Gastrohradec je nejen o prezentaci TOP výrobků, ale je o lidech, kteří dokázali svůj exponát postavit na stůl výstavní galerie jako umělecké dílo. Jsou to stovky převážně mladých účastníků, kteří nad svým řemeslem strávili týdny a týdny přemýšlení, zkoušení, neúspěchů i piplavé práce, aby mohli ukázat to nejzajímavější ze svého povolání.
Je to vzrušení a očekávání a upřímná radost, když slyší svoje jméno při vyhodnocení. Oni patří k jedinečnosti Gastra a také ti, kteří jim pomohli roztáhnout křídla, jejich mistři a učitelé. Bez nich by se nemohla tahle slavnost našeho řemesla dočkat takového rozsahu a vyjímečnosti.
Za těch 25 let prošlo historií této události několik tisíc soutěžících, několik desítek komisařů, vystřídalo se pár desítek pořadatelů sponzorů, organizátorů a stovky žáků učnovských škol, kteří pomáhali jednotlivé ročníky připravovat.
Více než sto tisíc diváků se se za tu dobu přišlo a přijelo nejen podívat jak se změnila naše profese, technologie, suroviny, postupy a trendy, jak se vyvíjejí a kam směřují naše obory, ale řada se přijela setkat se svými přáteli a popovídat si se svými kolegyněmi a kolegy.
Ti starší s těmi, které dlouho neviděli si přijeli zavzpomínat na hodiny strávené nad rozpálenými kastroly, na stresy a bolavá záda a nohy, které jim z jejich profesí zůstali, vzpomenout si na kolegy, kteří už na Gastro nepřijedou, ale i nad společnými zážitky a radostmi z dob pomalu zapomenutých. Jsou to včechno tihle LIDÉ, kteří tvořili historii oboru, historii Gastra, a jeho vyjímečnost.
Pro pobočku Východní Čechy a její členy jsou to nezapomenutelné chvíle a jsme velice rádi, že jsme mohli být součástí této čtvrt století trvající etapy v historii naších profesí.
František Croitor, pobočka Východní Čechy, Asociace kuchařů a cukrářů