Osmnáctý ročník Českého kapra - memoriálu Eduarda Levého se povedl

Záštitu nad 18. ročníkem soutěže převzali:

ministr zemědělství ČR - Mgr. Marek Výborný

prezident AKC ČR   - Bc. Miroslav Kubec

Tématem letošního ročníku soutěže bylo - Český kapr v moderní úpravě.  Samotná soutěž probíhá ve dvou kolech. V prvním kole – korespondenční části – soutěžící zpracují a zašlou dle propozic materiály a odborná porota poté vybere finalisty z každé soutěžní kategorie. Finalisté se následně utkají v praktické části, kde předvedou své kulinářské dovednosti. V letošním ročníku se finále zúčastnilo 12 juniorů a 10 seniorů. V této části musí soutěžící před diváky a odbornou komisí připravit čtyři porce pokrmu včetně přílohy. Základní surovinou pro přípravu pokrmu jsou filety českého kapra. Specifikou připravených kapřích filetů je, že se jedná o kapra se zvýšeným obsahem omega3 mastných kyselin.

Ve druhém kole – praktické části soutěžící měli za úkol v časovém limitu 60 minut vyhotovit určený počet porcí pokrmu před hodnotitelskou komisí a přihlížejícími diváky. Letošní ročník oproti předchozím byl specifický v tom, že každý soutěžící musel mít k dispozici v obou kategoriích i další osobu, která umývala nádobí. Tato osoba se nemohla žádným způsobem podílet na přípravě pokrmu, mohla se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěže i po jejím skončení.

Všichni soutěžící si sebou odnášeli hodnotné ceny, které věnovali partneři a sponzoři letošního ročníku soutěže Český kapr.

Velké poděkování za hladký průběh celé soutěže náleží zejména předsedkyni pobočky AKC Šumava a ředitelce soutěže pí. Bc. Miroslavě Pítrové, Oldřichovi Pítrovi, členovi pobočky AKC Šumava Vladimíru Vyhnisovi a Romaně Vodičkové.

Poděkování patří i hodnotící komisi soutěže, která byla složená z výrazných autorit – Bc. Miroslava Kubece, Tomáše Poppa, Davida Kaliny, Lukáše Uhra, Jakuba Sedláčka, Ing. Jana Kašpara (jednoho z největších odborníků na senzoriku ryb nejen u nás) která hodnotila především zručnost, moderní technologické postupy, nápaditost, chuť, vůni a prezentaci na talíři. A dále technické komisi, kterou tvořili Vojtěch Petržela a Jan Horák.

Soutěžní filety do soutěže připravila prodejna Zpracovna a prodejna ryb a produktů akvakultury Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.         

Soutěžící podávaly své pokrmy na porcelánu, který pro soutěž zapůjčila firma SVING.

Mimo jiné je nutné poděkovat i partnerům a sponzorům celé akce.

 Hlavní partneři soutěže:                          

  • Ministerstvo zemědělství ČR
  • Rybářské sdružení ČR
  • Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity
  • GastroJobs.cz
  • Bondulle
  • Národní zemědělské muzeum

Za AKC ČR, pobočka Šumava

JUDr. Vladimír Vyhnis