Petr Jelínek z restaurace Mincovna na soutěži předvedl skvělé jídlo. Můžete si ho uvařit také a třeba ho zařadit ne manu vaší restaurace.
Krokety z kapra, omáčka gribiche, pečené batáty ( 1 porce )
Postup:
Z kapra ořízneme kůži. Na hrubo ho rozmixujeme/pomeleme. Část kapra nakrájíme na hrubší kousky.
Do připravené fáše z kapra přidáme na jemno nastrouhanou uvařenou bramboru. Sůl, pepř, nasekané bylinky, žloutky, citronovou kůru, drcený koriandr, česnek, kmín, šalotku zpěněnou na másle a vymícháme. Vytvarujeme krokety, které poté obalujeme ve směsi žloutků, smetany a panko strouhanky.
Obalené krokety smažíme v oleji.
Omáčka gribiche:
Uvaříme vejce, žloutky propasírujeme přes jemné sítko.
Do propasírovaných žloutků přidáme Dijonskou hořčici, sůl, pepř, bílý vinný ocet. Vymícháme a pomalu přiléváme olej, dokud nevznikne „majonéza“. Poté přidáme na jemno nakrájené okurky cornichon, kapary a vařené bílky. Dochutíme koprem.
Do středu talíře dáme omáčku na kterou umístíme krokety, ozdobíme je bylinkovým olejem, hráškovými lusky dochucenými solí a citronovou šťávou. Přidáme opečené batáty dochucené solí a pepřem.
Na konec přidáme micro greens.