Global Chefs Challenge 2022

23.05.2022

Tradiční a nejprestižnější soutěž Světové asociace kuchařů (WACS) se po dvojitém přesunutí termínu uskuteční v květnu 2022 v Abu Dhabi. Asociace kuchařů a cukrářů je aktivním členem WACS dlouhá léta. Dokonce v roce 2017 Asociace pořádala evropské kolo této skvělé soutěže.

Tradiční a nejprestižnější soutěž Světové asociace kuchařů (WACS) se po dvojitém přesunutí termínu uskuteční v květnu 2022 v Abu Dhabi. Asociace kuchařů a cukrářů je aktivním členem WACS dlouhá léta. Dokonce v roce 2017 Asociace pořádala evropské kolo této skvělé soutěže. Informace o soutěži najdete na https://www.globalchefschallenge.org.

Hurá do Abu Dhabi
Global Chefs Challenge je soutěž pro šéfkuchaře z celého světa. Účastní se jí vždy zástupce z každé země v kategorii junior a dospělý. Každý šéfkuchař si přiveze svého pomocníka, který s ním bude připravovat celé menu. Pomocník nesmí být starší 25let v době soutěže.

V květnu se v Abu Dhabi sejde 20 šéfkuchařů z 20 států světa. Ti museli projít semifinálovými koly. V juniorské kategorii bude bojovat 10 šéfkuchařů. I junioři si museli své místo vybojovat v semifinálových kolech. Součástí Global Chefs Challenge je i souboj cukrářů (v této kategorii své zástupce nemáme).

Náš zástupce v dospělé kategorii Jan Horký (kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR) nemusel díky skvělému umístění Národního týmu na Světovém poháru v Lucembursku (8. místo ze 40 týmů) do semifinálového kola a postoupil přímo“, říká Tomáš Popp, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.

Honzovi bude krýt záda Magdalena Murínová. Magda je členkou Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.

Co se bude vařit?
Připravuje se čtyřchodové menu pro 12 osob. Jsou stanovené konkrétní povinné suroviny (například halibut). Šéfkuchaři mají za úkol připravit veganský předkrm. Je to výzva, protože nemohou využít žádné živočišné produkty.

Vařit bez živočišných produktů je pro mě velká výzva. Přesto se na to těším. Už na kuchařské olympiádě jsme museli jeden chod připravit ve veganské variantě. Jsem na to připravený“, říká Jan Horký.

Druhý předkrm bude postavený na povinné surovině Halibutovi. Třetí chod bude celý o telecím mase. Zapracovat je nutné i telecí brzlík.

S telecím masem se dobře pracuje. Na to se vyloženě těším. Absolvoval jsem i kurz francouzské kuchyně v Institutu Paula Bocuse. Připravím telecí s klasickou omáčkou s foie gras“, říká Horký.

Dezert bude obsahovat povinné suroviny – čokoládu, čaj Dilmah a pyré od konkrétního výrobce.

Menu Jana Horkého:

Vegan předkrm
Terina z fava fazolí, pyré z fava fazolí s wasabi, ředkev pošírovaná v kokosovém mléce, černá čočka a ředkev

Rybí předkrm
Halibut, omáčka z čedaru, bramborová sláma, humrová omáčka, sépiový kuskus, humr, pyré z červené řepy

Hlavní chod
Telecí svíčková, lanýž, espuma s foie gras, smažený telecí brzlík, kaštanové pyré, pyré z červené řepy

Dezert
Čokoládový mousse s malinami, nugát, espuma z klementinek, jogurtová zmrzlina s malinami

Junioři jdou do boje
Za juniory bude Českou republiku reprezentovat Vojtěch Petržela. Vojta je nejen Kuchařem roku, ale i členem Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Je dokonce vítězem Světového poháru v Lucembursku v carvingu. Vojta si musel svoji účast vybojovat v evropském kole v italském Rimini. Uspěl tam skvěle a chystá se do Abu Dhabi.

S Vojtou pojede do Abu Dhabí jako druhá část týmu Vladyslav Ryasnyy. Vláďa je také členem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Junioři připravují tříchodové menu pro 4 osoby.

Vojta je jednou z největších kuchařských nadějí tuzemské gastronomie. Jako stavební kámen juniorského nároďáku si vede skvěle. V individuálních soutěžích předčí i o mnoho zkušenější šéfkuchaře“, říká Marek Svoboda, manažer Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.

Vojta bude vařit tříchodové menu pro 12 osob. 

Do celého menu zapracuji lokální tuzemské produkty. Spojil jsem s několika farmáři, kteří mi dodají například ovčí mléko, slaninu z přeštických prasat z biofarmy Sasov nebo svatojánské ořechy z Moravy. V menu použiji i unikátní kaviár z Fakulty rybářství Jihočeské univerzity“, říká Vojtěch Petržela.

V předkrmu se musí být jako hlavní surovina halibut. Hlavní chod musí obsahovat telecí maso. Dezert bude opět o čokoládě, čaji Dilmah a kombinaci pyré od konkrétního výrobce.

Menu Vojtěcha Petržely

Předkrm
Halibut v ovčím mléce, kapusta se špekem, omáčka s bergamotem, kaviár, okurka

Hlavní chod
Telecí svíčková s třešněmi, telecí krk s rozinkami v kyselém jablku s bezem, koláček z topinambur, hub a pórku se svatojánskými ořechy, smržová omáčka s telecím brzlíkem

Dezert
Mléčná čokoláda 46 %, rakytník, černý čaj a mandarinka