní jídelny); dále jako člen VIP poroty Ing. Ondřej Slíva, místostarosta městského obvodu Slezská Ostrava.

Úderem 10 hodiny rozdělaly soutěžní týmy oheň pod svými kotlíky a pustily se do vaření bigosu. Jury zapisovala do hodnoticích tabulek jednotlivé body za chuť, vůni pokrmu, vzhled pokrmu a také body za dodržování hygienických zásad a image týmu.

Po sečtení bodů znala porota výsledky soutěžního klání:
- první místo: Česnek tým, Opava (členové: Pavel Kořízek, Daniel Hurník, Ester Kořízková, Dan Hurník; soutěžní pokrm: opavský bigos)
- druhé místo: Terchovskí gorali, Terchová, Slovensko (členové: František Stráňava; Libuša Michaliková, Jurek Wilczek; soutěžní pokrm: terchovský bigos)
- třetí místo: Tým Městské nemocnice Ostrava (členové: Lucie Majerová, Jana Hařáková,
Pavel Mokrý - kuchařský tým ze stravovacího provozu nemocnice; soutěžní pokrm: fifejdský
bigos).

Zvláštní cenu za kreativní přístup k regionálnímu pokrmu obdržel tým Anonimowi Sopliczanie sp. z o.o. (Filip Witkowski, Sylwia Galkowska, Malgorzata Pustolka, Cieszyn, Polsko) za bigos s názvem wegańskie cudo (česky: veganský zázrak). Cenu za nejlepší image získal tým Haltystela Ślask (Patryk Forajter, Kasia Jonkisz, Adam Drozdzok, Cieszyn, Polsko), kteří připravovali bigos ślaskiego chlopa i dziolchy (česky: bigos slezského chlapa a dívky).

Ceny a poháry vítězným týmů společně s jury předával pan starosta městského obvodu Slezská Ostrava Bc. Richard Vereš. Soutěž opět přispěla k seznámení široké veřejnosti s tradičním slezským pokrmem. Návštěvníků hradu, který byl celý den bezplatně otevřen, přišlo kolem dvou tisíc. Celý den zde také probíhal doprovodný program, na pódiu se střídaly dětské soubory a zajímavé kapely, velkým tahákem pak bylo vystoupení skupiny Slza.

Soutěž byla také dobrou propagací AKC ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko.

Při letošním jubilejním ročníku nám přálo počasí, bylo celý den slunečno, což přispělo k úspěchu celé akce.
Zpracoval:
Karel Drápal, místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní
Morava a Slezsko