Restaurace U Jelena a Hotel Zámek pořádají ve spolupráci se Statutárním městem Havířov pod záštitou 1. náměstka primátora pana Ondřeje Baránka 0. ročník Mistrovství Havířova ve vaření kotlíkových gulášů.
Termín a místo akce: 3. 6. 2023 od 10:00 v Restauraci u Jelena na Šumbarku.
Soutěž 2-5 členných týmů jak amatérů, tak profesionálních kuchařů, o nejchutnější guláš, uvařený v kotlíku na ohni. Porota bude mimo jiné, také přihlížet k originalitě, zpracování ingrediencí, aranžmá a úpravě stolu, jednotnému úboru a image týmu.
Cílem této soutěže je setkání kolegů z Asociace kuchařů ČR, amatérských i profesionálních kuchařů a uvaření u nás tak oblíbeného pokrmu, guláše, tradičním způsobem, v kotlíku na ohni.
Soutěžním úkolem je připravit jakékoliv množství guláše v kotlíku nebo v kotlině, nejméně však 5 litrů, a předat hodnotící komisi 2 degustační porce.
Vaření v kotlíku nebo v kotlině je povoleno pouze na ohni, kde se topí dřevem.
Předem může být nakrájené i naložené maso, očištěná a omytá zelenina (ne nakrájená). Můžete mít s sebou uvařený vývar.
STARTOVNÉ ZA TÝM JE 200 Kč (vč. DPH).
Pořadatel zajistí: - tekoucí pitnou vodou - označení vymezených prostor, kde budou soutěžící vařit (4 x 4 m; možnost postavení altánu) - hodnotící komisi – dřevo na topení- slavnostní vyhodnocení a odměnění nejlepších soutěžících.
V komisi zasednou držitelé prestižních ocenění v gastronomii, porotci nejvýznamnějších gastronomických soutěží a předsedové oblastních poboček AKC ČR.
p. Václav Šmerda
p. Václav Forman
p. Jakub Sedláček
Soutěžící si sami zajistí: - suroviny – pracovní nářadí – altán není podmínkou – dekoraci na výzdobu stánku – pracovní stůl – kotlík, dřevo – jednorázové nádobí na prodej – úklid stánkového prostoru po akci
Prezentace soutěžících je od 8:00 hodin, po zaplacení startovného bude přiděleno soutěžní místo. Slavnostní zahájení soutěže bude v 10:00 hodin, zúčastní se všechny týmy, do této doby se nesmí krájet cibule, zelenina, ani začít vařit. Týmy si mohou nazdobit stánky a připravit pracoviště. Soutěž končí v 15hod. Poté bude probíhat degustace, hodnocení komisařů a vyhlášení výsledku.
Hodnocení:
Hodnotící komise bude složena z profesionálních kuchařů (předseda hodnotící komise bude certifikovaným komisařem AKC ČR).
Každý komisař bude během soutěže hodnotit a přidělovat body za výzdobu, práci a atmosféru na stánku soutěžních týmů. Po předložení degustačních porcí bude posuzována chuť, vůně a vzhled připravovaného guláše. Nejlepší týmy budou odměněny.
Uzávěrka přihlášek je 1.6.2023.
Přihlášky je třeba zaslat emailem na: robertsmyk2004@centrum.cz
soutezonejlepsikotlikovygulas | soutezonejlepsikotlikovygulas.pdf |
Místo konání: v Restauraci u Jelena na Šumbarku