Vážení a milí příznivci vybrané gastronomie,
rádi bychom Vás informovali o mimořádném projektu Cesty jídla, který Národní zemědělské muzeum v letošním roce pořádá. V rámci tohoto projektu proběhnou dva zcela unikátní kurzy historické kuchyně, na které Vás tímto srdečně zveme. Kurzy, jejichž lektorem bude mezinárodně uznávaný propagátor gastronomie a historik jídla pan Ivan Day Food History Jottings (foodhistorjottings.blogspot.com), budou realizovány v podzimních termínech v Národním zemědělském muzeu. Účastníci kurzů se dozví mnoho zajímavého z historie přípravy zmrzlin a sorbetů a také detaily o práci s cukrovou hmotou, budou mít také možnost pracovat s historickými formami a dalším dobovým náčiním.
Připravujeme tyto dva jedinečné kurzy:
24.9.2024 proběhne kurz historického vaření zaměřený na přípravu zmrzlin a sorbetů:Kurz historické kuchyně – zmrzliny a sorbety - Národní zemědělské muzeum, s. p. o. (nzm.cz)
25.9.2024 proběhne kurz historického vaření zaměřený na práci s cukrem a výrobu cukrových ozdob:Kurz historické kuchyně – cukrové ozdoby - Národní zemědělské muzeum, s. p. o. (nzm.cz)
Oba zmíněné kurzy jsou koncipovány jako celodenní akce a uskuteční se v prostoru Gastrostudia NZM. Počet účastníků u obou těchto kurzů je velmi omezen. Proto, pokud Vás naše nabídka zaujala, neváhejte se prosím obratem přihlásit prostřednictvím rezervačního formuláře, který je u jednotlivých kurzů uveden. Pokyny k platbě budou rozesílány až po potvrzení rezervace ze strany NZM.
V rámci zmíněného projektu Cesty jídla se uskuteční také stejnojmenná konference Konference Cesty jídla - Národní zemědělské muzeum, s. p. o. (nzm.cz), která, věříme, Vás také zaujme. V rámci konference (19. 9. 2024, zámek Kačina) vystoupí odborníci na téma kulinárních tradic a šlechtické společnosti. Role hlavního řečníka se ujme právě zmíněný Ivan Day. V průběhu konferenčního programu organizátoři připraví rekonstrukci slavnostního tabule inspirované skutečnými jídelníčky z 19. století. Dalším zážitkem bude ukázka přípravy historických zmrzlin a sorbetů a to dle dobových receptur a za použití starožitného vybavení. Jako součást navazujícího programu (tento je zpoplatněn) budou mít účastníci konference možnost stát se hosty slavnostního buffet-dinner inspirovaného skutečnými historickými jídelníčky hraběcí rodiny Chotků. Jestliže byste se měli zájem účastnit se této konference, prosíme též o vyplnění registračního formuláře na výše uvedené webové stránce.
Věříme, že obě připravované akce Vás jako profesionály osloví a budou přínosem pro Vaši současnou i budoucí praxi.
Děkujeme za pozornost a těšíme se na případné setkání s Vámi.
Za organizátory zdraví Milan Svoboda, Jitka Sobotková a Veronika Pecová (778 427 130)