Soutěž se konala pod záštitou ministra zemědělství, Ing. Miroslava Tomana.
„Do boje šlo 12 juniorů a 5 seniorů. Všichni soutěžící bojovali jako o život. Jsme rádi, že bylo možné soutěž i v této pro gastronomii složité době uspořádat “, říká Miroslava Pítrová z pořádající pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Soutěžní gastronomie je náročná
Zadání soutěže bylo jednoduché. Použijte skvěle připraveného kapra z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a vytvořte moderní pokrm. Díky speciální metodě zpracování, byli kapři úplně bez kostí. Z povinných suroviny si soutěžící mohli vybrat jednu nebo několik z nich.
„Většina ze soutěžících zvolila tzv. pepitky z luštěnin, kukuřice nebo zeleniny. Jde o perličky připravené z luštěninové, kukuřičné nebo zeleninové mouky. Ke kaprovi se výborně hodily třeba ty z cizrny. Ondřej Kubů, vítěz kategorie Junior, si vybral právě pepitky z cizrny“, říká Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Na přípravu čtyř porcí pokrmu měli všichni soutěžící 45 minut. I v tomto krátkém času byly všechny pokrmy skvělé.
„Soutěžní gastronomie je náročná v tom, že jste pod neustálým dohledem komisařů. Každá chyba se okamžitě projeví v hodnocení. Nejvíce bodů je samozřejmě za chuť. Sleduje se ale i práce v kuchyni, dodržování hygienických standardů, zacházení se surovinami, profesionalita, inovace i vzhled pokrmu“, říká Tomáš Popp, člen poroty a manažer Asociace kuchařů a cukrářů.
Známe vítěze v kategorii junior…
První soutěžní den soutěžili junioři (18. listopadu). 12 juniorů zvládlo soutěžní úkol skvěle. Jejich pokrmy byly na vysoké úrovni. Důležité je, že se všem podařilo své výkony vměstnat do předepsaného časového limitu.
První a druhé místo obsadili junioři z juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. O budoucnost národní gastronomie se bát nemusíme.
Senioři se nenechali zahanbit
Kuchaři se zkušenostmi z gastronomických provozů v kategorii senior bojovali v pátek 19. listopadu. Do boje jich šlo pět.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR děkuje všem soutěžícím. AKC ČR děkuje také partnerům soutěže – Fagor professional, Bonduelle, Ministerstvo zemědělství a Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.