Lázeňský pohárek 2024 ovládly ženy

Všichni soutěžící bojovali pod drobnohledem našich odborných porot, které výkony soutěžících hodnotily od přivezených surovin, čistoty při práci, správné technologické praxe, vůně až samozřejmě po chuť. V oborných porotách pro letošní rok zasedla cukrářka Helena Fléglová z národního týmu kuchařů ČR, Radek David – kreativní šéfkuchař gastronomického kolosu Aramark, Lukáš Skála - spolumajitel cukrárny Cukrář Skála v Praze, Vojta Petržela - člen národního týmu kuchařů ČR, Oldřich Pítra, Alena Pechlátová, Jan Heřmánek a Silvie Sulanská. Na naše mladé studenty bedlivě dohlíželi naši nestarší členové AKC ČR, „Stará Garda“. Stará Garda jsou šéfkuchaři, šéfkuchařky a šéfcukráři, šéfcukrářky na svém zaslouženém pracovním odpočinku, o kterém se však jako o odpočinku nedá vůbec mluvit, oni totiž stále někde pomáhají, mentorují, pečou cukroví pro různé neziskové organizace, přednášejí ve školách a podobně. 

Letošní ročník posunul laťku opět o kousek výše, cukrářská porota si pochvalovala dorty, „Byly moc dobré a moc hezké“, říkala Helena Fléglová, kuchaři si zase dali více záležet na pódiových vystoupeních, kde více dbali na hygienu a technologické postupy. 

Po vystoupení všech soutěžících byly připraveny master class v podobě předvedení soutěžního úkolu porotci, pro kuchaře dostal dle pravidel svých 15 minut na podiu Vojta Petržela, člen národního týmu kuchařů České republiky, a pro cukráře předvedl svůj dezert Lukáš Skála, člen úspěšného kuchařského Intergast Culinary týmu, který je složený ze samých bývalých členů národního týmu. 

Dle zadání soutěže v kategorii kuchař měli studenti vyrobit pětichodové menu prezentované za studena, kde povinným chodem byl buď studený, nebo teplý předkrm připravovaný před zraky odborné poroty a fanoušků přímo ve Slavnostním sále, kde soutěž probíhala. Na tuto druhou disciplínu měl každý student pouze 45 min a musel připravit a odservírovat tři totožné předkrmy. V této kategorii se s největším bodovým skóre 542 bodů umístila Kristýna Zajícová ze školy s absolutně nejdelším jménem, a to z „Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava“, na druhé příčce se ztrátou pouhých 2 bodů se umístil Jonáš Chorvat, který zastupoval Středisko praktického vyučování Grandhotelu Pupp, na třetím místě skončil Václav Frič, který studuje Střední školu gastronomie U Krbu v Praze. Všichni tři se umístili ve zlatém pásmu. 

V kategorii cukrářů, kde letos museli soutěžící připravit slavnostní dort, pět kusů minidesertů a jeden talířový desert, který následně stejně jako kuchaři museli připravit pod tlakem očí přítomné poroty, svých přihlížejících fanoušků a diváků. Společným pojítkem mezi oběma kategoriemi byla povinná surovina pro pódiové vystoupení, a to bylo podmáslí. V této kategorii, ve které soutěžila pouze děvčata, první pozici vybojovala studentka Střední odborné školy v Roudnici nad Labem Rozálie Michlová s 532 body a skončila ve zlatém pásmu, stříbrnou příčku získala Antonie Ponczová, která přijela do Karlových Varů z největší dálky, a to až z Ostravy, kde studuje AHOL Střední školu gastronomie, turismu a lázeňství, se ztrátou 38 bodů na vítězku, třetí příčka pomyslně zbyla na Lilianu Lipšovou z Střední školy gastronomie U Krbu, která skončila také ve stříbrném pásmu. 

No, a kde bude pro letošní rok 2024 a až do konání jubilejního 25. ročníku domov překrásného nerezového putovního poháru ve tvaru lázeňského pohárku? Pozorný čtenář již ví, ano putovní pohár bude letos na návštěvě ve městě Jihlava u kuchařky Kristýny Zajícové, která se stala absolutní vítězkou soutěže, když zvítězila o 10 bodů nad svou sokyní z řad cukrářů. 

Děkujeme všem soutěžícím, kteří se soutěže zúčastnili, byli tak stateční, že přišli se svou „kůží na trh“, jak říkal bývalý president Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pan Julius Dubovský. 

Taková spontánní radost, kterou letos předvedla absolutní vítězka Kristýna Zajícová, se jen tak nevidí. Pohár, který váží bezmála 10kg, zvedla nad hlavu s takovou vervou, že jsme jako organizátoři měli strach, že ho zahodí. Za každým ročníkem této nejstarší kulinářské soutěže v ČR je spousty práce celého organizačního týmu a ta radost vítězky nám ukázala, že to má všechno cenu, a tak nás nabila na celý rok a na celé přípravy dalšího ročníku. 

Na závěr bych chtěl moc poděkovat za finanční podporu statutárnímu městu Karlovy Vary, za překrásné prostory GRANDHOTELU PUPP, za úžasnou organizaci SPV Grandhotelu PUPP v čele s Vlaďkou Příhodovou, společnosti FAGOR za profesionální kuchařská studia a všem našim dalším partnerům a sponzorům, bez kterých by tato soutěž vůbec nebyla: Chefs Culinar, Bidfood, Wüsthof, Hortim International, Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary, Fomi Pro, Thun porcelán, Gastro Jobs, Karlovarská cukrárna. 

Kompletní výsledky soutěže najdete pod článkem. 

 

 

lzeskpohrek2024vsledkovlistinacukr lzeskpohrek2024vsledkovlistinacukr.pdf
lzeskpohrek2024vsledkovlistinakucha lzeskpohrek2024vsledkovlistinakucha.pdf