Záštitu nad 16. ročníkem soutěže převzali:
ministr zemědělství ČR - Zdeněk Nekola
prezident AKC ČR - Bc. Miroslav Kubec
Tématem letošního ročníku soutěže bylo - Český kapr v moderní úpravě. Samotná soutěž probíhá ve dvou kolech. V prvním kole – korespondenční části – soutěžící zpracují a zašlou dle propozic materiály a odborná porota poté vybere finalisty z každé soutěžní kategorie. Finalisté se následně utkají v praktické části, kde předvedou své kulinářské dovednosti. V letošním ročníku se finále zúčastnilo 11 juniorů a 10 seniorů. V této části musí soutěžící před diváky a odbornou komisí připravit čtyři porce pokrmu včetně přílohy. Základní surovinou pro přípravu pokrmu jsou filety českého kapra. Specifikou připravených kapřích filetů je, že se jedná o kapra se zvýšeným obsahem omega3 mastných kyselin.
Ve druhém kole – praktické části soutěžící měli za úkol v časovém limitu 60 minut vyhotovit určený počet porcí pokrmu před hodnotitelskou komisí a přihlížejícími diváky. Letošní ročník oproti předchozím byl specifický v tom, že každý soutěžící musel mít k dispozici v obou kategoriích i další osobu, která umývala nádobí. Tato osoba se nemohla žádným způsobem podílet na přípravě pokrmu, mohla se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěže i po jejím skončení. V kategorii juniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Michal Hromádka z SOU a SOŠ SČMD Žatec s.r.o. s receptem Sous-vide kapr, květákové pyré, bramborovo – mrkvová kroketa, koprová omáčka, koprový olej, bílý a fialový květák, připálený pórek. Druhé místo ve zlatém pásmu obsadil Martin Hanzlík z SOU U Krbu, Praha 10 a na třetím místě ve zlatém pásmu skončila Šarka Pavlová rovněž z SOU U Krbu Praha 10.
V kategorii seniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Patrik Lexa Intergast s.r.o s receptem kapr, květák, kopr. Na druhém místě ve zlatém pásmu skončil Jan Minařík SOHO Restaurant & Lounge a na třetím místě skončil ve zlatém pásmu Ondřej Kubů z SOU gastronomie U krbu, Praha 10. Všichni soutěžící si sebou odnášeli hodnotné ceny, které věnovali partneři a sponzoři letošního ročníku soutěže Český kapr. Velké poděkování za hladký průběh celé soutěže náleží zejména předsedkyni pobočky AKC Šumava a ředitelce soutěže pí. Bc. Miroslavě Pítrové, Oldřichovi Pítrovi, členovi pobočky
AKC Šumava Vladimíru Vyhnisovi a Romaně Vodičkové. Poděkování patří i hodnotící komisi soutěže, která byla složená z výrazných autorit – Bc. Miroslava Kubece, Tomáše Poppa, Davida Kaliny, Ing. Eduarda Levého, Jakuba Sedláčka a
Martina Jiskry – hodnotila především zručnost, moderní technologické postupy, nápaditost, chuť, vůni a prezentaci na talíři.
Ryby dodala Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Soutěžní filety do soutěže připravila prodejna Ryby pro zdraví Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.
Soutěžící podávaly své pokrmy na porcelánu, který pro soutěž zapůjčila firma SVING. Mimo jiné je nutné poděkovat i partnerům a sponzorům celé akce.
Hlavní partner soutěže:
- Ministerstvo zemědělství ČR
- Rybářské sdružení ČR
- Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity
- GastroJobs.cz
- Bondulle
- Národní zemědělské muzeum
Partnerům a sponzorům pobočky AKC ČR Šumava:
Wűsthoff, Fomi, Czech tourism, Fany info, Robot coupe, JARG s.r.o. České Budějovice, Robot coupe, Penzion Pegast České Budějovice, Hotely Srní a Šumava, Hotely Olympic, ZKD Sušice, JIP potraviny, Svět Gastronomie hotelnictví, obchodu, SVG kulinářské speciality, Coop, Pekařství Karel Rendl Sušice, Pavlína Berziová – šéfcukrářka, Spack Sušice, Centrum gastronomie Sušice, pivovar Moravia, SŠZP Klatovy, Kulinářské umění, zájezdní hostinec u Jiskrů, OPP Polička a.s., Orkla Foods Česko a Slovensko, Makro Plzeň, Bidfood, Unilever a Chef club.
Za AKC ČR, pobočka Šumava
JUDr. Vladimír Vyhnis