Budoucnost školního stravování aneb školní jídelna jako restaurace

Zveme vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, učitele v mateřských a základních školách, rodiče, tvůrce politik, zástupce zřizovatelů škol a další na konferenci "Budoucnost školního stravování".  

Kdy: pondělí 24. dubna 2023, od 15.00 hodin 
Kde: online prostřednictvím aplikace ZOOM 
Proč bych se měl/la účastnit: Ministerstvo zdravotnictví bylo pověřeno vládou vypracovat nové znění vyhlášky o školním stravování. Jak bude vypadat školní stravování v budoucnu? Jaké priority a cíle si vláda určila? Jak funguje školní stravování ve Švédsku – máme se inspirovat? Jaké zkušenosti mají školní jídelny s bufetovým výdejem obědů? Na všechny tyto otázky dostanete odpověď, pokud se přihlásíte na naši dubnovou konferenci.  
Cena: zdarma 
Chci se registrovat: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře.  

Program online konference

15:00 – 15:05   

Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.

15:05 – 15:25   

Budoucnost školního stravování v České republice, Václav Pláteník, náměstek Ministra zdravotnictví

15:25  – 15:40   

Co přinese připravovaný Legislativní rámec EU pro udržitelné potravinové systémy v oblasti veřejného stravování, Wim Debeuckelaere, Evropská komise, DG SANTE, Unit SANTE E.1 – Farm to Fork Strategy (v angličtině, tlumočeno do češtiny)

15:40 - 15:55

Hlavní překážky a příležitosti využívání kvalitních potravin z regionu školy ve školním stravování: Jan Moudrý, Jihočeská zemědělská univerzita 

15:55 - 16:15

Jak se stravují švédské děti: Ulrika Backlund, WWF Švédsko, projekt SchoolFood4Change (v angličtině, tlumočeno do češtiny)

16:15 - 16:30

Základem dobré školní restaurace je kuchař/kuchařka: Jak by měly vypadat školní jídelny podle Asociace kuchařů a cukrářů se s námi podělí Tomáš Popp. Zaměří se především na systém práce v kuchyni, vzdělávání a práci se surovinami. 

16:30 - 16:45

Výhody bufetového výdaje školních obědů, případová studie z Masarykovy základní školy Tanvald: Michal Debrecéni, ředitel programu Primirest a Jana Duňková, ředitelka školy

16:45 – 17:00

Jak si školní stravování představují pracovníci školních jídelen? Příklady z praxe:

  • Romana Opršalová, vedoucí školní jídelny, Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521/45, Praha 10
  • Renata Převrátilová, vecoucí školnáí jídelny, Základní škol a mateřská škola Hvožďany

Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference