Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Šťastná třináctka pro kuchařskou soutěž Slezský bigos na hradě

Přílohy ke stažení     31.05.2019  |  pobočka Severní Morava a Slezsko

Soubory ke stažení

V sobotu 25.5. 2019 se na nádvoří slezskoostravského hradu v Ostravě uskutečnil již 13. ročník mezinárodní kuchařské soutěže "Slezský bigos na hradě". Akci pořádá AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko, za podpory statutárního města Ostrava, městského obvodu Slezská Ostrava.

Bigos je pokrm opředený mnoha mýty, patří k nejcennějším klenotům slezské kuchyně. Původní slovo baigusa znamená směs něčeho hodně popleteného. Zmínka o pokrmu jménem bigos sahá až do 13. století. Zahříval lovce při dlouhých zimních loveckých výpravách, soudeček bigosu si brávali formané na delší cesty. Základem pokrmu je vepřové maso, ale často i zvěřina a někdy i více druhů mas, kysané zelí, hlávkové zelí; podle oblastí, kde se bigos připravuje, se pak přidávají domácí klobásy, slanina, sušené švestky nebo sušené hříbky.

Úkolem soutěže je seznámit širokou veřejnost s tradičním slezským pokrmem a ukázat, jak byl připravován v dávných dobách v kotlíku na otevřeném ohni.  Soutěžit přijel tým z polských Katovic, tým z Opavy, dva týmy z jižní Moravy, tým z Ostravy a Bohumína.

Týmy mají za úkol v časovém limitu čtyř hodin připravit bigos, u kterého hodnotící jury posuzuje chuť a vzhled pokrmu, kreativitu a image týmu. Hodnotící jury byla ve složení Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, certifikovaný komisař pro hodnocení kuchařských soutěží, pan Vladimír Lyčka, místostarosta městského obvodu Slezská Ostrava, paní Šárka Rafajová, šéfkuchařka, před třemi lety vítězka této soutěže, a paní Renáta Škvorová.

Po čtyřech hodinách přinášely týmy své bigosy na ohodnocení – jednu porci degustační, druhou pak na vystavení na prezentačním stole, aby si ji mohli prohlédnout i návštěvníci hradu. Úroveň soutěžních pokrmů je rok od roku vyšší, jsou zde velmi často využívány domácí suroviny (slanina, kysané zelí, sušené švestky, hříbky), proto nebylo rozhodování o pořadí týmů jednoduché. Po degustaci a sečtení bodů bylo pořadí týmů následující:

1. místo: Česnek tým Opava (Pavel Kořízek, Daniel Hurník; Opavský bigos; 228 bodů)
2. místo: SŠ Bohumín – Tým Bohumín (Lukáš Prevužňák, Barbora Navrátilová, Natálie Zámečníková; Bohumínský bigos se šmorákem; 225 bodů)
3. místo: Gejza Team (Petr Hromek, Adéla Kousalová, Pavel Rouzek; Moravský bigoš; 207 bodů).

Cenu AKC SMS obdržel tým Gryfne Frele, Katowice, Polsko, za Górnoślaski bigos.

Cenu za inovativní přístup k regionálnímu pokrmu získal Tým Městské nemocnice Ostrava za Zvěřinový bigos a cenu za kreativní přístup a nejlepší image obdržel Pozořice tým za Jezerský bigos.

Ceny oceněným týmům předával na pódiu slezskoostravského hradu starosta statutárního města Ostrava, městského obvodu Slezská Ostrava, pan Richard Vereš.

Začátkem týdne, kdy bylo velmi deštivé počasí, a i říčka Lučina, která teče pod hradem, se mírně rozvodnila, jsme měli obavy, zda podmínky pro soutěž pod širým nebem budou přijatelné, ale počasí se umoudřilo a bylo krásně slunečno, což přispělo k velké návštěvnosti soutěže. Třináctý ročník se proto stal pro nás šťastnou třináctkou.

 

Zpracoval: Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, SMS

 

 

Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění Marcinčák víno

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING HAPPY FISH Mirel Vratimov Mirel Vratimov PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč ČVS Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Charbulova Brno SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Flop a Flosman Flosman Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Bidfood Gastrojobs.cz JLV, a.s. Národní zemědělské muzeum Nestlé Professional Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk Unilever