SLEZSKÝ BIGOS NA HRADĚ 2022

28.05.2022 - 28.05.2022

Soutěž 2-3členných družstev jak amatérů, tak profesionálních kuchařů o nejchutnější bigos, uvařený v kotlíku na ohni. Porota bude přihlížet k originalitě ingrediencí, aranžmá, úpravě stolu, jednotnému úboru, image týmu, dodržování hygienických zásad a ekologickému nakládání s odpady.

Pořádáno pod záštitou statutárního města Ostrava, městského obvodu Slezská Ostrava. 

Odborný garant: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka severní Morava a Slezsko

Cílem mezinárodní kuchařské soutěže Slezský bigos na hradě 2022 je seznámit širokou veřejnost s tradičním slezským pokrmem.

Soutěžní úkol:
Uvařit libovolný počet porcí bigosu v kotlíku nebo v kotlině na ohni.
Povinností je dát porotě čtyři malé degustační porce a jeden talíř s popiskem pokrmu na prezentační stůl.

Soutěžící si sám zajistí kotlík, suroviny, pracovní pomůcky.
Předem může být nakrájené a naložené maso, očištěná a omytá zelenina (nenakrájená).
Dřevo na topení pod kotlíky zajistí pořadatel.

Zahájení soutěže: 9:30 hod.

Předání degustačních porcí porotě: 13:30 hod.

Slavnostní vyhlášení výsledků: 14:00 hod.

Hodnotí se: chuť pokrmu, práce a čistota na pracovišti, dodržení hygienických zásad, kreativita, výzdoba stánku.

Pořadatel zajistí:

  • tekoucí pitnou vodu
  • označení vymezených prostorů pro přípravu bigosu o vel. 4 x 4 metry (možnost postavení altánu)
  • stůl a lavici
  • dřevo na topení pod kotlíky
  • odbornou a laickou porotu
  • telefonické potvrzení o výběru k účasti
  • slavnostní vyhodnocení a odměnění nejlepších týmů.

Více informací: Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, Severní Morava a Slezsko.
Email:             karel.drapal@centrum.cz
Tel.:                (+420) 603 308 461

Místo konání: Slezskoostravský hrad, Hradní 1, Slezská Ostrava