Soutěž Český kapr zná své vítěze

Soutěž se konala pod záštitou ministra zemědělství, Ing. Miroslava Tomana.

Do boje šlo 12 juniorů a 5 seniorů. Všichni soutěžící bojovali jako o život. Jsme rádi, že bylo možné soutěž i v této pro gastronomii složité době uspořádat “, říká Miroslava Pítrová z pořádající pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Soutěžní gastronomie je náročná
Zadání soutěže bylo jednoduché. Použijte skvěle připraveného kapra z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a vytvořte moderní pokrm. Díky speciální metodě zpracování, byli kapři úplně bez kostí. Z povinných suroviny si soutěžící mohli vybrat jednu nebo několik z nich.

Většina ze soutěžících zvolila tzv. pepitky z luštěnin, kukuřice nebo zeleniny. Jde o perličky připravené z luštěninové, kukuřičné nebo zeleninové mouky. Ke kaprovi se výborně hodily třeba ty z cizrny. Ondřej Kubů, vítěz kategorie Junior, si vybral právě pepitky z cizrny“, říká Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Na přípravu čtyř porcí pokrmu měli všichni soutěžící 45 minut. I v tomto krátkém času byly všechny pokrmy skvělé.

Soutěžní gastronomie je náročná v tom, že jste pod neustálým dohledem komisařů. Každá chyba se okamžitě projeví v hodnocení. Nejvíce bodů je samozřejmě za chuť. Sleduje se ale i práce v kuchyni, dodržování hygienických standardů, zacházení se surovinami, profesionalita, inovace i vzhled pokrmu“, říká Tomáš Popp, člen poroty a manažer Asociace kuchařů a cukrářů.

Známe vítěze v kategorii junior…
První soutěžní den soutěžili junioři (18. listopadu). 12 juniorů zvládlo soutěžní úkol skvěle. Jejich pokrmy byly na vysoké úrovni. Důležité je, že se všem podařilo své výkony vměstnat do předepsaného časového limitu.

  1. místo – Ondřej Kubů (SOU gastronomie U Krbu Praha Malešice, člen juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR)
    Kapr, cizrna, slanina, paprika
    Jeho jídlo bylo skutečně výborně připravené. Kapr byl zabalený do slaniny. Omáčka byla příjemně papriková. Přílohu tvořili pepitky z cizrny“, říká Miroslav Kubec.

 

  1. místo – Hana Budková (Hotel Maxmilian, členka juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR)
    Kapr, mrkvovo-pastyňákové pyré, kapří kroketa, zelenina, beurre blanc omáčka
    Hanky kapr byl krásně šťavnatý. Kroketa z kapra byl výborný nápad. Omáčka splnila očekávání a připravená byla výborně“, říká Tomáš Popp.
  2. místo – Adam Trmal (SOŠ a SOU Praha – Čakovice)
    Restovaný filet z kapra s bylinkami, bramborové pyré, chipsy z kapra, pipetkové rizoto z cukety a hrášku, citronovo-bazalkové máslo
    Adam se soutěžním úkolem popral náramně. Bramborové pyré bylo skoro dokonalé. Rizoto se zeleninou bylo velice příjemnou přílohou. Celkově to bylo moc dobré jídlo“, říká Jakub Sedláček, člen poroty a víceprezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

První a druhé místo obsadili junioři z juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. O budoucnost národní gastronomie se bát nemusíme.

Senioři se nenechali zahanbit
Kuchaři se zkušenostmi z gastronomických provozů v kategorii senior bojovali v pátek 19. listopadu. Do boje jich šlo pět.

  1. místo – Vojtěch Petržela (Výčep Korunní, kapitán juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR)
    Kapr v soli, omáčka z kostí, mlíčí, kapří škvarky, pepitky, jeseter, pažitka, paprika
    Vojta je sice stále v juniorském věku, ale soutěží v dospělé kategorii. Ne nadarmo je také Kuchařem roku a kapitánem juniorského nároďáku. Jeho jídlo mělo skutečně vysoký standard“, říká David Kalina, člen poroty a šefkuchař.
  2. místo – Jakub Lukáč (Farma Fish & steak Vrchlabí)
    Filet z kapra připravený sous-vide v borovicovém oleji a zauzený kapří noček v oříškové krustě, podávané s glazurovanou zeleninou, batátovým pyré a holandskou omáčkou s flambovanou slivovicí
    „Borovicový olej předal kaprovi zajímavou chuť. Slivovice v omáčce byla hodně odvážná, ale nakonec se k rybě docela hodila“, říká Tomáš Popp
  3. místo – Rodrigo Retemal (Léčebné lázně Konstantinovy lázně a.s.)
    Smažený kapr s divokou kachnou, pepitky z cizrny a kukuřice s bylinkovým olejem
    „Kombinace kapra a divoké kachny nás překvapila. Kapr byl výborně zpracovaný. Příloha z pepitek z cizrny a kukuřice byla vynikající“, ríká Miroslav Kubec.

Asociace kuchařů a cukrářů ČR děkuje všem soutěžícím. AKC ČR děkuje také partnerům soutěže – Fagor professional, Bonduelle, Ministerstvo zemědělství a Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.