Četl jsem a souhlasím
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím. Informace o cookies najdete ZDE.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Beskydské Vánoce

09.12.2019  |  pobočka Severní Morava a Slezsko

Příprava na vánoční svátky v Beskydech začínala čtyřtýdenním adventem, časem rozjímání a půstu. Lidé se těšili z předvánoční atmosféry. Hospodyně vařily postní jídla, hrachovou polévku, pohankovou nebo pšeničnou kaši.

Významnou roli v obyčejích měl a má svátek svatého Mikuláše. Váží se k němu obchůzky mikulášských maškar. Mezi základní maškaru v průvodu patřil Mikuláš, který zpodobňoval legendárního světce, dále podle oblasti maska koně nebo kozy. Neodmyslitelnou součástí mikulášských obchůzek jsou masky čertů. Důležitou součástí obchůzek masek bylo mikulášské obdarování. Masky přinášely do rodin dary dětem, obvykle sušené ovoce nebo figurální pečivo (Mikuláš či panáci z kynutého nebo preclíkového těsta). V posledních letech byly tradiční formy pečiva nahrazovány kupovaným perníkem. Dary připravovali kmotři nebo rodiče dětí, kteří je nachystali před dveřmi mikulášským maskám.

Ústředním časem zimního obřadního cyklu byl Štědrý den. Ve vánočních zvycích nalézáme ohlasy zimního slunovratu a pohanských kultovních obětin.

Před Štědrým dnem se konávala tzv. hojná večeře, při níž se lidé měli hojně nasytit před nastávajícím půstem. Také se v beskydských chalupách smýčilo a uklízelo, světnice dostávaly na Štědrý den vánoční výzdobu. Na počátku 19. století to byla jen jednoduchá jedlová větev, ozdobená sušeným ovocem. Později, ve 2. polovině 19. století, se objevil i stromeček. K vánoční výzdobě neodmyslitelně patřil betlém, ten byl v každé chalupě.

Štědrý den začínal štědrovečerním oplatkem, který se mazal medem nebo také česnekem, aby členové rodiny byli v nastávajícím roce silní jako ten česnek.

Pak následovala polévka, nejčastěji štědračka. V té se musely objevit plodiny, které se urodily během roku na poli: pohanka, brambory, ale také sušené hříbky.

Po polévce se podávaly různé kaše, často pohanková, ale i krupičná, a poté šlíšky, které měly být tlusté a dlouhé jako obilné klasy, aby klasy obilí v následující úrodě byly stejně bohaté. Následovaly další chody, mohlo jich být až sedm.

Ke Štědrému večeru patřily i typické vánoční zvyky: krájení jablek, lití olova, ale také věštění z peří. Když hospodyně udělala těsto na koláče, každý člen rodiny zapíchl do koláče peříčko a teprve potom jej hospodyně dala do pece. Podle toho, jak peříčka přežila pečení, tak si každý ze svého peříčka věštil budoucnost. Některá peříčka byla pěkně bílá a to znamenalo, že člověka čeká v příštím roce zdraví, štěstí, mohl také jít na dlouhou cestu, ze které se šťastně vrátil domů, některá peříčka však byla ohořelá, očazená, a to si lidé věštili, že je v příštím roce čekají nějaké nesnáze nebo nemoc.

Na Štědrý den nechyběly ani další zvyky: hospodyně poděkovaly stromům za úrodu a studním za to, že dávají dobrou vodu.

Vánoční zvyky našich předků byly skutečně pestré. Přestože mnohdy neměli lehký život, dokázali se radovat a těšit se z maličkostí.

Závěrem chci popřát všem pokojné vánoční svátky. Vyzkoušejte některé tradiční recepty našich předků.

Zpracoval:
Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko

Valašská štědračka

120 g pohanky lámanky
50 g másla
50 g cibule
2 vejce
10 g sušených hub
50 g hladké mouky
200 g brambor
sůl
mletý pepř

V hrnci na rozpuštěném másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme hladkou moukou, a společně restujeme do zlatavé barvy. Cibulovou jíšku zalijeme vodou nebo vývarem, dobře rozšleháme a za občasného míchání přivedeme do varu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme do vařící polévky společně s namočenými sušenými houbami. Po deseti minutách varu přidáme spařenou a propláchnutou pohanku a ještě společně zavaříme. Pohanka by se neměla rozvařit, měla by zůstat celá.
Na závěr do polévky zašleháme rozbitá vejce a zavaříme. Podle potřeby dochutíme solí a mletým pepřem a podáváme. Jednotlivé porce zdobíme sekanými zelenými natěmi.

Šlíšky

500 g hladké mouky
1 vejce
50 g másla
2,5 dl mléka
sůl

Ze všech surovin zpracujeme tužší hladké těsto. Do kastrolu dáme vařit vodu, kterou osolíme. Tvarujeme šišky (šlíšky - tlusté a dlouhé jako obilné klasy, aby podobné klasy byly i v příští úrodě). Vhazujeme do vařící vody a vaříme 12 minut.
Hotové šlíšky podáváme sypané mletým mákem s cukrem.


Generální partner AKC ČR

Bidfood

Hlavní partneři AKC ČR

InterGast Premiu Gastro Vitana
 

Partneři AKC ČR

Diversey Auto Zrucký spol. s r.o. Bizerba Czech & Slovakia s.r.o. Fomi Gastrojobs.cz Hollandia JLV, a.s. Nektar natura Nestlé Professional Robot Coupe
 

Ostatní partneři

AMSP ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace Český systém kvality služeb Chytré lékárničky Czech Carving Studio s.r.o. Czech Specials Czech Tourism Czech Tourism 100 let Fórum cestovního ruchu Gastroknihy Hotel Horizont Pec pod Sněžkou Hotel Port Máchovo jezero Komerční banka Kudyznudy Kulinářské umění Marcinčák víno

Odborní partneři

Hasap

Hlavní mediální partneři

Minutka Trade&Mark Creative

Mediální partneři AKC ČR

C.O.T. Gastro & Hotel Štamgast & Gurmán Svět H&G Svět Horeca

Generální partner Sekce veřejného stravování

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
 

Zlatý partner Sekce veřejného stravování

Hofmann Bohemia

Stříbrný partner Sekce veřejného stravování

Country Life s.r.o.
 

Bronzoví partneři Sekce veřejného stravování

Bonduelle spol. s r. o. CERIA s.r.o. DRANA CATERING EUROFIT Prosperity s.r.o. HAPPY FISH PURENA RATIONAL Robot Coupe SAVENCIA FD Šmakoun SOU U Krbu Vodňanská drůbež
 

Partneři Sekce veřejného stravování

Centrální školní jídelna Třebíč ČVS Domov mládeže a Školní jídelna Karlovy Vary Koleje a Menzy Univerzita Karlova Školní jídelna Jablunkov Školní jídelna Novolíšeňská Školní jídelna Skřivánek SŠ a VOŠ České Budějovice SŠ Charbulova Brno SŠ Ostrava Hrabůvka Zařízení školního stravování Opava ZŠ I. Sekaniny Ostrava - Poruba ZŠ O.Březiny Jihlava

Odborný partner Sekce veřejného stravování

Sekce nutričních terapeutů ČAS

Mediální partneři Sekce veřejného stravování

Jidelny.cz Trade&Mark Creative
 

Generální partner Národního týmu AKC ČR

Compass Group

Hlavní partner Národního týmu AKC ČR

Chef Club

Partner Národního týmu AKC ČR

Apetit Czech Tourism Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Titbit s.r.o. Wüsthof Wüsthof

Partner Juniorského národního týmu AKC ČR

Araven Bidfood Cookoncept Czech Specials Dellinger Gastrojobs.cz JLV, a.s. Národní zemědělské muzeum Premiu Gastro Thermomix ® - Vorwerk TOMGAST