Deset let je tomu, co bylo okouzlující místo rodinného pivovaru Zichovec vybráno pro vzpomínkovou akci a ne zcela náhodně. V malebné vesničce na pomezí Středočeského a Ústeckého kraje totiž vyhlášený šéfkuchař Ladislav Nodl prožil téměř celý svůj život. Odkaz české kuchařské legendy tu tedy stále žije a to nejen u samotného památníku pana Nodla, jak trefně podotýká předseda pobočky Severní Čechy AKC ČR Jan Heřmánek.
„Pan Nodl se tady hluboce zapsal a to nejen tím, že prožil v Zichovci většinu svého života, ale především, že tu rozvíjel gastronomii a spojoval starší generaci s tou novou mladou. Moc mě těší, že i memoriál se nese ve stejném duchu a scházejí se tady staří kuchařští pardálové s novými mladými juniorskými nadějemi. Myslím, že všechny těší, když se můžeme potkat nad dobrým jídlem, popovídat si a vyměnit si i nějaké profesní postřehy.“
A za pravdu mu dává i Roman Sejval, vedoucí učitel gastronomických odborných předmětů ze Soukromé Hotelové školy Bukaschool a jeden z pořadatelů. „Zichovecké slavnosti jsou krásnou vzpomínkou na člověka, který tady vychoval generaci významných šéfkuchařů. Já jsem z Loun, o to je to pro mě srdcovější. Pana Nodla jsem z každé větší akce vozíval domů a hodně jsme společně gastronomii řešili. I proto jsem rád, že jsem se jako organizátor podílel vlastně na všech ročnících memoriálu. Moc mě baví, že se tady neformálně setkává starší generace kuchařů a občas se mihnou i junioři nebo někteří mí absolventi. Takové to míchaní generací je určitě fajn.“
Dvě oslavy v jednom
A letošní ročník byl opravdu výjimečný. „Slavili jsme úspěšnou první dekádu, a to aniž bychom ji museli jakkoli přerušit, jak se tomu obvykle dělo u jiných oslav třeba při pandemii. Při rozvolnění jsme se potkali alespoň v malém počtu, abychom památku Ládi Nodla uctili,“ vysvětluje Lukáš Uher, kapitán Juniorského národního týmu AKC ČR a pořadatel zichoveckých slavností. „Tenhle ročník byl o to výjimečnější, že obec Zichovec slavila 100 let od svého osamostatnění. Spojily se tak dvě významné akce, takže program byl mnohem pestřejší. Kromě oslav memoriálu, jsme se mimo jiné zúčastnili společně s rodáky v deset hodin odhalení sochy Monumentu na počest Zichovce a také následných koncertů.“ A chvály se zichoveckým slavnostem dostalo i z úst prezidenta AKC ČR Miroslava Kubce: „Letošní memoriál se mimořádně vyvedl a mimo jiné se jej povedlo krásně propojit s velkou slávou obce Zichovec k příležitosti její oslavy 100 let od osamostatnění. Více aktivit přitáhlo více hostů a všichni si je moc pochvalovali. I jídlo sklízelo jen samou chválu, čehož si my kuchaři obzvlášť vážíme.“
V pravé poledne
Jak už je zvykem, samotný memoriál každoročně začíná, když zvon z místní kaple odzvoní poledne. Přítomní se tedy shromáždili u památníku Zeleného jablka a všichni společně zavzpomínali na výraznou osobnost Ladislava Nodla. Probírali ale také budoucnost české gastronomie. „Pan prezident AKC ČR Miroslav Kubec poděkoval Staré Gardě a všem přítomným. Otevřeli jsme ale i téma Expa v Osace v příštím roce, kam snad budou začleněny české národní týmy juniorů a seniorů. A mimochodem v Osace kdysi působil i pan Nodl jako šéfkuchař prestižního hotelu. On sám se Expa zúčastnil, takže se všechno tak hezky propojuje,“ vypráví Lukáš. „Budeme si moc přát, aby oba naše týmy příští rok zajišťovaly českou restauraci při osackém Expu. Zatím je vše v jednání, ale doufám, že se nám povede pořadatele přesvědčit, “ dodává Miroslav Kubec.
Hodování jak se patří
Samotná akce pak probíhala na nádvoří pivovaru Zichovec, kde už byly připravené stánky s občerstvením a zábava pro ty nejmenší v podobě skákacího hradu. A že se jednalo o výjimečnou slavnost, Lukáš Uher rád potvrdil. „Protože jsme věděli, že tentokráte bude návštěvnost mnohem vyšší, připravili jsme pro přítomné více stánků s jídlem – se sladkým pohoštěním se zapojily dvě gastro školy Střední škola řemesel a služeb z Děčína a SOSTP Teplice, nechyběla ani Stará Garda a jejich výtečné pokrmy a koláče nebo stánek Bonduelle se saláty.“
„Šefkuchař Radek Šubrt pak připravoval asijské kari, šéfkuchař Jarda Honzaik opět rožnil maso na grillu a v kotlíku vařil své vyhlášené chilli. Nesmím zapomenout ani na Juniorský národní tým, který se zhostil přípravy kotlíkového guláše. Ve stánku pivovaru Zichovce se pak čepoval speciál s názvem Kulatina,“ doplňuje ho Jan Heřmánek.
Soutěžení naši kuchaři milují
I letos se na Zichovci pořádaly tradiční soutěže pro hobby kuchaře i profesionály. „Porota ve složení Honza Heřmánek, Jarda Honzaik a Honza Horák udílela dvě ceny Za nejlepší/ho pekařku/pekaře a Řád zlaté vařečky. Veřejnost soutěžila již tradičně o nejlepší ovocný koláč, pět týmů profesionálů i hobbíků se pak utkalo v souboji o nejlepší grilovaná žebra s lehkou přílohou v podobě salátu. Na postu nejvyšším se umístil samotný starosta Zichovce Roman Vorlíček se svým týmem, což mu jistě ten slavnostní den ještě víc rozsvítilo,“ popisuje Lukáš. „Hlasování se mohli účastnit i přítomní návštěvníci, takže soutěžící ohodnotila nejen porota gastro komisařů, ale i laici. O to spokojenější určitě byli výherci,“popisuje Jak Heřmánek.
Jízda v rondonech až napřesrok
Zichovec každoročně zakončovala spanilá jízda kuchařů v rondonech. Protože ale byly oslavy natolik bujaré, že kuchaři nemohli opustit svá stanoviště u stánků, byla letos jízda odložena do dalšího ročníku. „Já jsem na jízdu v rondonech na kolech navnadil čtyři kamarády, tak snad mi to odpustí a přijedou za rok zase,“ omlouvá se Jan Heřmánek. „Je škoda, že jsme letos nevyjeli. Věřím, že příští rok si to vynahradíme. My jsme si dlouhou dobu mysleli, že jsme tenhle happening ‘v rondonech na kolech’ vymysleli my, ale pak se ukázalo, že se podobná jízda jezdí i ve Francii při Boccuse d’Or,“ vypráví Roman Sejval. „Je ale fajn, že i bez kol dopadl Zichovec úžasně. Moc mě těší, že sem už tradičně jezdí i ti, kteří přes rok nemají moc času objevit se jinde. Z ostatních poboček přijeli třeba manželé Pítrovi z Šumavy nebo pan Václavek z Karlových Varů a další. Bylo to zkrátka milé setkání, které končilo v pozdních nočních hodinách. Abych byl přesnější, tak asi ve tři nad ránem,“ usmívá se Lukáš Uher.