Záštitu nad 17. ročníkem soutěže převzali:
ministr zemědělství ČR - Mgr. Marek Výborný
prezident AKC ČR - Bc. Miroslav Kubec
Tématem letošního ročníku soutěže bylo - Český kapr v moderní úpravě. Samotná soutěž probíhá ve dvou kolech. V prvním kole – korespondenční části – soutěžící zpracují a zašlou dle propozic materiály a odborná porota poté vybere finalisty z každé soutěžní kategorie. Finalisté se následně utkají v praktické části, kde předvedou své kulinářské dovednosti. V letošním ročníku se finále zúčastnilo 12 juniorů a 11 seniorů. V této části musí soutěžící před diváky a odbornou komisí připravit čtyři porce pokrmu včetně přílohy. Základní surovinou pro přípravu pokrmu jsou filety českého kapra. Specifikou připravených kapřích filetů je, že se jedná o kapra se zvýšeným obsahem omega3 mastných kyselin.
Ve druhém kole – praktické části soutěžící měli za úkol v časovém limitu 60 minut vyhotovit určený počet porcí pokrmu před hodnotitelskou komisí a přihlížejícími diváky. Letošní ročník oproti předchozím byl specifický v tom, že každý soutěžící musel mít k dispozici v obou kategoriích i další osobu, která umývala nádobí. Tato osoba se nemohla žádným způsobem podílet na přípravě pokrmu, mohla se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěže i po jejím skončení.
Všichni soutěžící si sebou odnášeli hodnotné ceny, které věnovali partneři a sponzoři letošního ročníku soutěže Český kapr.
Velké poděkování za hladký průběh celé soutěže náleží zejména předsedkyni pobočky AKC Šumava a ředitelce soutěže pí. Bc. Miroslavě Pítrové, Oldřichovi Pítrovi, členovi pobočky AKC Šumava Vladimíru Vyhnisovi a Romaně Vodičkové.
Poděkování patří i hodnotící komisi soutěže, která byla složená z výrazných autorit – Bc. Miroslava Kubece, Tomáše Poppa, Davida Kaliny, Ing. Eduarda Levého, Jakuba Sedláčka, která hodnotila především zručnost, moderní technologické postupy, nápaditost, chuť, vůni a prezentaci na talíři. A dále z technické komise, kterou tvořili Vojtěch Petržela a Jan Horák.
Ryby dodala Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Soutěžní filety do soutěže připravila prodejna Ryby pro zdraví Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.
Soutěžící podávaly své pokrmy na porcelánu, který pro soutěž zapůjčila firma SVING.
Mimo jiné je nutné poděkovat i partnerům a sponzorům celé akce.
Hlavní partner soutěže:
Partnerům a sponzorům pobočky AKC ČR Šumava:
Wűsthoff, Fomi, Czech tourism, Fany info, Robot coupe, JARG s.r.o. České Budějovice, Robot coupe, Penzion Pegast České Budějovice, Hotely Srní a Šumava, Hotely Olympic, ZKD Sušice, JIP potraviny, Svět Gastronomie hotelnictví, obchodu, SVG kulinářské speciality, Coop, Pekařství Karel Rendl Sušice, Pavlína Berziová – šéfcukrářka, Spack Sušice, Centrum gastronomie Sušice, pivovar Chotěboř, SŠZP Klatovy, Kulinářské umění, OPP Polička a.s., Orkla Foods Česko a Slovensko, Makro Plzeň, Bidfood, Unilever, Angus farm Plzeň, Dick nože.cz, Cukrárna Buchalovi Čakovice, hotel port Máchovo jezero, Resort Čapí hnízdo, Hotel Prácheň Horažďovice, hotel Palcát Tábor restaurace Mace, Rodinný pivovar Humpolec. Carving studio Luděk Procházka, Unox, Retigo, limonáda Šumavěnka Nectar natura a Chef club.
|
VÝSLEDKY 17. ROČNÍKU SOUTĚŽE "ČESKÝ KAPR 2023" JUNIOR |
|||
Poř. |
Soutěžící |
Body |
Umístnění |
Pásmo |
číslo |
Jméno a příjmění |
celkem |
|
|
1. |
Ester Hlávková |
275 |
4 |
zlaté |
2. |
Kryštof Sudek |
200 |
10 |
bronzové |
3. |
Nicol Nevřelová |
287 |
3 |
zlaté |
4. |
Marek Buk |
225 |
9 |
bronzové |
5. |
Šárka Pavlová |
238 |
7 |
bronzové |
6. |
Dominik Krčál |
147 |
12 |
diplom |
7. |
Štěpán Zachar |
227 |
8 |
bronzové |
8. |
Adam Trmal |
271 |
5 |
stříbrné |
9. |
Natálie Vaněčková |
268 |
6 |
stříbrné |
10. |
Jan Řežábek |
318 |
2 |
zlaté |
11 |
Yaroslava Kelemen |
327 |
1 |
zaté |
12 |
Vojtěch Hajšman |
157 |
11 |
diplom |
|
|
|
|
|
VÝSLEDKY 17. ROČNÍKU SOUTĚŽE "ČESKÝ KAPR 2023" SENIOR |
||||
Poř. |
Soutěžící |
Body |
Umístnění |
Pásmo |
číslo |
Jméno a příjmění |
celkem |
|
|
2 |
Jakub Jasanovský |
222 |
10 |
bronzové |
3 |
Vojtěch Kletečka |
287 |
4 |
stříbrné |
4 |
Jiří Eichler |
303 |
2 |
zlaté |
5 |
Patrik Lexa |
278 |
5 |
stříbrné |
6 |
Lukáš Kučera |
268 |
6 |
stříbrné |
7 |
Jakub Holý |
265 |
7 |
stříbrné |
8 |
Ihor Artokhin |
290 |
3 |
stříbrné |
9 |
Šárka Vebrová |
238 |
8 |
bronzové |
10 |
Dmytro Zherzherunov |
234 |
9 |
bronzové |
11 |
Jakub Lukáč |
340 |
1 |
zlaté |
Za AKC ČR, pobočka Šumava
JUDr. Vladimír Vyhnis