Všichni soutěžící bojovali pod drobnohledem našich odborných porot, které výkony soutěžících hodnotily od přivezených surovin, čistoty při práci, správné technologické praxe, vůně až samozřejmě po chuť. V oborných porotách pro letošní rok zasedla cukrářka Helena Fléglová z národního týmu kuchařů ČR, Radek David – kreativní šéfkuchař gastronomického kolosu Aramark, Lukáš Skála - spolumajitel cukrárny Cukrář Skála v Praze, Vojta Petržela - člen národního týmu kuchařů ČR, Oldřich Pítra, Alena Pechlátová, Jan Heřmánek a Silvie Sulanská. Na naše mladé studenty bedlivě dohlíželi naši nestarší členové AKC ČR, „Stará Garda“. Stará Garda jsou šéfkuchaři, šéfkuchařky a šéfcukráři, šéfcukrářky na svém zaslouženém pracovním odpočinku, o kterém se však jako o odpočinku nedá vůbec mluvit, oni totiž stále někde pomáhají, mentorují, pečou cukroví pro různé neziskové organizace, přednášejí ve školách a podobně.
Letošní ročník posunul laťku opět o kousek výše, cukrářská porota si pochvalovala dorty, „Byly moc dobré a moc hezké“, říkala Helena Fléglová, kuchaři si zase dali více záležet na pódiových vystoupeních, kde více dbali na hygienu a technologické postupy.
Po vystoupení všech soutěžících byly připraveny master class v podobě předvedení soutěžního úkolu porotci, pro kuchaře dostal dle pravidel svých 15 minut na podiu Vojta Petržela, člen národního týmu kuchařů České republiky, a pro cukráře předvedl svůj dezert Lukáš Skála, člen úspěšného kuchařského Intergast Culinary týmu, který je složený ze samých bývalých členů národního týmu.
Dle zadání soutěže v kategorii kuchař měli studenti vyrobit pětichodové menu prezentované za studena, kde povinným chodem byl buď studený, nebo teplý předkrm připravovaný před zraky odborné poroty a fanoušků přímo ve Slavnostním sále, kde soutěž probíhala. Na tuto druhou disciplínu měl každý student pouze 45 min a musel připravit a odservírovat tři totožné předkrmy. V této kategorii se s největším bodovým skóre 542 bodů umístila Kristýna Zajícová ze školy s absolutně nejdelším jménem, a to z „Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava“, na druhé příčce se ztrátou pouhých 2 bodů se umístil Jonáš Chorvat, který zastupoval Středisko praktického vyučování Grandhotelu Pupp, na třetím místě skončil Václav Frič, který studuje Střední školu gastronomie U Krbu v Praze. Všichni tři se umístili ve zlatém pásmu.
V kategorii cukrářů, kde letos museli soutěžící připravit slavnostní dort, pět kusů minidesertů a jeden talířový desert, který následně stejně jako kuchaři museli připravit pod tlakem očí přítomné poroty, svých přihlížejících fanoušků a diváků. Společným pojítkem mezi oběma kategoriemi byla povinná surovina pro pódiové vystoupení, a to bylo podmáslí. V této kategorii, ve které soutěžila pouze děvčata, první pozici vybojovala studentka Střední odborné školy v Roudnici nad Labem Rozálie Michlová s 532 body a skončila ve zlatém pásmu, stříbrnou příčku získala Antonie Ponczová, která přijela do Karlových Varů z největší dálky, a to až z Ostravy, kde studuje AHOL Střední školu gastronomie, turismu a lázeňství, se ztrátou 38 bodů na vítězku, třetí příčka pomyslně zbyla na Lilianu Lipšovou z Střední školy gastronomie U Krbu, která skončila také ve stříbrném pásmu.
No, a kde bude pro letošní rok 2024 a až do konání jubilejního 25. ročníku domov překrásného nerezového putovního poháru ve tvaru lázeňského pohárku? Pozorný čtenář již ví, ano putovní pohár bude letos na návštěvě ve městě Jihlava u kuchařky Kristýny Zajícové, která se stala absolutní vítězkou soutěže, když zvítězila o 10 bodů nad svou sokyní z řad cukrářů.
Děkujeme všem soutěžícím, kteří se soutěže zúčastnili, byli tak stateční, že přišli se svou „kůží na trh“, jak říkal bývalý president Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pan Julius Dubovský.
Taková spontánní radost, kterou letos předvedla absolutní vítězka Kristýna Zajícová, se jen tak nevidí. Pohár, který váží bezmála 10kg, zvedla nad hlavu s takovou vervou, že jsme jako organizátoři měli strach, že ho zahodí. Za každým ročníkem této nejstarší kulinářské soutěže v ČR je spousty práce celého organizačního týmu a ta radost vítězky nám ukázala, že to má všechno cenu, a tak nás nabila na celý rok a na celé přípravy dalšího ročníku.
Na závěr bych chtěl moc poděkovat za finanční podporu statutárnímu městu Karlovy Vary, za překrásné prostory GRANDHOTELU PUPP, za úžasnou organizaci SPV Grandhotelu PUPP v čele s Vlaďkou Příhodovou, společnosti FAGOR za profesionální kuchařská studia a všem našim dalším partnerům a sponzorům, bez kterých by tato soutěž vůbec nebyla: Chefs Culinar, Bidfood, Wüsthof, Hortim International, Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary, Fomi Pro, Thun porcelán, Gastro Jobs, Karlovarská cukrárna.
lzeskpohrek2024vsledkovlistinacukr | lzeskpohrek2024vsledkovlistinacukr.pdf |
lzeskpohrek2024vsledkovlistinakucha | lzeskpohrek2024vsledkovlistinakucha.pdf |