Juniorský Národní tým kuchařů a cukrářů se zapojil do skvělého projektu Hotelové školy v Teplicích s názvem Better ways. Projekt propojuje mladé kuchaře a kuchařky z Čech a Norska.
Vydejte se s námi na Světový pohár v Lucembursku! V akci uvidíte Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Prožijete i báječné chvíle s dalšími kolegy. Podíváte se i na zajímavá místa cestou.
23. dubna proběhl v klatovské Střední školy zemědělské a potravinářské skvělý workshop na téma tartaletky a quiche. Pobočka AKC Šumava si na workshop pozvala dvě zkušené lektorky - Pavlínu Berzsiovou (bývalá a dlouholetá viceprezidentka AKC ČR, lektorka seminářů) a Alenu Pechlátovou (učitelka odborných předmětů a lektorka seminářů).
Legendární seriál z kuchařského prostředí ovlivnil mnoho z nás. Josef Dvořák v něm ztvárnil Svatopluka Kuřátka. Proto jsme nemohli stát stranou při jeho oslavě osmdesátých narozenin.
Kuchařské a cukrářské legendy neúnavně plánují své aktivity. Každý měsíc má tahle parta setkání na němž bilancuje i plánuje co podniknout dál. V dubnu jsme se za nimi vydali, abychom zjistili, co chystají. Tomáš Popp (manažer AKC) setkání navštívil, aby jim tlumočil podporu a úctu celé Asociace kuchařů a cukrářů.
Začátkem dubna naše pobočka Šumava pořádala senzační workshop na téma Sous vide. Lukáš Uher inspiroval k přípravě touto metodou zhruba třicet kuchařů a kuchařek.
Tradiční akce k uctění památky legendy národní gastronomie Ladislava Nodla je každým rokem oslavou gastronomie. Letos v akci mimo jiné uvidíte Juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Součástí akce budou i dvě soutěže pro hobby kuchaře i kuchaře profesionály. Soutěžit se bude v mistrovské disciplíně jakou je příprava kuřecí rolády.
Poslední březnový trénink jsme v Národním zemědělském muzeu věnovali přípravě tříchodového menu na Světový pohár v Lucembursku. Pustili jsme se do přípravy zatím třiceti porcí pro naše partnery a Starou gardu.
Tomášek Fiala se narodil v prosinci 2019 jako zcela zdravé a veselé miminko s porodní váhou čtyři kila. Teprve po roce se rodiče dozvěděli strašnou diagnózu – jejich chlapeček trpí spinální svalovou atrofií a nedožije se více než dvou let.
Dne 28. dubna 2022 od 16:00 hodin se v orlickoústecké Hernychově vile uskuteční Chlebíčková slavnost. Není to náhodné, jelikož z Ústí nad Orlicí pocházel vynálezce chlebíčku Jan Paukert.
Konference zaměřená na aktuální témata konzumace vysoce zpracovaných potravin bude velice zajímavá. Dozvíte se k jakým změnám dochází při zpracování potravin. Jak působí látky vznikající během zpracování potravin na lidské tělo a další témata budou na konferenci řešena na odborné úrovni, které můžete aplikovat ve vaší praxi.
Tradiční soutěž kraje Vysočina se vrací. 5. dubna proběhne finále soutěže. Soutěže se zúčastní 11 týmu z České republiky a Slovenska. Pořadatelem soutěže je Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. Soutěž je pořádána pod záštitou a s podporou Asociace kuchařů a cukrářů pobočky Brno.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR organizuje již 5. ročník soutěže pro kuchařky a kuchařka z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů atd. Soutěž má ukázat možnosti v jednotlivých oblastech společného stravování, má odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a inspirovat ke zdravému trendovému vaření.
Jarní číslo časopisu Minutka a Cefé Pattisserie mají naši členové ve svých schránkách. Vy si ho můžete přečíst v archivu na stránkách naše mediálního partnera TM CREATIVE.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR se připravuje na Světový pohár v Lucembursku. Soutěž se uskuteční od 26. listopadu do 1. prosince 2022. Uvažujeme o pořádání zájezdu na tuto vrcholnou gastronomickou akci. Dáme vám vědět, až bude zájezd připraven.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR klade důraz na kvalitu kuchařských i cukrářských komisařů. Soutěže profesně posouvají kuchaře i cukráře. Díky tomu že máme v naší asociaci certifikovaného komisaře Světové asociace kuchařů Marka Svobodu, můžeme si dovolit školit kuchařské komisaře na té nejvyšší úrovni.
Workshopy projektu www.varimedobre.eu nejsou určeny jen studentům, ale i pedagogům. Radek David vedl 1. března workshop pro učitele odborných předmětů a mistrů odborného výcviku na téma ryby.
Workshop s Honzou Horkým uskutečněný ve firmě Retigo v Rožnově pod Radhoštěm (za což firmě Retigo velice děkujeme) dne 10. února 2022 byl excelentní jako vždy.
Projekt Gastroprofesionál pokračuje. Studenti pěti gastronomických škol a učilišť z Plzeňského kraje a německého Viechtachu se účastní workshopů i exkurzí. Vzájemně se učí kuchařským a cukrářským technikám. Zapojen je i servis, takže vzděláváme i budoucí servírky a číšníky.
Martin Jiskra je legendární šéfkuchař. Byl mimo jiné manažerem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Budete tak pracovat a učit se od jednoho z nejlepších tuzemských kuchařů. Jeho podnik se stalou nejen na jihu Čech vyhlášeným. Martin připravuje báječná jídla české, rakouské i francouzské kuchyně. Na talíř dostanete, vždy to nejlepší.
Máte jedinečnou možnost stát se členem/členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Tým se připravuje na Světový pohár v Lucembursku. Budete tak součástí týmu na této světové soutěži. V roce 2024 se uskuteční kuchařská Olympiáda. I na tu se s týmem podíváte a možná budete mít možnost přímo vařit.
Petr Jelínek z restaurace Mincovna na soutěži předvedl skvělé jídlo. Můžete si ho uvařit také a třeba ho zařadit na manu vaší restaurace.
Poprvé v historii pobočka Asociace kuchařů a cukrářů Karlovy Vary pořádala Lázeňský pohárek v online prostoru. Zřejmě to byla první kuchařská a cukrářská soutěž v online prostoru vůbec.
Poslední letošní číslo našeho časopisu Minutka je na světě. Naši členové ho již dostali nebo zanedlouho dostanou do svých schránek.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyslala na světovou výstavu EXPO do arabské Dubaje juniorský Národní tým kuchařů a cukrářů. V restauraci Českého domu se po měsíci budou střídat jednotliví členové týmu. Kapitán Lukáš Uher spolu s kolegy v prosinci návštěvníkům naservíruje speciální vánoční menu postavené na tradičních českých národních surovinách. Menu má hostům ukázat variabilitu a chutě české kuchyně. Pstruh jako předkrm, kachna co by hlavní chod, tradičně hojně servírovaný na božíhodový oběd, a dezert v podobě šulánků neboli škubánků. To vše doplní čepovaná Plzeň.
Soutěž o nejlepší kuchařku a kuchaře ve společném stravování má za sebou už čtvrtý ročník. Finále, ve kterém se letos opět utkali talentovaní zaměstnanci gastro provozů mateřských, základních a středních škol, nemocnic, domovů pro seniory a dalších zařízení veřejného stravování, se uskutečnilo ve dnech 26. a 27. října 2021 v Makro Akademii Praha. Dvoudenního zápolení o prestižní titul se nakonec zúčastnilo 38 nejlepších kuchařek a kuchařů.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Šumava, pořádala ve spolupráci s Gastrofest České Budějovice patnáctý ročník gastronomické soutěže Český kapr v moderní úpravě. Ve čtvrtek 18. a v pátek 19. listopadu soutěžili juniorští i seniorští šéfkuchaři/šéfkuchařky. Domovem soutěže bylo tradičně Výstaviště České Budějovice.
Nejprestižnější tuzemská kuchařská soutěž je zpět! Bojujte o titul Kuchaře roku ČR. Soutěž se uskuteční 25. května 2022 v rámci akce Bidfood Expo v PVA Letňany. Společnost Bidfood je generálním partnerem soutěže. Vařit budete na špičkové technologii Fagor. Celkově jsme soutěž upgradovali, máte se na co těšit.
Připravte se na náročnou soutěž pořádanou dle světových cukrářských parametrů. Soutěž světové úrovně pro cukráře chystáme na 25. května 2022, bude součástí akce Bidfood Expo v PVA Letňany. Pracovat budete se špičkovými surovinami. Porota soutěže bude mezinárodní!
Když za okupace v roce 1968 rozezpíval beskydskou hospodu písní Ta naše písnička česká, skoro ho to stálo kariéru. Do křížku s režimem se pak Jiří Eichner dostal ještě několikrát. Naštěstí byli ale dobří kuchaři tak nedostatkoví, že mu to vždy prošlo. Dodnes na tu dobu vzpomíná s humorem sobě vlastním a při vyprávění svých neuvěřitelných zážitků vás naprosto vtáhne do děje.
Nejstarší a nejprestižnější gastronomická soutěž pro studenty středních gastronomických škol a učilišť bude součástí akce Bidfood EXPO 2022. Generálním partnerem soutěže je společnost Bidfood. Vařit se bude na špičkové technologii Fagor.