Slezský bigos na Hradě 2022

Bigos je tradiční pokrm slezské a staropolské kuchyně. První recepty na tento rázovitý pokrm pochází se středověku. Základní surovinou je vepřové maso a kyselé zelí. Podle jednotlivých regionů, kde se bigos připravuje, jsou pak přidávány další ingredience: uzené maso, klobásy, sušené švestky, hříbky, červené víno. K nejznámějším patří slezský, staropolský a lovecký bigos. Již ve středověku byl tento pokrm vyhlášený svou chutí, vůní a trvanlivostí. Zahříval lovce při dlouhých zimních loveckých výpravách, soudeček bigosu si brávali formané na delší cesty.

Soutěž byla vypsána pro dvou- až tříčlenné týmy a soutěžilo se o nejchutnější bigos, uvařený v kotlíku na ohni – inu, tradice je tradice.

Celá akce se uskutečnila za podpory Statutárního města Ostravy, městského obvodu Slezská Ostrava. Odborným garantem byla Asociace kuchařů a cukrářů, pobočka severní Morava a Slezsko. Soutěžit přijely týmy z Moravy, Slezska a Polska.

Po rozlosování začala soutěž v 9:30 hodin nástupem jednotlivých týmů a představením odborné poroty. Zde se role jury ujali pánové Ing. Václav Forman , certifikovaný komisař AKC ČR, Karel Drápal, certifikovaný komisař AKC ČR, paní Šárka Rafajová, šéfkuchařka, a paní Renáta Škvorová.

Po třech hodinách usilovného přikládání pod oheň a vaření bylo hotovo a porota vynesla ortel:

  1. místo: Tým Městské nemocnice Ostrava, složený z kuchařek stravovacího provozu (Lucie Majerová, Jana Hořáková, Veronika Vaškiová)
    Název soutěžního bigosu: fifejdský bigos
  2. místo: Gryfne Frele, Katowice, Polsko
    (Izabela Zemla, Joanna Pahuda, Kamil Lazarczyk)
    Název soutěžního bigosu: bigos jak u babci
  3. místo: Česnek tým, Opava
    (Pavel Kořízek, Ester Kořízková)
    Název soutěžního bigosu: opavský bigos

Zvláštní cenu za kreativní přístup k regionálním pokrmům obdržel Gejza Tým, Pozořice
(Petr Hromek, Pavel Rouzek).

Ceny a poháry vítězným týmům společně s jury předával pan starosta městského obvodu Slezská Ostrava Bc. Richard Vereš.

Celá akce je součástí Dne Slezské Ostravy a je hojně navštěvována širokou veřejností. Celý den zde probíhá doprovodný program. Návštěvníci se živě zajímají o jednotlivé technologické úpravy bigosu a mohou přímo obdivovat zručnost kuchařských týmů a výzdobu jejich stánků.

Všichni účastnili akce se shodli, že letošní ročník se skutečně vydařil - tak příští rok na slezskoostravském hradě při vaření tradičního pokrmu bigosu na shledanou!

Zpracoval: Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, pobočka severní Morava a Slezsko