Mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL bude mimořádný, premiérově se bude konat v souběhu s událostí z cukrářského odvětví PRAGUE SWEET FESTIVAL. Koná se v PVA EXPO PRAHA ve dnech 21. až 23. listopadu. Partnerem pro energetiku PVA EXPO PRAHA je společnost PKV Build s.r.o.
Jsme součástí Světové asociace kuchařů (Worldchefs), která sdružuje přes 100 kuchařských svazů po celém světě. Přímo v Singapuru na říjnovém kongresu bylo zvoleno nové vedení. Na místě pro nový tým v člene s Andy Cuthbertem hlasoval i prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec. Těším se na nové výzvy a spolupráci s novým předsedou a jeho týmem.
Nejprestižnější soutěž pro jednotlivce pořádaná Světovou asociací kuchařů proběhla před pár dny v Singapuru. Asociace kuchařů a cukrářů měla na soutěži zastoupení v kategorii junior. Do finále se probojovala Hanka Budková, členka juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Do Singapuru vyrazil na jednání Světové asociace i prezident AKC Miroslav Kubec a člen představenstva Marek Svoboda.
Do týmu profesionálů Orkla vítá šéfkuchaře Davida Wisniowského, který bude pravidelně chystat nové recepty, prezentace pro zákazníky, praktické tipy a triky. David navíc přichází s originálními nápady, jak z našich produktů vytěžit maximum, a to jak tradičními, tak i neotřelými způsoby.
Dne 19. října 2024, v prostorách cukrářské výrobny centra praktického vyučování, Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, uspořádala regionální pobočka AKC ČR – Šumava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech workshop na téma: Podzimní cukrárna.
Debaty o nutnosti změn ve spotřebním koši se vedou poměrně dlouho. Poslední snaha výrazněji změnit nejen spotřební koš, ale celkově zasáhnout do systému přípravy pokrmů ve školních jídelnách, vykazuje minimálně šití horkou jehlou a vyvolává obavy o zanesení systému chaosem. Změny jsou třeba, ale musí být činěny citlivě, uvážlivě a po diskusi s celou odbornou veřejností. Bohužel se opět chystá radikální změna bez diskuse a za přivřenými dveřmi.
Úřadující Kuchař roku Ondřej Koráb s vámi připraví kompletní lanýžové menu. Co nevidět budeme mít v tuzemsku vlastní lanýže burgundské. Proto musíme šlápnout do co nejlepšího zpracování, abychom vedle Francouzů nestáli se staženými ohony. Workshop se uskuteční 31. října.
Další ročník veletrhu SIGEP WORLD – The World Expo for Foodservice Excellence, který se uskuteční od 18. do 22. ledna 2025 na výstavišti v Rimini, slibuje ještě bohatší zážitky než předešlé ročníky. Díky přidání dvou nových pavilonů se výstavní plocha rozroste o úctyhodných 8 000 m2, celkem tedy bude k dispozici 138 000 m2 pro sektory zmrzliny, cukrářství a čokolády, kávy, pekařství a pizzy.
Dne 1. října 2024 se v Národním zemědělském muzeu konal slavnostní večer pod záštitou Asociace Českého lanýže. Asociace slavila hned tři své velké lanýžové úspěchy, ve střední Evropě dosud nevídané.
Olomouc je centrum úrodné Hané. Ve Smetanových sadech v Olomouci se nachází výstaviště Flora. Na podzim se zde již tradičně koná podzimní květinová a zahradnická výstava. Výstaviště se těší značnému zájmu široké veřejnosti. Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka severní Morava a Slezsko, za přispění Moravské střední školy Olomouc, výstaviště Flora Olomouc, v pavilonu G uspořádala ve dnech 3. až 6. října 2024 gastronomická a cukrářská klání.
Workshop jako hrom pro vás pořádá pobočka Asociace kuchařů a cukrářů Šumava. Lektorem workshopu bude jeden z nejlepších tuzemských šéfkuchařů Radek David. S přihlášením neváhejte. Počet míst je omezený.
Zapište si do svých diářů termín nejstarší gastronomické soutěže pro mladé talenty Gastro junior Bidfood Cup. Uskuteční se 9. a 10. dubna 2025 v Plzni. Letošní ročník bude rozšířený o soutěžící z Německa a Rakouska. Do konce roku zveřejníme propozice. Neočekávejte revoluční změny. Soutěžní úkol pro kuchaře i cukráře bude velmi podobný jako v letošním roce.
Desátý ročník ojedinělé akce, která přináší všem nadšeným a angažovaným kuchařům, cukrářům, číšníkům, mistrům odborného výcviku, majitelům hotelů, restaurací a všem kdo pracuje v gastronomii velkou dávku inspirace a energie pro další rozvoj. Od roku 2014 se setkáváme s těmi největšími hvězdami našeho krásného oboru. Členové Asociace kuchařů a cukrářů mají slevu jako hrom. Vstupenka vás vyjde na 2500 Kč. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR vám uvaří oběd.
Chceš vyhrát mobil? Tak vyhraj! Buď jako kuchař nebo cukrář. Ano, čteš dobře. Tento ročník budeme hrát o dva smartphony Samsung Galaxy S 24 Ultra. Skočte do propozic a do 15. ledna se musíte přihlásit. Vařit budete na technologii Fagor a servírovat na talíře z portfolia společnosti Sving.
Pobočka Šumava pro vás připravila cukrářský workshop, který vás bude inspirovat. Lektorky Pavlína Bersziová a Silvie Sulanská vám představí jejich pojetí podzimní cukrárny. Samozřejmě se zapojíte do práce. Vyzkoušíte si celou řadu cukrářských výrobků. V sobotu 19. října si rozhodně udělejte čas.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR pobočka Severní Morava a Slezsko uspořádala 10. srpna již po sedmé Svatovavřineckou pouť kuchařů a cukrářů na Svatém Hostýně. Sv. Vavřinec má právě v tento den svůj svátek. Zemřel v roce 258 v Římě a před svou smrtí byl mučen na rozpáleném rožni. Stal se tak patronem všech kuchařů a cukrářů.
Tento jedinečný kurz vaření pro vás připravila Šumavská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve spolupráci s Rybářským sdružením ČR a Národním zemědělským muzeem.
Ve vzdělávacím centru UM se potkali dvě generace kuchařů. Společně vařili v rámci pop up Ozvěny. Cílem bylo vzájemně se inspirovat starými a osvědčenými recepty. Celý článek najdete na webu Jídlo a radost.
Je mi moc líto, že si tyto řádky už nepřečteš. Vždy jsem obdivovala tvé nadšení a odhodlání v podnikání v našem krásném cukrářském řemesle. Vybudoval jsi vlastní cukrárnu, kde vyrábíte poctivé cukrářské výrobky a všem zákazníkům dokážete maximálně vyjít vstříc. Tvé svatební koláčky jsou bezkonkurenční, a i já jsem si je u vás objednala na svatbu svého syna.
Vážení přátelé, kamarádi, včera se s námi a s cukrářským světem rozloučil František Buchal. Fando tam nahoru - Čest Tvé památce a moc velký dík za vše co jsi pro cukrařinu za svůj život udělal. Za AKC ČR Mirek Kubec.
Přátelské setkání členů severočeské pobočky AKC, Staré Gardy a dalších gastronomů v rodinném pivovaru Zichovec je už tradiční událostí. Všichni přítomní i letos společně zavzpomínali na významnou regionální osobnost šéfkuchaře Ladislava Nodla, vychutnali si báječné jídlo a především se skvěle bavili.
Máme pro vás jedinečnou možnost jak posunout vlastní schopnosti a rozšířit si vědomosti. Skočte na YouTube a sledujte jak Vojta Petržela (Kuchař roku, třetí na Bocuse d'Or, několikanásobný vítěz Gastro junior Bidfood Cup...) přistupuje ke soutěžní gastronomii. Blíží se soutěž Český kapr, na které můžete nabyté poznatky zúročit.
Opět po roce vás srdečně zveme na náš jedinečný workshop, který vede tým špičkových šéfkuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů. Tito mistři kulinářského umění nejenže ovládají kuchařské dovednosti na dokonalé úrovni, ale také mají vzácný talent předávat své znalosti ostatním.
Pobočka Šumava připravila v Českých Budějovicích skvělý workshop s Vojtou Petrželou. Vojta ukázal jak vařit naprosto fantastická jídla s neúplně drahých surovin. Pokud ovládáte kuchařské techniky, můžete si dovolit pustit se do kreativních vod. Sledujte kalendář akcí, připravujeme další workshopy.
Rádi bychom Vás informovali o mimořádném projektu Cesty jídla, který Národní zemědělské muzeum v letošním roce pořádá. V rámci tohoto projektu proběhnou dva zcela unikátní kurzy historické kuchyně, na které Vás tímto srdečně zveme. Kurzy, jejichž lektorem bude mezinárodně uznávaný propagátor gastronomie a historik jídla pan Ivan Day Food History Jottings, budou realizovány v podzimních termínech v Národním zemědělském muzeu.
Osmnáctý ročník tradiční soutěže v přípravě národního klenotu - kapra. Letošní ročník proběhne opět v Národním zemědělském muzeu v Praze. Do finále postoupí 10 juniorů a 10 seniorů. Prostudujte si propozice a pojďte sbírat zkušenosti. Děkujeme za podporu od všech partnerů a především si vážíme záštity ministra zemědělství pana Výborného.
15. ročník veletrhu Bidfood Expo překonal všechna očekávání. Akci pro odbornou veřejnost během tří dnů navštívilo téměř 13,5 tisíce lidí. „Tato show byla vrcholem všech výstav národní gastronomie,“ prohlásil Tomáš Popp, manažer národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Právě jejich soutěže byly jedním z velkých taháků události.
Minulý týden proběhly v rámci Bidfood EXPO čtyři velké soutěže - Kuchař roku, Cukrář roku, Gastro junior Bidfood Cup a Školní jídelna roku 2024. Úroveň soutěžních prací byla velmi vysoká. Je vidět, že soustavná práce Asociace kuchařů a cukrářů nese ovoce. Děkujeme všem soutěžícím za jejich práci i přístup.
Nejstarší a nejprestižnější kulinářská soutěž pro mladé kuchařské a cukrářské talenty pořádá Asociace kuchařů a cukrářů společně se společností Bidfood. Letošní ročník byl součástí Bidfood Expa. Zúčastnilo se ho patnáct kuchařů/kuchařek a patnáct cukrářů/cukrářek. Podívejte se na celkové výsledky.
Dne 11. května 2024, v prostorách centra praktického vyučování, Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, uspořádala regionální pobočka AKC ČR – Šumava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech workshop na téma: Dezerty od kuchaře pro kuchaře.
Soutěž GASTRO HRADEC CULINARY CUP měl nový název i nové místo konání. Carvingová část měla už tradiční podnázev „Gastro Hradec Carving Cup“ a opět se ukázalo, že dekorace ze zeleniny a ovoce jsou oblíbenou disciplínou. Po loňské premiéře nové sprinterské live kategorie celkový počet účastníků šplhal k téměř šedesáti.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve spolupráci se Světovou asociací kuchařů a cukrářů (WORLDCHEFS) v letošním roce opět vyhlašuje CERTIFIKACI ODBORNÝCH ŠKOL.Certifikujeme školy, které dosahují nadstandardních výsledků v přípravě svých studentů na obor.
Gastro Hradec je tradiční kulinářskou soutěží určenou pro různé soutěžní i věkové kategorie. Prezentují se na něm práce kuchařů, cukrářů, číšníků i mistrů a mistryň carvingu. Letos byla soutěž obohacena o live cooking kuchařů i cukrářů juniorů. Podívejte se na výsledky a fotografie z akce. Obrovský dík patří Východočeské pobočce Asociace kuchařů a cukrářů, která soutěž organizovala.
Eliška Hebká cukrářka, která zvládá modelování jako málokdo. Pobočka Brno pro vás připravila další skvělý workshop. Nenechte si ho ujít.
Dne 11. dubna 2024 od 16:00 hodin se v orlickoústecké Hernychově vile uskuteční II. ročník Chlebíčkové slavnosti. Akce se koná na počest místního rodáka Jana Paukerta, vynálezce tradičního českého chlebíčku.
S lítostí v srdci oznamujeme, že nás před pár dny opustil náš kamarád, kolega, největší znalec ryb Eduard Levý. Edu jsme všichni znali jako skvělého parťáka a milovníka jídla a života. Byl motorem nejen soutěže Český kapr. Zapalte za Edu svíčku a dejte si skleničku dobrého vína. Edo, budeš nám chybět.
Pobočka Severní Čechy vás zve na 10. ročník Gastronomických slavností na Zichovci. Slavnost je věnována především oslavě života a profesionální kulinářské cesty mistra kuchaře Ladislava Nodla. Uvidíme se 15. června.
Praha, 29. února 2024 - Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z České republiky, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S.Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich jedinečnou kreativitu a vizi. Zatím jediným českým úspěšným účastníkem je Patrik Bečvář, který zabodoval v této soutěži v roce 2015.
První ročník soutěže Školní jídelna roku je tady! Soutěž navazuje a rozšiřuje tradiční soutěž Nejlepší kuchařka/kuchař ve společném stravování. Letos budou finalisté soutěže vařit před zraky návštěvníků Bidfood Expo v pražských Letňanech. Informace najdete v článku a především v propozicích soutěže.
Sobotní dopoledne 17. února patřilo makronkám. Domovem workshopu byla cukrářská výrobna centra praktického vyučování, Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech. Workshop vedla Michaela LANDOVÁ – Lektorka cukrářských kurzů a autorka knížek plné sladkých receptů. Porotce druhé a třetí řady televizního pořadu Peče celá země a také velká milovnice makronek.
Srdečně Vás zveme na 18. ročník konference věnované standardům v rámci poskytování stravovacích služeb. Pečlivě vybraná témata Vám přinesou aktuální informace z různých oblastí.
Po čtyřech letech se naši řezbáři vydali obhajovat pozici nejúspěšnějšího státu v počtu zlatých medailí. Před čtyřmi léty si ze Stuttgartu odvezli kromě dalších medailí celkem tři zlaté kovy za své exponáty. Letos byla česká účast poloviční a očekávání menší. Nicméně konečný výsledek byl opravdu až nečekaný.
26. kulinářská olympiáda IKA je minulostí. Na prestižní soutěžní přehlídce světově prvotřídní gastronomie se na západě Německa sešlo více než 12 stovek účastníků, 88 týmů a kolem pěti stovek individuálních vystavovatelů z 55 zemí. Ve dvou hlavních soutěžních kategoriích se jak na seniorské, tak juniorské úrovni projevila dominance seveřanů. Seniorské bodování celkově ovládli Finové před Švýcaři a třemi dalšími družstvy ze Skandinávie.
Nejprestižnější cukrářská soutěž je tady! Propozice najdete pod článkem. Vaše výrobky budete připravovat ze špičkových surovin od společnosti Almeco a z čokolády Callebaut. Těšíme se na vaše výrobky.
Další ročník největší gastronomické soutěže pro juniorské kuchaře a cukráře je tady. Soutěž se uskuteční 22. května v rámci Bidfood EXPO. Řádně si prostudujte propozice. Mírně jsme upravili hodnocení i zadání soutěže. Stále platí, že kuchař/kuchařka a cukrář/cukrářka pracují s podporou commis. Ten se však nesmí podílet na přípravě pokrmů.
Letos Asociace uspořádá společně se svými partnery tři velké soutěže. První z nich bude Kuchař roku - 21.5.2024. Všechny soutěže uspořádáme společně s našimi partnery v rámci Biodfood EXPO. Vařit budeme opět na technologii Fagor.
Charitativní pečení pro Domovy seniorů napříč celým Českem pod záštitou AKC pro Severní Moravu a Slezsko.
Ve středu 17. 1. 2024 proběhla v GRANDHOTELU PUPP již podeváté gastronomická soutěž pro mladé nadějné studenty oborů kuchař a cukrář, kterou pořádá AKC ČR – pobočka Karlovy Vary. Letošního ročníku se zúčastnilo 24 studentů, z toho 17 zástupců oboru ostrých nožů a 7 zástupců oboru rychlých metliček a přesných vah, z toho 14 děvčat a 7 chlapců z celkem 12 odborných škol, z 10 českých měst a 14 odborných pracovišť.
Jsme rodinná restaurace na pražských Vinohradech s netradičním formátem. Do svého týmu hledáme šikovného a pracovitého kuchaře. Zkušenost s mezinárodní kuchyní je výhodou. Nabízíme seriózní jednání, dobré platové ohodnocení a velmi přátelské pracovní prostředí. Kontakt: Kofein restaurant, Jaromír Hejhal, tel: 777 893 30, info@ikofein.cz.
Gastro Hradec je jednou nejtradičnějších soutěžích pořádaných vaší Asociací. Pobočka Východní Čechy pro vás připravila přelomový ročník respektující nejnovější gastronomické trendy. Přidaly několik kategorií, které doplní tradiční výstavu výrobků. Jde hlavně o live cooking.
Nenechte si ujít kuchařskou Olympiádu, která se koná jednou za čtyři roky ve Stuttgartu. V akci uvidíte juniorský i seniorský tým (3. února). Olympiády se účastní i další jednotlivci a týmy z České republiky. Samozřejmě je olympiáda součástí velkého veletrhu o jídle.
Kalednář akcí se plní. Skočte do našeho kalendáře akcí a vyberte si workshop nebo soutěž právě pro vás. Na všechny naše akce mají členové Asociace slevy jako hrom. Těšíme se na vás.
Ve dnech 22. – 23. listopadu se uskutečnil další, v pořadí již 17. ročník, prestižní celostátní gastronomické soutěže „ČESKÝ KAPR“, tentokrát v Národním zemědělském muzeu v Praze. Soutěž „Český kapr“ Asociace kuchařů a cukrářů ČR, regionální pobočky Šumava je celostátní gastronomickou soutěží v rámci AKC ČR. Akci pořádala AKC ČR regionální pobočka Šumava v čele s pí. Bc. Miroslavou Pítrovou, která byla zároveň ředitelkou soutěže.
Dne 11. listopadu 2023, v prostorách cukrářské výrobny centra praktického vyučování, Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, uspořádala regionální pobočka AKC ČR – Šumava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech workshop na téma: Vánoční dorty.
Tradiční kulinářská soutěž Gastro Hradec bude mít zbrusu novou podobu. Napište si termín 18. dubna 2024 do svých kalendářů. Soutěž nebude jen o výstavě vašich prací, ale její součástí bude i soutěžní live cooking. Sledujte náš web a sociální sítě, dozvíte se do nevidět další detaily.
Výstaviště Flora Olomouc pavilon „C“ byl ve dnech 7. -8.10 2023 provoněn Moravským cukrářským šampionátem, na který se v letošním 5. ročníku přihlásilo 103 soutěžících v 10 kategoriích. Po úvodní registraci nakonec soutěžilo rekordních 86 soutěžících, kteří předvedli nádherné cukrářské výrobky. Odborná porota, která se skládala ze 7 členů pečlivě a anonymně vyhodnotila všechny kategorie a za to jim patří velké poděkování, protože jejich práce nebyla vůbec jednoduchá.
V krásně prosluněných dnech 5. a 6. října 2023 pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Severní Morava společně s Moravskou střední školou Olomouc a Výstavištěm Flora Olomouc gastronomickou soutěž Gastro Olomouc Olima cup 2023. Letošního 27. ročníku soutěže mladých odborníků se zúčastnili žáci a studenti gastronomických škol v soutěžních kategoriích – Kuchař kadet do 17 let a Kuchař junior 17 – 23 let.
Iva Roháčová cukrářka z Národního týmu kuchařů a cukrářů a lektorka workshopů veze ze světové soutěže Cake International 2023 (Birmingham) stříbrnou medaili a osmé místo za cukrářské miniatury (49 soutěžících) a zlatou medaili za dekorativních sušenek a celkové prvenství! Tématem dekorativních sušenek (perníků) byl pro Ivu Tim Burton a jeho tvorba. Gratulujeme !!!!
Rádi bychom vás pozvali na jedinečný degustační večer. Máte jedinečnou možnost ochutnat menu, se kterým bude juniorský Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR bojovat na kuchařské olympiádě ve Stuttgartu! Večeře se uskuteční 21. listopadu v Restauraci Obecní dům v Praze.
Šestý ročník soutěže zaměřeného na segment veřejného stravování byl plný skvělých kulinářských výkonů. Cílem soutěže však není soupeřit, ale naopak sdílet zkušenosti a posouvat vlastní schopnosti. Podívejte se, kdo vařil v tomto ročníku nejlépe. Postupně vám představíme nejlepší pokrmy.
Ve dnech 1. až 3. listopadu se bude konat přehlídka produktů a novinek v segmentu HoReCa, a to na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA. Už potřinácté zde proběhne odborný veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL a hlavním tématem ročníku 2023 bude téma udržitelnosti. Nebude chybět výběr pokladních systémů a IT technologií ani široké zastoupení značek kávy ze všech koutů světa, gastronomické lahůdky, pivní produkty nebo malá vinařství.
Asociace kuchařů a cukrářů, pobočka severní Morava a Slezsko, s Katolickým lidovým domem ve Frýdku - Místku, který poskytl prostory sálu, uspořádala výstavu "Kuchařské knihy z dob minulých po současnost a retro jídelní lístky".
V krásně prosluněných dnech 5. a 6. října 2023 pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Severní Morava společně s Moravskou střední školou Olomouc a Výstavištěm Flora Olomouc gastronomickou soutěž Gastro Olomouc Olima cup 2023.
Skvělá příležitost se potkat a utužit vzájemné vztahy bude 25. listopadu v Národním zemědělském muzeu v Praze. Představíme vám jaké novinky chystáme, co se nám za poslední dva roky povedlo. Nejdůležitější na našich setkáních je vzájemně se potkat, popovídat si a sdílet zkušenosti i starosti. Těšíme se na vás.
Mezinárodní den kuchařů se slaví každý rok 20. října, je to den gastronomie a solidarity. Oslaví ho profesionálové, ale i všichni ti, které vaření baví. Poprvé se slavil roku 2005 v jižní Africe na podnět Dr. Billa Gallaghera, Honourary Life Presidenta of WACS, celosvětové organizace, která sdružuje téměř sto členských států, mezi nimi i naši republiku. Tento den je také příležitostí pro různé charitativní akce, které jsou spojeny s dobrým jídlem a pitím. Hlavním tématem obvykle bývá nastínění problematiky hladovění v chudých oblastech po celém světě.
Letos sice festival Zahrada Čech neproběhl, ale juniorský nároďák připravil gala večeři ve velkém stylu. Zhruba sedmdesát hostů z vedení města Litoměřice, místních firem a občanů města si užilo olympijské tříchodové menu.
Poprvé od covidového období se opět bude konat podzimní carvingová soutěž CZECH CARVING CUP. V letech 2014-2019 měla název „Dýňový Šampionát“. Soutěž uskuteční 2. listopadu na výstavišti v Praze Letňanech v rámci veletrhu FOR GASTRO&HOTEL.
Veletrh For Gastro se uskuteční od 1. do 3.11. v PVA Letňany. Pro naše členy a přátelé máme vstupenky jako poděkování za vaši přízeň a spolupráci.
Máme pro vás workshop jako hrom! Pomůžeme vám uspět nejen v soutěži Nejlepší kuchařka/kuchař ve společném stravování. Připravili jsme pro vás workshop, který o pořádný kus posune vaše kuchařské dovednosti. Zaměříme se na moderní postupy přípravy pokrmů i jejich prezentaci. Při workshopu budete pracovat pod vedením jednoho z nejlepších tuzemských šéfkuchařů.
Severomoravská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů vás zve na výstavu kuchařských kniha a historických jídelních lístků. Budete moci nahlédnout do kuchařských knih z 19. a 20. století.
Setkání špičkových šéfkuchařů z celého světa se odehraje 6. listopadu. Každý rok se schází všichni kuchaři na jednom místě, aby nasáli inspiraci a utužili vztahy v naší komunitě. O oběd se postará Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Těšíme se na viděnou.
Restaurace Sladovna nabízí zajímavou pracovní nabídku. Mrkněte se na text inzerátu. Pokud byste o někom věděli, Jirka Král bude rád. Budete pracovat právě s Jirkou Králem.
Dne 5.8.2023 se na Svatém Hostýně konala již šestá Svatovavřinecká pouť kuchařů a cukrářů České republiky. Pouť organizovala Asociace kuchařů a cukrářů, pobočka Severní Morava a Slezsko, společně s Maticí svatohorskou.
Workshop který posune vaše kulinářské dovednosti pro vás připravila pobočka Šumava. Lektorem bude jeden z najtalentovanějších mladých kuchařů Vojtěch Petržela. Workshop bude velkým přínosem pro všechny kuchaře a kuchařky, kteří to myslí vážně s gastronomickými soutěžemi. Samozřejmě bude užitečný pro všechny, kdo se chtějí profesně posouvat kupředu.
Nejlepší časopis pro kuchaře a cukráře gastro report & minutka/café & patisserie vám zpříjemní léto. Naši členové a členky ho již mají a čtou ho jako o život. Jsou i lidé, kteří nejsou členové Asociace kuchařů a cukrářů (nechápeme:)) a ti si ho mohou přečíst alespoň elektronicky. Letní číslo je plné informací o aktivitách Asociace. Najdete v něm i rozhovor s nestorem a gastronomickým pamětníkem Václavem Šmídem a další skvělé články.
Vláda České republiky na svém zasedání 12. července letošního roku rozhodla o úhradě poplatku společnosti Michelin za zařazení České republiky do prestižního gastroprůvodce Michelin Guide.
Veletrh iba spojuje celý pekařský svět: uvidíte globální inovace, trendy, navážete nové kontakty v celé jejich rozmanitosti, vše na jednom místě. Veletrh IBA se koná po pětileté pauze na moderním výstavišti v Mnichově.
Dlouho se debatuje nad tím, zda má Česká Republika přistoupit na nová pravidla nejprestižnějšího průvodce restauracemi Michelin. Za Asociaci kuchařů a cukrář říkáme ano! S několika ministry jsme toto téma debatovali, ale zatím to nevedlo k finálnímu vyřešení situace a pokud nebudeme reagovat rychle, přijdeme o možnost rozvíjet skvělou gastronomii na mnoho let dopředu. Kompletní informace najdete pod článkem. Můžete také podpořit výzvu svým podpisem. Nejde o petici, ale o vyjádření podpory našemu krásnému oboru.
Srdečně Vás zveme na 17. ročník konference věnované standardům v rámci poskytování stravovacích služeb. Pečlivě vybraná témata Vám přinesou aktuální informace z různých oblastí.
Letošní ročník největšího food festivalu v České republice Fresh Festival jsme obohatili nabídkou menu inspirovaného projektem Czech Specials. Menu připravuje Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR s velkou podporou a pomocí juniorského Národního týmu. Oba týmy se tak krásně propojují a spolupracují.
První den, 23. června 2003, rozbouralo 20 řezníků sotva 1,5 tuny masa. Dnes v Gurmetu pracuje o 100 řezníků a pracovníků výroby víc a denně zvládnou vyrobit na 20 tun masa a masných polotovarů. „Provoz neustále modernizujeme a snažíme se, aby řezničina nebyla už taková dřina jako v minulosti,“ říká Daniel Volf, ředitel výroby společnosti Bidfood.
Obecní dům v Praze hledá do svých restaurací, obsluhu, kuchaře studené kuchyně, kuchaře hotovkáře, kuchaře do Francouzské restaurace. Velmi zajímavé platové podmínky. Informace M. Kubec 724 227 409
Připravili jsme pro vás úplnou novinku! Srdečně bychom vás chtěli pozvat na praktický Kuchařský workshop. A co je pro vás na kurzu připraveno? Připojte se k nám na našem jedinečném workshopu, který vede tým špičkových šéfkuchařů z AKC! Tito mistři kulinářského umění nejenže ovládají kuchyňské dovednosti na dokonalé úrovni, ale také mají vzácný talent předávat své znalosti ostatním.
Jubilejní patnáctý ročník mezinárodní kuchařské soutěže proběhl 27.5.2023 tradičně na nádvoří slezskoostravského hradu v Ostravě. Akci pořádala AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko za podpory statutárního města Ostrava, městského obvodu Slezská Ostrava.
Na letošní tour Fresh festivalů se vydal i Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR s velkou podporou juniorského národního týmu. Na každé zastávce (Plzeň, Olomouc, Brno, Pardubice, Liberec) tým připravuje tři chody v duchu Czech Specials.
V polovině května proběhlo v prostorách plzeňského pivovaru finálové klání největší tuzemské gastronomické soutěže pro juniory kuchaře a cukráře Gastro Junior Bidfood Cup. V kategorii kuchařů zvítězil Vojtěch Žďárecký, cukrařinu ovládla Rozálie Michlová. Studenty a studentky své pokrmy připravovali na technologii Fagor. Vybavení pro cukráře nám zapůjčila skvělá brněnská firma Cesk. Povinné suroviny dodala společnost Almeco (cukrář) a společnost Bidfood (kuchař).
Knihu Profesionál gastronomie plnou přehledných rad, tipů a receptů pro studenty a pedagogy středních gastronomických škol a učilišť pokřtili společně představitelé Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) v čele s jejím prezidentem Miroslavem Kubcem a s Petrem Vankou, náměstkem hejtmana Plzeňského kraje. Křest proběhl stylově na největší tuzemské gastronomické soutěži pro juniory kuchaře a cukráře Gastro Junior Bidfood Cup.
Od 16. do 17. května v Plzni v Plzeňském Prazdroji proběhl dvacátý sedmý ročník největší soutěže pro mladé kuchaře a cukráře. Oboru kuchař se účastnilo 19 soutěžících a oboru cukrář 16 soutěžících.
Celé náměstí bude uzavřené a bude zde probíhat prodej nejrůznějších pokrmů naší i světové gastronomie. Na pódiu budou po celý den probíhat workshopy o vaření a soutěže spojené s dobrým jídlem. Váš stánek je možné prezentovat také na pódiu. O večerní zábavu se postarají kapely Divokej Bill revival a Heebie Jeebies.
Vaše Asociace společně s Plzeňským krajem vydala učebnici pro kuchaře, cukráře i číšníky. Učebnice je dalším střípkem k rozvoji znalostí a zkušeností studentů gastronomických oborů. Zcela jedinečná je pro obor cukrář. Na jejím vzniku se podíleli špičkový kuchaři, cukrářky, baristi i číšníci.
Navštivte víkend plný chutí a vůní zakončený společným obědem na Smetanově náměstí. Tradiční slavnosti M.D. Rettigové se uskuteční 20. a 21. května v Litomyšli.
Konečně jste se dočkali, 6. ročník oblíbené prestižní kulinářské soutěže Nejlepší kuchařka/kuchař roku 2023 ve společném stravování právě startuje. Vyberte si ze soutěžních kategorií a přihlaste se. Nebojte se ukázat, že vaříte moderně, zdravě a především chutně.
Zveme vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, učitele v mateřských a základních školách, rodiče, tvůrce politik, zástupce zřizovatelů škol a další na konferenci "Budoucnost školního stravování".
Přijďte si užít bezvadný den plný gastronomie. Budeme nejen vzpomínat na legendu české gastronomie Ladislava Nodla. Připravili jsme pro vás i soutěže a skvělé jídlo.
Dne 25. března 2023, v prostorách cukrářské výrobny centra praktického vyučování, Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, uspořádala regionální pobočka AKC ČR – Šumava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech workshop na téma: velikonoční pečení rolád a modelování. Workshop vedli Pavlína BERZSIOVÁ – bývalá a dlouholetá víceprezidentka AKC ČR a lektorka workshopů a František BUCHAL – cukrář, majitel cukrárny Buchalovy Praha Čelákovice.
Uzávěrka korespondenčního kola je 19. dubna. Bohužel jsme mezi vás zaseli zmatek. Omlouváme se. Každopádně je dobrou zprávou, že můžete vaše práce poslat do 19. dubna.
V hradeckém Kongresovém centru Aldis proběhl v březnu již 25. ročník národní soutěže kuchařského, cukrářského a carvingového umění. Tradiční akci pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Připravili jsme pro vás cukrářské workshopy, které vás profesně posunou ke světové cukrařině. Vše začíná dokonalým zvládnutím základních stavebních kamenů cukrářského řemesla. Základy propojíme s nejmodernějšími cukrářskými postupy, technologiemi a surovinami.
Zapište si termín 22. a 23. listopadu! Soutěž Český kapr se uskuteční v Národním zemědělském muzeu v Praze. Pobočka Šumava ladí detaily soutěže. Co nevidět zveřejníme propozice a detaile soutěže. Nečekejte revoluční změny. Do boje půjdou junioři i senioři.
Napište si do diářů termín 16. a 17. května a místo Plzeň. Právě v Plzni se uskuteční letošní největší juniorská gastronomická soutěž u nás Gastro Junior Bidfood Cup.
Srdečně Vás zveme na 17. ročník konference věnované standardům v rámci poskytování stravovacích služeb. Pečlivě vybraná témata Vám přinesou aktuální informace z různých oblastí.
Ke konci února proběhlo v italském Rimini evropské semifinálové kolo prestižní mezinárodní soutěže Global Chefs Challenge. Českou republiku reprezentovali vybraní členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR); kuchaři i cukráři. V mezinárodní porotě zasedl Miroslav Kubec, prezident AKC ČR. Naše delegace svými výkony potvrdila vysokou profesionalistu české gastro scény i to, jak je důležitá podpora mladé, nastupující generace kuchařů a cukrářů.
Jedna z nejstarších gastronomických akcí Gastro Hradec Orkla Foods Česko a Slovensko Cup se blíží. 23. března otevře své brány. Pobočka Východní Čechy maká, aby byla soutěž po dvouleté pauze skutečně nezapomenutelná.
Dne 9.2.2023 se uskutečnil vzdělávací workshop s panem Janem Horkým, tentokrát na téma "Tradiční francouzská autentická kuchyně (raci, perlička, telecí, paštiky, omáčky)".
Krásné místo v Orlických horách Perlová voda hledá cukráře/cukrářku. Pokud byste chtěli pracovat na krásném místě za bezvadných podmínek, čtěte dál.
Dne 4. února 2023, v prostorách cukrářské výrobny centra praktického vyučování, Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, uspořádala regionální pobočka AKC ČR – Šumava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech workshop na téma: Talířové dezerty, soutěžní cukrařina.
Restaurace vedená legendou národní gastronomie Jirkou Králem hledá silné hráče a hráčky do kuchyně. Mrkněte se na jejich nabídku a případně kontaktujte kontaktní osobu.
Jedna z tradiční gastronomických soutěží se vrací. Po dvouleté pauze se můžete těšit na tradiční soutěžní kategorie. Letošní ročník je již pětadvacátý. Během soutěže se ohlédneme za historií celé soutěže. Soutěžní kategorie kopírují světové soutěže pořádané Světovou asociací kuchařů.
Gastroturistika. Speciální cestovní ruch, který velmi dobře funguje právě v Česku. Existují totiž Czech Specials restaurace a cukrárny, tedy gastronomická zařízení, která nabízí výjimečný chuťový zážitek. Jednou z posledních aktivit, které cestování za jídlem a pitím po Česku doma i v zahraničí podpořily, byl úspěch českého Národního týmu kuchařů a cukrářů na Culinary World Cup. Také nová kuchařka Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. A právě dnes, tedy tuto středu, bude mít v České televizi premiéru série dokumentů Příběhy starých hospod.
Senzační workshop na téma sushi můžete zažít s Richardem Tomášem. Richard je jedním nejlepším sushi masteru u nás a určitě i v Evropě. Pracuje jako sous chef u legendy japonské kuchyně Marka Hory v restauraci YAMATO. Tenhle workshop si určitě nenechte ujít.
Vážení členové, kamarádi, přátelé, dovolte, abychom se s vámi podělili o smutnou zprávu. Dnes v ranních hodinách zemřel dlouholetý člen Asociace kuchařů a cukrářů ČR, bývalý předseda pobočky Mariánské Lázně a člen Nestlé Culinary Teamu, pan Martin Havel. Věnujte s námi Martinovi tichou vzpomínku. Čest jeho památce!
Letošní rok byl pro projekt Czech Specials, který od roku 2018 administruje spolu s agenturou CzechTourism Asociace kuchařů a cukrářů ČR, velmi úspěšný. Celkem bylo nově certifikováno, nebo si certifikaci obnovilo 29 restaurací.
Po velmi úspěšné světové kuchařské olympiádě pro Czech-Slovak Carving Team, kde čeští řezbáři vytěžili nejvíce zlatých ocenění ze všech států /celkem tři a celkové 3. místo v live soutěži/ přišla doba covidu. Ta zabrzdila nejen světová klání, ale i soutěže v jednotlivých státech. A současná doba, kdy na mnohé doléhají důsledky energetické krize a šetření, není také ideální na soutěžení. I proto letos účast byla o něco menší. Nicméně český carving měl na CULINARY WORLD CUP v Lucembursku zastoupení v obou dvou kategoriích. Vojtěch Petržela dokonce obhajoval v live kat. celkové prvenství a byl rozhodnut se o něj poprat i tentokrát. Byť byl ještě v roli pomocníka národního týmu kuchařů.
Největší sbírka vyřezaných růží na světě. Zapoj se i ty! Tvoje růže pomohou také nejen k rekordu, ale i těm, kteří to potřebují.
Je již tradicí, že zástupci Asociace kuchařů a cukrářů jsou součástí poroty světové soutěže v přípravě zmrzliny. Helena Fléglová /členka představenstva a garantka oboru cukrář) a Tomáš Popp (manažer Národního týmu kuchařů a cukrů a AKC) byli součástí národního kola této skvělé soutěže.
Připravte svoji specialitu s produkty z portfolia Lactalisfoodservice_cz a získejte titul Lactalis Chef!
Letošní ročník Lázeňského pohárku je za námi. Karlovarská pobočka naší Asociace odvedla skvělou práci. Děkujeme. Ženy naprosto ovládly všechny kategorie.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR přiváží z Lucemburska dvě bronzové madaile. Na Světový pohár se sjely ty nejlepší světové kulinářské týmy. Vojta Petržela veze ze soutěže tři zlaté medaile! Iva Roháčová získala za individuální skulpturu také zlatou medaili. Uspěli i individuální soutěžící.
Ve dnech 22. – 23. listopadu se uskutečnil další, v pořadí již 16. ročník, prestižní celostátní gastronomické soutěže „ČESKÝ KAPR“, tentokrát v Národním zemědělském muzeu v Praze. Soutěž „Český kapr“ Asociace kuchařů a cukrářů ČR, regionální pobočky Šumava je celostátní gastronomickou soutěží v rámci AKC ČR. Akci pořádala AKC ČR regionální pobočka Šumava v čele s pí. Bc. Miroslavou Pítrovou, která byla zároveň ředitelkou soutěže.
Sigep & AB Tech Expo, které se konají současně od 21. do 25. ledna 2023, představují zásadní událost pro všechny, kdo se pohybují v oboru Cukrářství-pekařství. K vidění budou základní suroviny a ingredience, stroje a zařízení, ale také vybavení provozoven, packaging a nabídka služeb v oblastech zmrzliny, cukrařiny, čokolády, kávy a pekařství.
Jarmark chutí v Teplicích nadchli svým vařením a showmanstvím kluci z naší pobočky Severní Čechy. Honza Heřmánek a Lukáš Uher rozjeli několik skvělých gastronomických show. Hotelovka Teplice rozjela stejně senzační kuchařskou show. Děkujeme za pozvání.
Dne 22. října 2022, v prostorách cukrářské výrobny centra praktického vyučování, Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, uspořádala regionální pobočka AKC ČR - Šumava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech seminář na téma: Podzimní cukrárna.
20. říjen je každým rokem svátkem všech kuchařů a kuchařek. Tento obor je jak krásný, tak i velmi náročný na naše fyzické i psychické síly. Klade nároky i naše rodiny, protože pracovat jako kuchař nebo kuchařka, je hodně časově náročné. Zároveň cítíme i zodpovědnost za udržitelné stravování. Potkáme se v sobotu 22. října v Národním zemědělském muzeu.
První říjnový víkend byl v Olomouci sladký a voněl nejen po vanilce. Své umění totiž v rámci 4. ročníku Moravského cukrářského šampionátu, který pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR, předvedly desítky cukrářek a cukrářů nejen z České, ale i Slovenské republiky.
Dvě soutěžní kategorie, moderní teplý pokrm s treskou a k tomu povinné dva druhy tepelných úprav. Tak lze ve stručnosti shrnout soutěžní klání Gastro Olima Cup 2022 kuchařek a kuchařů pořádané Asociací kuchařů a cukrářů ČR, které proběhlo poslední zářiový týden na olomouckém výstavišti.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR už dlouhá léta skvěle reprezentuje národní gastronomii i naši Asociaci. V posledním roce se celý tým připravuje na Světový pohár v Lucembursku. Po odchodu Jana Horkého si tým zvolil nového kapitána Patrika Bečváře. Není to však změna jediná.
Srdečně vás zveme na 15. konferenci AHR ČR, která se uskuteční 20.10. – 21.10.2022 v Brně. Konference kombinuje dva večery s jednodenní odbornou částí.
Kongres se koná 29. září na výstavišti PVA EXPO PRAHA. Přijďte diskutovat s kolegy a osobnostmi českého pohostinství o klíčových otázkách oboru. Na programu budou odborné přednášky o digitalizaci v pohostinství, současné energetické krizi a perspektivách nejbližšího vývoje.
23. ročník přehlídky kuchařského umění žáků SOU a SOŠ se uskuteční ve středu 7. prosince. Lázeňský pohárek je tradiční soutěží pořádanou pobočkou Karlovy Vary. Přihlášky zasílejte do 18. listopadu. Finále se odehraje v legendárním Grand hotelu Pupp.
Start 3. ročníku programu Studuj gastro je tady! Soutěžní období proběhne již na podzim 2022. Pokud máte zájem se zapojit, poprosili bych Vás o vyplnění registračního formuláře a to nejpozději do 25. 9. 2022. Partnerem soutěže je i Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Zveme vás na konferenci Biopotraviny ve veřejném a školním stravování, která se uskuteční 18. 10. 2022 v Praze.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR organizovala letos již pátý ročník prestižní kulinářské soutěže o nejlepší kuchařku/kuchaře roku 2022 ve společném stravování. Na finálovém klání, které proběhlo v pražské Makro Akademii, všichni účastníci předvedli skvělé výkony a plně dostáli motta letošního ročníku „atraktivně, chutně a zdravě“.
Svatý Vavřinec, patron všech kuchařů a cukrářů, který byl v roce 258 mučen na rozpáleném roštu, patří k nejvíce oslavovaným světcům. Pátý ročník svatovavřinecké pouti se uskutečnil v sobotu 6. srpna 2022 opět na poutním místě Svatý Hostýn, v jedné z nejnavštěvovanějších bazilik na Moravě.
Pouť na Svatý Hostýn byla skvělá. Podívejte se na záznam z televize LUX. Uctili jsme i našeho patrona svatého Vavřince. Na pouť se vydali desítky kuchařů v rondonech.
Letošní Culinary Symposium nabídne velkou porci inspirace od nejlepších světových šéfkuchařů. Do diářů si zapište datum 3. října. Uvidíme se v divadle Hybernia. Členové naší Asociace mají skvělou slevu na vstupné. Vstupenka vás bude stát 2500,- Kč (pro nečleny je cena 2990,- Kč). Při prihlášení uveďte vaše členské číslo.
Výstava je zaměřena na: Pekařské stroje, prodejní zařízení, suroviny, káva, mražené jídlo, vybavení obchodů, zlepšovák do pečení, balící materiál, pekařské zařízení, cukrovinky, trouby, cukrářské zařízení, chlazení, služby, klimatizační technologie, odborné publikace, stroje na zmrzlinu.
V Makro akademii se 24. srpna sejde více než dvacet soutěžících, aby se utkali o titul Nejlepší kuchařka/kuchař ve společném stravování. Soutěž startuje v 9 hodin v Makro akademii (Makro Stodůlky).
Czech Specials. Tak se jmenuje certifikát, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně.
Martin Jiskra, tedy majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic, se stal historicky prvním držitelem ocenění Nositel tradic české kuchyně. Získal ho od České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky v rámci projektu Czech Specials. Vynikajícím způsobem totiž prezentuje a podporuje českou národní i regionální kuchyni.
Již po osmé se angažovaní kuchaři, cukráři, profesionálové i amatéři sejdou a budou si užívat energii a emoce od nejlepších kuchařů světa.
Tradiční kuchařská soutěž určená mladým kuchařským talentům se uskuteční na konci září (29. - 30.9.) na výstavišti Flora Olomouc. Vařit se bude ze skvělých surovin a na špičkové gastro technologii Fagor.
Cukrářská soutěž jako řemen se odehraje 1. a 2. října na výstavišti Flora Olomouc. Soutěžit se bude v devíti cukrářských kategoriích. Připravte své práce a pojďte do toho!
Tradiční soutěž pořádaná naší pobočkou Šumava. Kapr je skvělá surovina. Soutěžící každý rok přesvědčují porotu, že z něj dají připravit senzační pokrmy. Pojďte ukázat, že to dokážete ještě lépe.
Náš generální partner Bidfood včera slavnostně otevřel senzační zpracovnu a balírnu ryb. Prezident i manažeris AKC byli přitom.
Jedním z cílů naší Asociace je reprezentovat národní gastronomii ve světě. Děláme to snad dobře. Od 30. května do 2. června jsme vyrazili na největší soutěž jednotlivců pořádanou Worldchefs do Abu Dhabi. Současně probíhal i světový kongres. Na něm nás reprezentoval prezident AKC Miroslav Kubec.
Na nádvoří slezskoostravského hradu, který se nachází na soutoku řek Lučiny a Ostravice, se uskutečnil čtrnáctý ročník mezinárodní kuchařské soutěže Slezský bigos na Hradě.
Juniorské soutěže pro kuchaře i cukráře proběhly letos v rámci Bidfood EXPO. 20 kuchařů/kuchařek a 13 cukrářů/cukrářek se sešlo na výstavišti v Letňanech, kde se utkali o titul Gastro junior Bidfood Cup.
Letošní soutěž Kuchař roku ovládl Lukáš Čížek. Lukáš je 6let majitel a šéfkuchař restaurace Farma fish and steak, Vrchlabí. jeho výkon byl skutečně excelentní.
Dne 4.5. 2022 proběhl ve slezském městě Bohumín první ročník mezinárodní kuchařské soutěže v úpravě pokrmů na grilu BOHUMÍNSKÉ GRILOVÁNÍ. Soutěž je určena pro žáky středních škol s gastronomickými obory a pro žáky středních hotelových škol z České republiky a zahraničí.
Každý rok naše severočeská pobočka s našimi partnery pořádá na Zichovci vzpomínku na legendu národní gastronomie Ladislav Nodla. Ladislav Nodl je takový český Paul Bocuse. Jeho stopa je v naší gastronomii nesmazatelná. Byl to skvělý kuchař i člověk.
Juniorský Národní tým kuchařů a cukrářů se zapojil do skvělého projektu Hotelové školy v Teplicích s názvem Better ways. Projekt propojuje mladé kuchaře a kuchařky z Čech a Norska.
Vydejte se s námi na Světový pohár v Lucembursku! V akci uvidíte Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Prožijete i báječné chvíle s dalšími kolegy. Podíváte se i na zajímavá místa cestou.
23. dubna proběhl v klatovské Střední školy zemědělské a potravinářské skvělý workshop na téma tartaletky a quiche. Pobočka AKC Šumava si na workshop pozvala dvě zkušené lektorky - Pavlínu Berzsiovou (bývalá a dlouholetá viceprezidentka AKC ČR, lektorka seminářů) a Alenu Pechlátovou (učitelka odborných předmětů a lektorka seminářů).
Legendární seriál z kuchařského prostředí ovlivnil mnoho z nás. Josef Dvořák v něm ztvárnil Svatopluka Kuřátka. Proto jsme nemohli stát stranou při jeho oslavě osmdesátých narozenin.
Kuchařské a cukrářské legendy neúnavně plánují své aktivity. Každý měsíc má tahle parta setkání na němž bilancuje i plánuje co podniknout dál. V dubnu jsme se za nimi vydali, abychom zjistili, co chystají. Tomáš Popp (manažer AKC) setkání navštívil, aby jim tlumočil podporu a úctu celé Asociace kuchařů a cukrářů.
Začátkem dubna naše pobočka Šumava pořádala senzační workshop na téma Sous vide. Lukáš Uher inspiroval k přípravě touto metodou zhruba třicet kuchařů a kuchařek.
Tradiční akce k uctění památky legendy národní gastronomie Ladislava Nodla je každým rokem oslavou gastronomie. Letos v akci mimo jiné uvidíte Juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Součástí akce budou i dvě soutěže pro hobby kuchaře i kuchaře profesionály. Soutěžit se bude v mistrovské disciplíně jakou je příprava kuřecí rolády.
Poslední březnový trénink jsme v Národním zemědělském muzeu věnovali přípravě tříchodového menu na Světový pohár v Lucembursku. Pustili jsme se do přípravy zatím třiceti porcí pro naše partnery a Starou gardu.
Tomášek Fiala se narodil v prosinci 2019 jako zcela zdravé a veselé miminko s porodní váhou čtyři kila. Teprve po roce se rodiče dozvěděli strašnou diagnózu – jejich chlapeček trpí spinální svalovou atrofií a nedožije se více než dvou let.
Dne 28. dubna 2022 od 16:00 hodin se v orlickoústecké Hernychově vile uskuteční Chlebíčková slavnost. Není to náhodné, jelikož z Ústí nad Orlicí pocházel vynálezce chlebíčku Jan Paukert.
Konference zaměřená na aktuální témata konzumace vysoce zpracovaných potravin bude velice zajímavá. Dozvíte se k jakým změnám dochází při zpracování potravin. Jak působí látky vznikající během zpracování potravin na lidské tělo a další témata budou na konferenci řešena na odborné úrovni, které můžete aplikovat ve vaší praxi.
Tradiční soutěž kraje Vysočina se vrací. 5. dubna proběhne finále soutěže. Soutěže se zúčastní 11 týmu z České republiky a Slovenska. Pořadatelem soutěže je Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. Soutěž je pořádána pod záštitou a s podporou Asociace kuchařů a cukrářů pobočky Brno.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR organizuje již 5. ročník soutěže pro kuchařky a kuchařka z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů atd. Soutěž má ukázat možnosti v jednotlivých oblastech společného stravování, má odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a inspirovat ke zdravému trendovému vaření.
Jarní číslo časopisu Minutka a Cefé Pattisserie mají naši členové ve svých schránkách. Vy si ho můžete přečíst v archivu na stránkách naše mediálního partnera TM CREATIVE.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR se připravuje na Světový pohár v Lucembursku. Soutěž se uskuteční od 26. listopadu do 1. prosince 2022. Uvažujeme o pořádání zájezdu na tuto vrcholnou gastronomickou akci. Dáme vám vědět, až bude zájezd připraven.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR klade důraz na kvalitu kuchařských i cukrářských komisařů. Soutěže profesně posouvají kuchaře i cukráře. Díky tomu že máme v naší asociaci certifikovaného komisaře Světové asociace kuchařů Marka Svobodu, můžeme si dovolit školit kuchařské komisaře na té nejvyšší úrovni.
Workshopy projektu www.varimedobre.eu nejsou určeny jen studentům, ale i pedagogům. Radek David vedl 1. března workshop pro učitele odborných předmětů a mistrů odborného výcviku na téma ryby.
Workshop s Honzou Horkým uskutečněný ve firmě Retigo v Rožnově pod Radhoštěm (za což firmě Retigo velice děkujeme) dne 10. února 2022 byl excelentní jako vždy.
Projekt Gastroprofesionál pokračuje. Studenti pěti gastronomických škol a učilišť z Plzeňského kraje a německého Viechtachu se účastní workshopů i exkurzí. Vzájemně se učí kuchařským a cukrářským technikám. Zapojen je i servis, takže vzděláváme i budoucí servírky a číšníky.
Martin Jiskra je legendární šéfkuchař. Byl mimo jiné manažerem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Budete tak pracovat a učit se od jednoho z nejlepších tuzemských kuchařů. Jeho podnik se stalou nejen na jihu Čech vyhlášeným. Martin připravuje báječná jídla české, rakouské i francouzské kuchyně. Na talíř dostanete, vždy to nejlepší.
Máte jedinečnou možnost stát se členem/členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Tým se připravuje na Světový pohár v Lucembursku. Budete tak součástí týmu na této světové soutěži. V roce 2024 se uskuteční kuchařská Olympiáda. I na tu se s týmem podíváte a možná budete mít možnost přímo vařit.
Petr Jelínek z restaurace Mincovna na soutěži předvedl skvělé jídlo. Můžete si ho uvařit také a třeba ho zařadit na manu vaší restaurace.
Poprvé v historii pobočka Asociace kuchařů a cukrářů Karlovy Vary pořádala Lázeňský pohárek v online prostoru. Zřejmě to byla první kuchařská a cukrářská soutěž v online prostoru vůbec.
Poslední letošní číslo našeho časopisu Minutka je na světě. Naši členové ho již dostali nebo zanedlouho dostanou do svých schránek.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyslala na světovou výstavu EXPO do arabské Dubaje juniorský Národní tým kuchařů a cukrářů. V restauraci Českého domu se po měsíci budou střídat jednotliví členové týmu. Kapitán Lukáš Uher spolu s kolegy v prosinci návštěvníkům naservíruje speciální vánoční menu postavené na tradičních českých národních surovinách. Menu má hostům ukázat variabilitu a chutě české kuchyně. Pstruh jako předkrm, kachna co by hlavní chod, tradičně hojně servírovaný na božíhodový oběd, a dezert v podobě šulánků neboli škubánků. To vše doplní čepovaná Plzeň.
Soutěž o nejlepší kuchařku a kuchaře ve společném stravování má za sebou už čtvrtý ročník. Finále, ve kterém se letos opět utkali talentovaní zaměstnanci gastro provozů mateřských, základních a středních škol, nemocnic, domovů pro seniory a dalších zařízení veřejného stravování, se uskutečnilo ve dnech 26. a 27. října 2021 v Makro Akademii Praha. Dvoudenního zápolení o prestižní titul se nakonec zúčastnilo 38 nejlepších kuchařek a kuchařů.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Šumava, pořádala ve spolupráci s Gastrofest České Budějovice patnáctý ročník gastronomické soutěže Český kapr v moderní úpravě. Ve čtvrtek 18. a v pátek 19. listopadu soutěžili juniorští i seniorští šéfkuchaři/šéfkuchařky. Domovem soutěže bylo tradičně Výstaviště České Budějovice.
Nejprestižnější tuzemská kuchařská soutěž je zpět! Bojujte o titul Kuchaře roku ČR. Soutěž se uskuteční 25. května 2022 v rámci akce Bidfood Expo v PVA Letňany. Společnost Bidfood je generálním partnerem soutěže. Vařit budete na špičkové technologii Fagor. Celkově jsme soutěž upgradovali, máte se na co těšit.
Připravte se na náročnou soutěž pořádanou dle světových cukrářských parametrů. Soutěž světové úrovně pro cukráře chystáme na 25. května 2022, bude součástí akce Bidfood Expo v PVA Letňany. Pracovat budete se špičkovými surovinami. Porota soutěže bude mezinárodní!
Když za okupace v roce 1968 rozezpíval beskydskou hospodu písní Ta naše písnička česká, skoro ho to stálo kariéru. Do křížku s režimem se pak Jiří Eichner dostal ještě několikrát. Naštěstí byli ale dobří kuchaři tak nedostatkoví, že mu to vždy prošlo. Dodnes na tu dobu vzpomíná s humorem sobě vlastním a při vyprávění svých neuvěřitelných zážitků vás naprosto vtáhne do děje.
Nejstarší a nejprestižnější gastronomická soutěž pro studenty středních gastronomických škol a učilišť bude součástí akce Bidfood EXPO 2022. Generálním partnerem soutěže je společnost Bidfood. Vařit se bude na špičkové technologii Fagor.
První říjnový víkend byl v Olomouci sladký a voněl nejen po vanilce. Své umění totiž v rámci 4. ročníku Moravského cukrářského šampionátu, který pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR, předvedly desítky cukrářek a cukrářů nejen z České, ale i Slovenské republiky.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR přiváží z Lucemburska dvě bronzové madaile. Na Světový pohár se sjely ty nejlepší světové kulinářské týmy.
S lítostí v srdci oznamujeme, že nás před pár dny opustil náš kamarád, kolega, největší znalec ryb Eduard Levý ????????????????. Edu jsme všichni znali jako skvělého parťáka a milovníka jídla a života. Byl motorem nejen soutěže Český kapr ????????. Zapalte za Edu svíčku a dejte si skleničku dobrého vína. Edo, budeš nám chybět ❤️.
Je mi moc líto že si tyto řádky už nepřečteš. Vždy jsem obdivovala tvé nadšení a odhodlání v podnikání v našem krásném cukrářském řemesle. Vybudoval jsi vlastní cukrárnu, kde vyrábíte poctivé cukrářské výrobky a všem zákazníkům dokážete maximálně vyjít vstříc. Tvé svatební koláčky jsou bezkonkurenční, a i já jsem si je u vás objednala na svatbu svého syna.