Známe Nositele tradic české kuchyně!

Projekt Czech Specials realizuje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky společně od roku 2018. S cílem popularizovat kvalitní tuzemskou kuchyni, a to jak tradiční, tak moderní a pomoci tak přivézt do restaurací, cukráren i kaváren víc hostů.

„Snažíme prezentovat českou gastronomii v celé její šíři jako obor rozmanitý plný jedinečných pokrmů, který využívá regionální suroviny. Proto kvalitní podniky certifikujeme značkou Czech Specials, kdy navíc ti, kteří se v uplynulých letech nejvíc zasloužili o zviditelnění české kuchyně mohou nově získat také čestný titul Nositel tradic české kuchyně,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Udělovat ho chceme jednou za dva roky v době, kdy se koná soutěž Kuchař roku. Moc gratuluji historicky prvnímu oceněnému Martinu Jiskrovi. Gastronomický zážitek a způsob, jak Zájezdní hostinec u Jiskrů v Kbelnici tvoří, rozvíjí, podporuje a propaguje doma i v zahraničí českou kuchyni, je dle mých kolegů a odborníků z Asociace kuchařů a cukrářů jedinečný. Víc takových!“

První Nositel tradic české kuchyně získal kromě čestného titulu také umělecký artefakt kuchařské čepice z dílny kuchaře-kováře Pavla Bortníka. 

„Zájezdní hostinec vždycky býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce. Abych se po těch letech zastavil, uvědomil si, že chci začít budovat vlastní podnik, a pokračoval právě zde. Věřím, že Hostinec u Jiskrů je nejlepším cílem mé dosavadní kuchařské cesty. A oddanosti k řemeslu a že se stane také opakovaným zastavením či přímo cílem cest našich zákazníků,“ říká majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů Martin Jiskra a dodává: Je radost, když můžeme s konceptem Elegance tradiční kuchyně servírovat návštěvníkům poctivá jídla a nejčastěji právě ta česká. Radost je to pak dvojnásobná, když se nám ocenění Nositel tradic české kuchyně dostane i od kolegů profesionálů. Děkujeme a bereme to jako závazek dělat českému jídlu dobré jméno i nadále.

„Martin Jiskra je dlouholetým členem naší Asociace. Dokonce jako manažer vedl Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Martin hoří vášní pro skvělé jídlo a speciálně pro kuchyni naší krásné země. Ocenění je ve správných rukou,“ říká prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.

Zájezdní hostinec U Jiskrů využívá kvalitní produkty z regionu jižní Čechy a spolupracuje s místními podnikateli, farmáři i výrobci. Jak říká Martin Jiskra, jejich práci doceňuje právě prostřednictvím jídel. Tradice této restaurace v Kbelnici, která poskytovala stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století.