VÝSTAVA KUCHAŘSKÉ KNIHY Z DOB MINULÝCH PO SOUČASNOST A RETRO JÍDELNÍ LÍSTKY

Výstava se konala ve dnech 9. 10. - 20.10. 2023. Výstava byla rozdělena do několika okruhů : kuchařské knihy z dob minulých (některé z r. 1847 a 1894), současné moderní kuchařky, cukrářské knihy, kuchařské učebnice pro žáky gastronomických a odborných škol ve 20. století, zahraniční cizojazyčné kuchařské knihy, odborné kuchařské časopisy z minulých časů (nejstarší z r. 1928), retro hotelové, restaurační jídelní a nápojové lístky.
 
Každý den zde byli přítomni členové  představenstva AKC ČR, SMS Pavel Slavík a Karel Drápal, kteří provázeli návštěvníky  výstavy  odborným výkladem k vystaveným knihám a poskytovali informace o vystavených jídelních lístcích.

Byla zde vystavena kopie jedné z prvních česky psaných kuchařek z roku 1591 od pana Bavora Rodovského z Hustiřan: "Kuchařství to jest knížka o rozličných krmích". Nalézáme zde staročeštinou napsané  pozoruhodné recepty, např. "Veveřice takto strojeny býti mají, a černou jíchu takto na ně dělej..." Tato kniha nám dává nahlédnout do kuchařského umění 16. století.

Část výstavy byla vyhrazena velké české vlastence a autorce kuchařské knihy "Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech", Magdaleně Dobromile Rettigové.

Výstava se těšila značnému zájmu, jak odborné, tak i laické  veřejnosti. Hojná zde byla účast žáků oboru gastronomie a žáků oboru kuchař-číšník a cukrář se svými učiteli. O poznatcích a rozšíření jejich znalostí z gastronomie svědčí hojné zápisy v knize návštěv výstavy. Za dobu trvání výstavy zde bylo přítomno více jak 200 žáků. Pozornost budila kniha "Stolečku prostři se" z roku 1947 a kniha "Studená kuchyně" od Viléma Brabce z roku 1957.

Výstavu také navštívily dvě skupiny dětí ve věku od první po šestou třídu z kroužku cukrářů a kuchařů ze střediska volného času Klíč s paní učitelkou. Zájem těchto dětí o přípravu pokrmů a pečení moučníků nás moc potěšil, snad se někteří z nich v příštích létech vyučí našemu krásnému řemeslu a setkáme se s nimi v cukrárnách nebo kuchyních restaurací.

Druhá část výstavy byla věnována cukrářským knihám. Pozornost zde budila kniha "Jakostní a surovinové normy cukrářských výrobků", vydaná v roce 1962.

Pak následovala sekce učebnic pro kuchaře a číšníky od padesátých let po léta osmdesátá. Někteří starší kolegové z našeho oboru, kteří výstavou procházeli, zde svoji starou odbornou učebnici našli a při listování v knize to komentovali slovy "Jo, tak z toho jsem se na učňáku učila".

Další sekcí byly cizojazyčné kuchařské knihy v německém, polském a slovenském jazyce.

Dále výstava pokračovala odbornými gastronomickými časopisy. Pozornost budil celý ročník (12 čísel) časopisu "Moderní kuchařství  a úprava stolu", který vycházel v roce 1928.

Poslední část výstavy tvořily retro jídelní lísky z našich restaurací a hotelů z let 1960 až 1989. Zde budily pozornost žáků odborných škol na dnešní dobu neuvěřitelné ceny na jídelních lístcích, např. hovězí vývar s masem a nudlemi: 1,30 Kčs, svíčková na smetaně s knedlíkem: 8,-Kčs.

Musel jsem hned žákům vysvětlit, jak to bylo dříve s cenami, že když jsem se v roce 1976 vyučil kuchařem, tak jsem měl měsíční plat 1 200 Kčs.

 Poslední kuriozitou naší výstavy byla kopie jídelního listu z parníku Titanic ze dne 14. dubna 1912, tedy ze dne, kdy se Titanic potopil. Když jsme zajímali o osud posádky lodi Titanic, dozvěděli jsme se příběh o panu Josefu Kielbasovi, který bydlel v Ostravě a který se jako mladý 16tiletý pomocný číšník  nechal naverbovat na nepotopitelný parník  Titanic a zažil  den jeho potopení. Měl veliké štěstí, před utonutím ho zachránila loď Carpathia, byl tak jedním z mála, kteří katastrofu ztroskotání Titaniku přežili, a mohl se vrátit do Ostravy.  Svůj život pak dožil jako důchodce v obci Dolní Libina na Šumpersku, zemřel  v roce 1985.

Naši výstavu také navštívil Ing. Jiří Carbol, člen poslanecké sněmovny parlamentu České republiky, místopředseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Celou výstavu si se zájmem prohlédl a zapsal se nám do návštěvní výstavní knihy.

Reportáž z výstavy také natočila regionální televize Polar, která pak pořad druhý den odvysílala.

Výstava jistě přispěla k propagaci gastronomie a žákům odborných škol rozšířila znalosti z oboru.

Na závěr patří poděkování Katolickému lidovému domu ve Frýdku-Místku, který nám umožnil  výstavu uskutečnit, a kolegovi Pavlu Slavíkovi za nápad tuto výstavu uspořádat za organizační zajištění výstavy.

Zpracoval Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko.