Soutěž 2-3členných družstev jak amatérů, tak profesionálních kuchařů o nejchutnější bigos, uvařený v kotlíku na ohni. Porota bude přihlížet k originalitě ingrediencí, aranžmá, úpravě stolu, jednotnému úboru, image týmu, dodržování hygienických zásad a ekologickému nakládání s odpady.
Pořádáno pod záštitou statutárního města Ostrava, městského obvodu Slezská Ostrava.
Odborný garant: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka severní Morava a Slezsko
Cílem mezinárodní kuchařské soutěže Slezský bigos na hradě 2022 je seznámit širokou veřejnost s tradičním slezským pokrmem.
Soutěžní úkol:
Uvařit libovolný počet porcí bigosu v kotlíku nebo v kotlině na ohni.
Povinností je dát porotě čtyři malé degustační porce a jeden talíř s popiskem pokrmu na prezentační stůl.
Soutěžící si sám zajistí kotlík, suroviny, pracovní pomůcky.
Předem může být nakrájené a naložené maso, očištěná a omytá zelenina (nenakrájená).
Dřevo na topení pod kotlíky zajistí pořadatel.
Zahájení soutěže: 9:30 hod.
Předání degustačních porcí porotě: 13:30 hod.
Slavnostní vyhlášení výsledků: 14:00 hod.
Hodnotí se: chuť pokrmu, práce a čistota na pracovišti, dodržení hygienických zásad, kreativita, výzdoba stánku.
Pořadatel zajistí:
Více informací: Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, Severní Morava a Slezsko.
Email: karel.drapal@centrum.cz
Tel.: (+420) 603 308 461
Místo konání: Slezskoostravský hrad, Hradní 1, Slezská Ostrava