Čtyři soutěžní kategorie čekaly na soutěžící z řad kuchařek a kuchařů z mateřských, základních i středních škol, ale také nemocnic, léčebných zařízení, lázní či domovů pro seniory. Záměrem je nejen ocenit ty nejlepší mistry kuchařského umu, ale současně ukázat možnosti a variabilitu gastronomie v jednotlivých oblastech společného stravování, odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a inspirovat se ke zdravému vaření na úrovni 21. století.
„Rok od roku jsem stále víc překvapen a velmi potěšen úrovní pokrmů, které soutěžící servírují. Fantazie, odvaha zapojit i méně tradiční suroviny, ale také pečlivost například v podobě vlastnoručně vyrobeného pečiva; to vše svědčí o maximálním nasazení a lásce ke kuchařině, kterou kolegové do oblasti společného stravování přinášejí. Bez jejich odhodlání a chuti vařit opravdu dobře pro malé i velké strávníky by to nešlo. Platová situace zaměstnanců segmentu společného stravování dlouhodobě není optimální, a bez nadšení jednotlivců by se jen těžko porota naší soutěže dnes dočkala tak skvělých jídel, jaká jsme dnes mohli v rámci soutěžní degustace ochutnat,“ zhodnotil pátý ročník soutěže Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Soutěžní kategorie a vítězové roku 2022
Svačinky pro děti od 3 do 6 roků
Borůvkový chia tvaroh s datlovým sirupem v ovesné tartaletce
Špenátová roláda s mikrozeleninkou, lahůdkovým droždím a domácí lučinou
Rustikální bageta se sušenými rajčaty s pomazánkou z čerstvého tuňáka s řapíkatým celerem
Krém z ricotty s macerovanými jahodami
Věnečky z odpalovaného těsta plněné špenátovou pomazánkou podávané s glazovanou mrkví
Domácí žitnopšeničné bagety s lososovou pomazánkou podávané s plátky jablek
Dýňová bábovička
Zeleninový muffin
Špenátová palačinka s Lučinou
Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků
Kuřecí prso plněné chřestem a anglickou slaninou, pyré z brambor a červené řepy, pečený květák s kurkumou, pesto z medvědího česneku, parmezánový chips
Kuřecí rolka plněná masovou fáší se sójovými boby a sušenými rajčaty, omáčka z pečených paprik, bramborový gratin a salátek z luštěnin
Trhané kuřecí maso v domácí hamburgerové housce, hranolky z červené řepy a mrkve, dip z pečeného česneku
Racionální pokrm pro nemocné a seniory
Domov pro seniory v Perninku, p.o.
Kuřecí roláda se špenátem, dušené brambory s červenou čočkou a zeleninový krém
Kuřecí prso plněné cuketou a ředkvičkami, smažený bramborový salát, restovaná zelenina (cuketa, růžičková kapusta, máslová dýně, červená řepa) estragonová omáčka
Kuře na paprice, knedlík
Bezmasý rostlinný pokrm
Luštěninové koule, zeleninové ratatouille, špenátová polenta se sezamem
Veganské pirožky plněné chilli sin carne se sójovým masem, mix listových salátů s dijonskou emulzí, dip z veggie zakysané smetany s kari
Zeleninové kari s batáty, dýní a mangem, veganské „masové kuličky", čočkové lívanečky
d3d982999d5c4482851e0408b56feed3 | d3d982999d5c4482851e0408b56feed3.jpeg |