Již po čtvrté se utkali talentované kuchařky a kuchaři z mateřských, základních a středních škol, nemocnic, domovů seniorů a dalších provozů veřejného stravování o titul Nejlepší kuchařky a kuchaře roku 2021. Velké finále proběhlo ve dnech 26. a 27. října 2021 v Makro Akademii Praha.
„Letošní úroveň soutěžních pokrmů byla neskutečně vysoká. Hodně mile mě překvapily pokrmy bezmasé. Soutěžící předvedli nejen pokrmy kreativní, ale i chuťově a technicky výborně zvládnuté“, říká Miroslav Kubec, prezident pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Soutěž hodnotila technická i degustační komise. Pokrmy hodnotili šéfkuchaři, nutriční specialisti i zástupci například Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Zde jsou vítězové letošní soutěže:
Racionální pokrm pro nemocné a seniory, 26.10.
1. Domov pro seniory v Perninku, p.o. - Kuřecí roláda se špenátovým lívancem a šmakounem
2. Rehabilitační ústav Hostinné, Husitská 352 - Kynuté knedlíky z brambor, quinoy a pohanky plněné kuřecím masem, mrkvové "zelí"
3. Clementas Mlékovice, s.r.o. - Kapustový list plněný kuřecím masem, čočkou belugou a zeleninou, bramborový fondan, restovaná zelenina, omáčka z hlívy ústřičné a hub




Bezmasý rostlinný pokrm, 26.10.
1.Domov pro seniory v Perninku, p.o. - Medailon z červených fazolí a hub, petrželka, pyré s kapustou
2.Ekolandia, školní catering, mateřská škola s.r.o., Brandýs nad Labem - Cizrnové krokety s rajčatovou omáčkou, bylinkovou quineou a pečenou zeleninou
3.Zařízení školního stravování Opava, p.o., Otická 23 / provoz Englišova 82 - Falafel cizrnový, salát z pečené červené cibule a řepy, polentové hranolky, dip ze sojanézy s koprem




Svačinky pro děti od 3 do 6 roků, 27.10.
1. Mateřská škola, Praha 8, Na Korábě 2/350 – Avokádovo–banánový dezert. Špenátová palačinka s uzeným lososem. Pomazánka ředkvičková s mandlemi.
2. Mateřská škola Podlesí, Příbram – Čiroková kaše s kdoulemi a jablíčky slezená lesním medem. Domácí kváskoví šneci s vločkami, pomazánka z čerstvého lososa s koprem. Hráškové kytičky ochucené lahůdkovým droždím s tvarohem a pidihráškem.
3. Základní škola a mateřská škola Petrohrad, okres Louny, příspěvková organizace – Makovo- tvarohový koláč se švestkami a hruškou. Špaldovo-rajčatové trojhránky s pomazánkou z čerstvých sýrů s bazalkou – zdobené cherry rajčaty. Vícezrnné pečivo s pomazánkou z krůtího masa – zdobené zeleninovými „chipsy“ a petrželkou.




Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků, 27.10.
1. Ekolandia, školní catering, mateřská škola s.r.o., Brandýs nad Labem – Kuřecí terina v sezamové krustě, bramborovým pyré s kurkumou, chia semínky, restovanými žampiony a máslovým pórkem.
2.Základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Praha 13, Bronzová 2027 – Kuřecí roláda s hříbkovou omáčkou, bramborovo-dýňové pyré.
3. Zařízení školního stravování Opava, p.o., Otická 23 / E. Beneše 4 – Cuketové placičky s qiunoou a kuřecím masem, kyjevský salát z ředkviček.




„Všem soutěžícím děkujeme za účast i přístup. Určitě jim bude účast v soutěži motivací do další práce. Pátý ročník proběhne již příští rok. “, říká Kubec.
I letos soutěž vyhlásila sekce veřejného stravování Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
V neposlední řadě ještě patří dík všem partnerům, kteří podporují činnost sekce a bez nichž by soutěž nemohla proběhnout - firmám MAKRO Cash & Carry ČR, Country Life, Bonduelle, Ceria, Drana Catering, Robot Coupe, Savencia Fromage & Diary, Šmakoun, SOU U Krbu a Vodňanská drůbež.