Workshop vedl lektor:
Vojtěch Petržela – kreativní kuchař, který rád proměňuje tradiční pokrmy v moderní jídla. Trojnásobný vítěz Gastro Junior a vítěz prvního ročníku soutěže KU Young Chef. Vojta se věnuje také carvingu, což dokazuje například zlatá medaile z olympiády v Erfurtu 2016
a Lucemburska 2018. Je také Kuchařem roku (2019). Posledním velkým úspěchem je 4. místo na světovém finále Global Chef Challenge v Abu Dhabí. Je členem Národního týmu AKC ČR a bývalý kapitán Juniorského národního týmu AKC ČR. Momentálně pracuje na pozici šéfkuchař v restauraci v michelinském průvodci Výčep korunní.
Tématem workshopu bylo:
předkrm
Husí srdce, černá křenovka, uzená Mayo, kerblík, křen, pivní rohlík
polévka
Krémová hrachová, majoránkový olej, kroketa z uzeného kolene, čerstvý sýr
hlavní chod
Pstruh duhový, crumble z čabajky a cibule, kedlubnové zelí, omáčka z uzené papriky a čabajky, uzený olej, nakládaná kedlubna
dezert
Švestkový knedlík z odpalovaného těsta s fermentovaným pepřem, crumble z chleba a pohanky, tvaroh, kyselé švestky, slivovice
Všichni účastníci workshopu se zapojili do přípravy uvedeného menu. V průběhu workshopu měli možnost účastníci s lektorem konzultovat jednotlivé techniky přípravy. V závěru byl pak dán prostor na další dotazy účastníků workshopu. Kromě nových znalostí
a zkušeností měli účastníci workshopu možnost ochutnat jednotlivé chody připraveného menu, které vytvořili v průběhu workshopu.
Poděkování patří zejména majiteli Centra gastronomie Sušice s.r.o. Čestmírovi Kulíškovi za poskytnutí prostor pro uspořádání workshopu a podporu aktivit AKC pobočky Šumava.
Poděkování dále patří také stálé partě regionální pobočky AKC Šumava za organizaci celého workshopu.
Za pobočku Šumava AKC ČR
JUDr. Vladimír Vyhnis