BOHUMÍNSKÉ GRILOVÁNÍ

Soutěž pořádala Střední škola Bohumín, příspěvková organizace. Odborným garantem byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko. Kuchařské klání proběhlo pod záštitou náměstka hejtmana Moravsko-slezského kraje Mgr. Stanislava Folwarczného a starosty města Bohumín Ing. Petra Víchy.

Soutěžním úkolem dvoučlenných týmů bylo připravit na grilu čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami (lehká příloha, těžká příloha, omáčka nebo šťáva nebo dip). Hlavní surovinou byla vepřová krkovice 800 g, kterou obdržel každý tým před začátkem soutěže. Vše museli soutěžící zvládnout v časovém limitu 60 minut.

Soutěžit přijelo deset týmů, sedm z České republiky a tři z Polska. Soutěžit přijely tyto školy: Albrechtova střední škola, příspěvková organizace, Český Těšín, Integrovaná střední škola - Centrum odborné přípravy a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Valašské Meziříčí, Střední škola společného stravování, příspěvková organizace, Ostrava-Hrabůvka, Střední škola prof. Zdenka Matějíčka, příspěvková organizace, Ostrava-Poruba, Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace, Opava, Moravská střední škola, s.r.o., Olomouc, Střední škola Bohumín, příspěvková organizace.

Z Polska pak dorazily školy: Zespól Szkół Nr. 2 im. Wojciecha Korfantego, Jastrzebie Zdroj,  Zespól Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Żywiec, Zespól Szkół im. Hugona Kollataja, Zawiercie.

Soutěžní týmy se pustily do grilování v kotlovém grilu na dřevěné uhlí s velkou vervou a podávaly velmi dobré výkony, přestože se většinou jednalo o žáky prvního nebo druhého ročníku, kteří soutěžili poprvé. Při přípravě pokrmů byly často využívány sezonní potraviny - medvědí česnek, čerstvý zelený chřest.

Hodnotící jury, která zasedla ve složení Ing. Václav Forman, certifikovaný komisař AKC ČR, Karel Drápal, certifikovaný komisař AKC ČR, a pan Pavel Kořízek (několikanásobný vítěz regionálních kol soutěží Grilmanie), to neměla jednoduché. Všechny týmy vytvořily velmi zajímavé pokrmy. Nakonec po sečtení bodů bylo pořadí:

1. místo: Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava - Martin Raška, Lukáš Cuc, soutěžní pokrm: grilovaná krkovice na rozmarýnu se salsou verde, plněné papriky se schwarzwaldskou šunkou, pečenou kukuřicí a křupavým chipsem, obilná placka s tymiánem a černým sezamem


2. místo: Moravská střední škola, s.r.o., Olomouc, Martin Bohačík, Dan Kosík, soutěžní pokrm: grilovaná krkovice s česnekem a slaninou, bramboreto, smrkový a jeřabinový dip, salát z červené řepy s jablky


3. místo: Zespól Szkół Ekonomiczno-Gastronomiczych, město Żywiec, Polsko, Martyna Kliš, Milosz Biegun, soutěžní pokrm: grilovaná krkovice v hořčicové marinádě s jeřabinou svinutá do tvaru šneka, grilovaný zelený chřest a grilovaná cuketa, pečené brambory s rozmarýnem.

Všem oceněným srdečně gratulujeme. Velké ocenění patří však všem zúčastěným týmů za předvedené výkony a za ukázku moderních pokrmů připravených na grilu, kterou mohla shlédnout široká veřejnost návštěvníků akce, která se odehrávala na Náměstí T.G. Masaryka v Bohumíně a která jistě přispěla k propagaci gastronomie, prožívající návrat z covidové doby.

Na závěr bych chtěl poděkovat paní ředitelce SŠ Bohumín Ing. Liběně Orságové, paní Bc. Bronislavě Viceníkové  a všem, kteří se organizačně podíleli na zajištění této akce, za jejich příkladnou obětavost.       

Zpracoval:
Karel Drápal (místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko)