Recept ze soutěže Český kapr 2021 - Krokety z kapra, omáčka gribiche, pečené batáty

Petr Jelínek z restaurace Mincovna na soutěži předvedl skvělé jídlo. Můžete si ho uvařit také a třeba ho zařadit ne manu vaší restaurace. 

Krokety z kapra, omáčka gribiche, pečené batáty ( 1 porce )

  • Kapří maso 0,15 kg
  • Žloutky 0,55 kg
  • Tymián 0,001 kg
  • Rozmarýn 0,002 kg
  • Pažitka 0,002 kg
  • Česnek 0,001 kg
  • Brambory 0,05 kg
  • Koření koriandr 0,001 kg
  • Koriandr čerstvý 0,01 kg
  • Citron 0,2 kg
  • Šalotka 0,05 kg
  • Kopr 0,1 kg
  • Vejce 2 – 3 ks
  • Olej olivový 0,1 l
  • Olej 1,5 l
  • Hořčice dijon 0,02 kg
  • Ocet vinný bílý 0,01 l
  • Okurka cornichon 0,02 kg
  • Capary 0,02 kg
  • Panko strouhanka 0,5 kg
  • Bataty 0,05 kg
  • Sůl/pepř 0,001 kg
  • Hrášek císařský lusk 0,05 kg
  • Máslo 0,1 kg
  • Smetana 0,3 l
  • Micro greens 0,001 kg

Postup:

Z kapra ořízneme kůži. Na hrubo ho rozmixujeme/pomeleme. Část kapra nakrájíme na hrubší kousky.

Do připravené fáše z kapra přidáme na jemno nastrouhanou uvařenou bramboru. Sůl, pepř, nasekané bylinky, žloutky, citronovou kůru, drcený koriandr, česnek, kmín, šalotku zpěněnou na másle a vymícháme. Vytvarujeme krokety, které poté obalujeme ve směsi žloutků, smetany a panko strouhanky.

Obalené krokety smažíme v oleji.

Omáčka gribiche:

Uvaříme vejce, žloutky propasírujeme přes jemné sítko.

Do propasírovaných žloutků přidáme Dijonskou hořčici, sůl, pepř, bílý vinný ocet. Vymícháme a pomalu přiléváme olej, dokud nevznikne „majonéza“. Poté přidáme na jemno nakrájené okurky cornichon, kapary a vařené bílky. Dochutíme koprem.

Do středu talíře dáme omáčku na kterou umístíme krokety, ozdobíme je bylinkovým olejem, hráškovými lusky dochucenými solí a citronovou šťávou. Přidáme opečené batáty dochucené solí a pepřem.

Na konec přidáme micro greens.