Žáci gastrooborů se mohou hlásit do 6. ročníku národního kola gastronomické soutěže Trophée Mille Česká republika

01.11.2025 - 01.11.2025

Gastronomická soutěž s názvem „Trophée Mille“ (tj. Trofej Philippa Milla) se pořádá ve Francii v regionu Grand Est a jejím cílem je vyzdvihnout talent a motivaci žáků středních škol a učilišť s vášní pro kuchařské, cukrářské a číšnické řemeslo a zároveň vzdát hold bohatství regionální gastronomie.

Gastronomická soutěž s názvem „Trophée Mille“ (tj. Trofej Philippa Milla) se pořádá ve Francii v regionu Grand Est a jejím cílem je vyzdvihnout talent a motivaci žáků středních škol a učilišť s vášní pro kuchařské, cukrářské a číšnické řemeslo a zároveň vzdát hold bohatství regionální gastronomie. Účastní se jí studenti odborných gastronomických škol z Francie i ze zahraničí. Zakladatelem a hlavním organizátorem soutěže je uznávaný francouzský šéfkuchař Philippe Mille, držitel titulu Meilleur Ouvrier de France 2011 a majitel restaurace Arbane v Remeši. Region Grand Est je partnerský region Kraje Vysočina.

Soutěž Trophée Mille se skládá ze dvou kol:

 

- národní kolo soutěže, organizované v různých zemích. Vítěz tohoto národního kola reprezentuje svou zemi na mezinárodním kole soutěže;

- mezinárodní kolo soutěže, tzv. Trophée Mille International, kterého se zúčastní vítězové národních soutěží a další týmy z řady evropských i mimoevropských zemí. Toto kolo se bude konat v městě Remeši ve Francii v březnu 2026.

 

Na základě podnětu pana Philippa Milla a z iniciativy Kraje Vysočina vzešel návrh uspořádat v České republice národní kolo soutěže „Trophée Mille“. Vítězný tým této soutěže má právo reprezentovat Českou republiku na mezinárodní soutěži Trophée Mille International ve Francii. V případě, že vítěz tuto možnost nevyužije, právo reprezentovat přechází na další tým v pořadí. Pořadatelem mezinárodního kola soutěže Trophée Mille je Asociace Mille et Un, která nese veškerou zodpovědnost za jeho uspořádání.

Národní kolo soutěže Trophée Mille  Česká republika je určeno žákyním a žákům (dále v textu uvádíme žáky a máme na mysli jak žákyně, tak žáky) oborů středních gastronomických škol a středních odborných učilišť s gastronomickým zaměřením se sídlem v České republice. Soutěžící musí být žáky denního studia střední školy v tříletém, čtyřletém nebo nástavbovém oboru vzdělání. Věk soutěžících nesmí v den soutěže v České republice přesáhnout 24 let a v den konání mezinárodní soutěže dovršených 25 let. Každou školu může reprezentovat pouze jeden soutěžní tým.

Pořadatelem soutěže je Kraj Vysočina.

Soutěž se skládá ze dvou částí:

  1. Korespondenční část
  2. Praktická část – národní kolo soutěže

Propozice najdete pod článkem. 

propozicetrophemiller2025kodesln propozicetrophemiller2025kodesln.doc

Místo konání: Jihlava