Soutěž o nejlepší kotlíkový guláš

03.06.2023 - 03.06.2023

Restaurace U Jelena a Hotel Zámek pořádají ve spolupráci se Statutárním městem Havířov pod záštitou 1. náměstka primátora pana Ondřeje Baránka 0. ročník Mistrovství Havířova ve vaření kotlíkových gulášů.

Termín a místo akce: 3. 6. 2023 od 10:00 v Restauraci u Jelena na Šumbarku.

Soutěž 2-5 členných týmů jak amatérů, tak profesionálních kuchařů, o nejchutnější guláš, uvařený v kotlíku na ohni. Porota bude mimo jiné, také přihlížet k originalitě, zpracování ingrediencí, aranžmá a úpravě stolu, jednotnému úboru a image týmu.

Cílem této soutěže je setkání kolegů z Asociace kuchařů ČR, amatérských i profesionálních kuchařů a uvaření u nás tak oblíbeného pokrmu, guláše, tradičním způsobem, v kotlíku na ohni.

Soutěžním úkolem je připravit jakékoliv množství guláše v kotlíku nebo v kotlině, nejméně však 5 litrů, a předat hodnotící komisi 2 degustační porce.

Vaření v kotlíku nebo v kotlině je povoleno pouze na ohni, kde se topí dřevem.

Předem může být nakrájené i naložené maso, očištěná a omytá zelenina (ne nakrájená). Můžete mít s sebou uvařený vývar.

STARTOVNÉ ZA TÝM JE 200 Kč (vč. DPH).

Pořadatel zajistí: - tekoucí pitnou vodou - označení vymezených prostor, kde budou soutěžící vařit (4 x 4 m; možnost postavení altánu) - hodnotící komisi – dřevo na topení- slavnostní vyhodnocení a odměnění nejlepších soutěžících.

V komisi zasednou držitelé prestižních ocenění v gastronomii, porotci nejvýznamnějších gastronomických soutěží a předsedové oblastních poboček AKC ČR.

p. Václav Šmerda

p. Václav Forman

p. Jakub Sedláček

Soutěžící si sami zajistí: - suroviny – pracovní nářadí – altán není podmínkou – dekoraci na výzdobu stánku – pracovní stůl – kotlík, dřevo – jednorázové nádobí na prodej – úklid stánkového prostoru po akci

Prezentace soutěžících je od 8:00 hodin, po zaplacení startovného bude přiděleno soutěžní místo. Slavnostní zahájení soutěže bude v 10:00 hodin, zúčastní se všechny týmy, do této doby se nesmí krájet cibule, zelenina, ani začít vařit. Týmy si mohou nazdobit stánky a připravit pracoviště. Soutěž končí v 15hod. Poté bude probíhat degustace, hodnocení komisařů a vyhlášení výsledku.

Hodnocení:

Hodnotící komise bude složena z profesionálních kuchařů (předseda hodnotící komise bude certifikovaným komisařem AKC ČR).

Každý komisař bude během soutěže hodnotit a přidělovat body za výzdobu, práci a atmosféru na stánku soutěžních týmů. Po předložení degustačních porcí bude posuzována chuť, vůně a vzhled připravovaného guláše. Nejlepší týmy budou odměněny.

 

Uzávěrka přihlášek je 1.6.2023.

Přihlášky je třeba zaslat emailem na: robertsmyk2004@centrum.cz

soutezonejlepsikotlikovygulas soutezonejlepsikotlikovygulas.pdf

Místo konání: v Restauraci u Jelena na Šumbarku